Odchudzenie auta do 550kg.

28 Paź 2008, 17:20

Siemanko. Chciałbym abyście mi doradzili jakie auto kupić po zrobieniu prawa jazdy kat. B1. Jak wiecie, jest to prawko na pojazdy 3/4 kołowe o masie własnej nieprzekraczającej 550kg. możecie mówić, że to się nie opłaca, że nie ma sensu. Dla mnie ma sens. Po prostu, powiedzcie jakie najlepiej auto kupić, które da się łatwo odchudzić do 550kg. W cenie tak do 2500. Myślę nad Fiatem 126p "Maluchem" większego auta nie potrzebuję, a odchudzić to wydaje mi się, że gdybym wyjął z niego całą tylnią kanapę i te osłonki plastikowe i wszystkie inne, wycieraczki i wstawić na przodzie dwa fotele kubełkowe, to może by było 550kg co? te przednie fotele w maluchu ważą z 10kg jeden. No jeszcze można zapas i lewarek. bo myślę że gdyby ważył z 560kg to by się już załatwiło jakoś. Drugą moja myślą jest kupno Fiata Cinquecento "Cienkiego" gdyby z niego wyjąć także cały tył, kanapę, pułkę, po prostu zrobić coś podobnego do Van'a lub Vana kupić. I jeżeli to mało to także wstawić kubełki dwa. Co o tym myślicie? Nie potrzebuję auta na 4,5 osób. Wystarczą mi 2 miejsca. Na razie i tak nie kupię bo nie mam za bardzo za co. Zbieram na prawko, może coś tata dołoży. Ale jakie jest wasze zdanie i może jakieś inne auto polecacie? Ale takie w miarę ;] nie żadne Daihatsu Cuore itp ;p
cola92wdz

28 Paź 2008, 17:41

Nikt Ci nie przerejestruje auta na 550kg jesli zobaczy, ze auto ma byc 4 osobowe a z tylu nie ma kanapy, czy plastikowych zaslepek w dzwiach. Powiem Ci szczerze, ze raczej jest to nie wykonoywalne bo maluch waży 650kg, a najlezejsze cinkusie czyli siedemsetki te pierwsze waża 700kg...
Baqś

28 Paź 2008, 18:17

Po chwili zastanowienia uswiadomiłem sobie jedną bardzo istotną w tym temacie rzecz a mianowicie, nie ma czegos takiego jak " odchudzenie auta", nie można zmienic masy własnej samochodu, masa własna jest stała, czyli taka jaka wyszła z fabryki, nie można sobie od tak zmienic masy auta wyciągając pare częsci...

Czyli masa własna to tak, która jest w papierach podana przez producenta:)
Baqś

28 Paź 2008, 18:48

Jasne, że można zmienić mase auta. Trzeba jechać do PZM i tam się to załatwia. Słyszałem też, że mozna na złom jechać, na wage i tam wypisuje koles wage i z kwitkiem sie jedzie do pzm wlasnie. A co do malucha to przeciez mogłem sobie wyciągnąć tylnią kanape bo np. szczury zjadły ;D A odchudzić można, pytałem już w nauce jazdy i w szkole nauczyciela.
cola92wdz

28 Paź 2008, 19:44

A ile kg ma smart? chyba koło właśnie 550 ;p
Speedy
Nowicjusz

28 Paź 2008, 20:00

cola92wdz napisał(a):Jasne, że można zmienić mase auta. Trzeba jechać do PZM i tam się to załatwia. Słyszałem też, że mozna na złom jechać, na wage i tam wypisuje koles wage i z kwitkiem sie jedzie do pzm wlasnie. A co do malucha to przeciez mogłem sobie wyciągnąć tylnią kanape bo np. szczury zjadły ;D A odchudzić można, pytałem już w nauce jazdy i w szkole nauczyciela.

Wiesz co to jest masa własna?

Jest jedna wersja smarta z jednym konkretnym silnikiem, który miesci się w masie do 550kg, tyle ze takie auto używane zaczyna się od 15tys zł.
Baqś

28 Paź 2008, 20:10

Masa własna - według kodeksu drogowego jest to masa pojazdu z jego paliwem, olejem, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego. Można auto zarejestrować na nową masę własną. A propo smarta to mowilem ze w cenie do 2500 ;p
cola92wdz

10 Gru 2008, 07:15

a czy mogl bys napisac jaki model tego smarta wazy 550kg ?
poniewaz tez bede robil prawojazdy kat.B1 ale nie mam problemu z uzyskaniem pieniedzy na auto :D
lakier93wnw
Nowicjusz