Auto 10tys lpg/diesel

16 Lut 2020, 19:41

Cześć, szperałem po forum w poszukiwaniu pokrewnych tematów, lecz to co znalazłem nie było zakrojone na moje potrzeby.
W tym roku zamierzam kupić samochód. Moim wyborem byłoby lpg/diesel. Samochód nie musi być duży, ot jakiś hatchback albo sedan, trasa 60%/miasto 40%. Miesięcznie auto pokonywałoby około 400-500km. Myślałem nad grande punto 1,4 8v w gazie, lecz jestem otwarty na propozycje. Auto miałoby być przede wszystkim ekonomiczne i tanie w eksploatacji. Klima mile widziana. Da się znaleźć coś rozsądnego w tych pieniążkach?
Pozdrawiam
isentor
Nowicjusz

17 Lut 2020, 16:55

Przy takich przebiegach celował bym tylko w benzynę.

Grande Punto ok a od siebie dodam Focusa mkII i Astre H.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2020, 17:11

Da radę focusa II i astrę H w takich pieniądzach znaleźć? W jakimś normalnym stanie? Na jakie silniki zwracać uwagę?
isentor
Nowicjusz

21 Lut 2020, 17:28

isentor napisał(a):Da radę focusa II i astrę H w takich pieniądzach znaleźć? W jakimś normalnym stanie? Na jakie silniki zwracać uwagę?

Może i się da ale ilość kilometrów przejechanych podczas poszukiwań może znacznie uszczuplić budżet
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lut 2020, 09:45

Budżet tak na styk więc trochę się faktycznie możesz najeżdzić..

Skąd jesteś bo może miałbym dla Ciebie spoko Astre.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2020, 14:18

Cześć ponownie. Zamierzam w przeciągu 2 miesi czy kupić samochód, ale odrobinę zmieniły mi się priorytety. Szukam wciąż czegoś ekonomicznego, taniego w eksploatacji ale nieco większego gabarytowo. To znaczy nie passat B5 kombi ale np. astra h w kombi już by mogła być. Po prostu chce kupić samochód na parę lat do przodu i jak założę rodzinę nie chcę byś zaskoczony.
Reasumując:
Raczej diesel nie benzyna (ewentualnie może gaz)
Klimatyzacja
Komfort jazdy
Mała awaryjność/ekonomia utrzymania
Kwota do 11tys
A jestem z okolic Braniewa
isentor
Nowicjusz

23 Cze 2020, 14:58

Wstępnie dobrze wyglądającą Corolla.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2020, 20:06

Ou, ciekawa propozycja, na pewno rozważę. Jakie silniki tutaj badać? Odnośnie jeszcze tej Astry, widziałem sporo kombiaczków na olx/otomoto w kwotach 8+k. Realne jest znalezienie takiego samochodu do 10-11k?
isentor
Nowicjusz

23 Cze 2020, 22:02

Tak jak najbardziej realne.
Popatrz jeszcze standardowo na Focusa mk2 i Vectre C ale to już troche większy gabarytowo.

Jeszcze coś takiego znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - tylko trochę tanio ale masz w tej samej miejscowości co Corolle.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2020, 09:15

Szczerze mówiąc bije się BMW. Jak widzę jak niektórzy kierowcy tej marki jeżdżą to mnie odrzuca. Nie znam też napędu na tył, nie wiem czy umiałabym bezpiecznie tym autem jeździć. Do tego czy części zamienne do BMW nie są droższe niż do takiego focusa czy Vectry?
isentor
Nowicjusz

24 Cze 2020, 10:14

Części masz dostępne w każdym motoryzacyjnym i to za grosze.
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2020, 13:30

A jaki tutaj ewentualnie silnik brać pod uwagę w przypadku BMW? Interesowałby mnie bardziej diesel
isentor
Nowicjusz

24 Cze 2020, 23:04

Z tego co mi wiadomo to 320D przed liftem były kiepskie,lepiej wypada polift w którym również były przypadki pękania wału korbowego jednak w znacznie mniejszym stopniu niż w wersji na pompie 136km.
3.0D już jest ok.
Barol
Awatar użytkownika

25 Cze 2020, 19:10

1.6 w corolli przed 2006 to spore ryzyko picia sporych ilosci oleju.

Jesli auto ma byc na lata, tanie w utrzymaniu i ekonomiczne to ja bym tutaj nie nastawial sie na bmw

Poszukaj jakiegos vaga z 1.6 MPI + gaz ew. vectra C 1.9CDTI
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

25 Cze 2020, 20:48

Raziel11 napisał(a):1.6 w corolli przed 2006 to spore ryzyko picia sporych ilosci oleju.

Znam dwie osoby z mojego otoczenia które mają Corolle sprzed 2006 i o dziwo nikomu oleju nie wcina.

Raziel11 napisał(a):Jesli auto ma byc na lata, tanie w utrzymaniu i ekonomiczne to ja bym tutaj nie nastawial sie na bmw

A co BMW nie może być na lata? Choćby przykład z powyższego linku,typ piszę że ma go 5lat więc..

PS: Octavia to dobra opcja,co prawda miałem kiedyś I generację ale nigdy mnie nie zawiodła a teraz ma ją mój ojciec :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003