Autko za 7-8 tyś

08 Gru 2008, 19:59

Witam, niedługo chciałbym zmienić auto (teraz jeżdżę VW Polo 1.3 b+g) Powiększyła mi się rodzinka i muszę za niewielkie pieniądze kupić coś większego. Zastanawiam się nad Toyotą Cariną E, bo w tym przedziale cenowym można znaleźć auto z pierwszych lat produkcji (dopuszczam możliwość kupienia auta z przebiegiem nawet 250 tyś). Opinie użytkowników są dobre, ceny części eksploatacyjnych niewiele droższe niż te do polówki (zamienniki, choć japońskie też nie są kosmicznie drogie, to stare auto). Czy ktoś z Was ma lub miał taki samochód? Jeśli tak, to powiedzcie coś o nim. A może macie lepsze propozycje? Zastanawiałem się nad sedanem, bądź liftbackiem, ale kombik też dobry...nawet lepszy. Chcę auto stosunkowo trwałe, dość popularne, żeby nie było kłopotu z częściami i ekonomiczne (hehehe, kto by takiego nie chciał:) Silnik max. 2.0, ale to już maksymalnie. Będę wdzięczny za treściwe posty, nie wklejajcie linków z allegro, bo umiem korzystać z Internetu. Zależy mi na opiniach ludzi znających się na motoryzacji, doświadczonych kierowców, mechaników. Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

08 Gru 2008, 20:19

A może Mazda 323F?? Mam taką do sprzedania lecz jest droższa niż w twoich założeniach ale naprawdę warto dołożyć i kupić pewne auto.

[link do Gratka wygasł]
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

08 Gru 2008, 20:28

Tak, o tym aucie też myślałem Moja koleżanka jeździ takim. Jeden Bóg wie jaki ma przebieg, ale pasy bezpieczeństwa kierowcy są poprzecierane już prawie do połowy szerokości, ona nie ma pojęcia o eksploatacji auta, więc jeździ dopóki auto nie stanie...i jeszcze nigdy jej się to nie zdarzyło. Wiem, że to auta, które swego czasu zajmowały czołowe miejsca w rankingach niezawodności, bardzo mi się podobają, ale jak sam wiesz...kosztują nieco więcej, a dla mnie każdy grosz się liczy. Choć zadbany egzemplarz z dość sporym przebiegiem też nie byłby zły. Orientujesz się jak z gazem w tych silnikach?
qbik
Początkujący

08 Gru 2008, 20:36

z gazem kolego nie ma problemu w tych silnikach, bardzo dobrze przyswajają instalację gazową a koszt takiej instalacji to ok 1500zł. ale ja bym nie zakładał tu gazu bo się nie opłaca, cena paliwa teraz jest ok 3.50zł za litra, to autko spala w mieście ok 7,5l/100km a w trasie 6l/100km a nawet jak nie szalejesz to mniej więc oszczędność na gazie byłaby znikoma.
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Gru 2008, 21:39

rafaello7 napisał(a):to autko spala w mieście ok 7,5l/100km a w trasie 6l/100km a nawet jak nie szalejesz to mniej

7,5l/100km albo i mniej w miescie? to co to za miasto? :]
kpt
Nowicjusz

08 Gru 2008, 22:28

kpt napisał(a):
rafaello7 napisał(a):to autko spala w mieście ok 7,5l/100km a w trasie 6l/100km a nawet jak nie szalejesz to mniej

7,5l/100km albo i mniej w miescie? to co to za miasto? :]

a co ma tu do rzeczy miasto koleżko??? jak nie rozumiesz mojej wypowiedzi to nie zabieraj głosu!!
auto jest ekonomiczne a jak nie wierzysz to twoja sprawa
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Gru 2008, 22:48

Spalanie na poziomie 7,5 litra w mieście, przy silniku 1,5 litra, zakładając normalną jazdę, a nie ściganie się od świateł do świateł, nie jest czymś nadzwyczajnym, bez przesady... Ale nie o to chodzi. Proszę o konkretne sugestie i propozycje, a nie o oftop. Meganka mojego kolegi (1,6 8V) mieści się w tych granicach, więc wierzę, że japońska konstrukcja też podoła...
qbik
Początkujący

09 Gru 2008, 18:16

Te 7,5 litra to w sumie 8 litrów, tylko, że ładniej wygląda 8)
A jak jeszcze dojdzie jazda na krótkich odcinkach przy niskiej temperaturze to z tych 8 robi się 9 :lol:

No, ale w sumie co to za różnica, no nie? Bez komputera pokładowego, to nie da się tego wszystkiego tak dokładnie co do kropelki wyliczyć :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika