Auto 12-14 tyś zł

19 Lip 2016, 13:17

Witam,

za niecałe pół roku planuję zakupić samochód w kwocie 12-14 tyś zł. Jestem laikiem w tym temacie tzn nie znam się na motoryzacji ani na rynku samochodów. Do pracy mam 10 km i do tego głównie będę uzywać auta sporadycznie jeżdząc za miasto. Jak wiadomo chodzi mi o tanie w utrzymaniu nieawaryjne auto. Ostatnio przygladałem się Opel Astra III, jakiś Citroen ew. Seat. Co wy na to?
Laik90
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 02 04 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 TWINPORT 105 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Lip 2016, 18:27

Jak uzbierasz 14 tysięcy to kupuj auto za 12 tysięcy, te 2-3 tysiące rezerwy na opłaty i naprawy po kupnie trzeba zarezerwować. W tym budżecie będzie raczej ciężko o Astrę H. Szukaj benzyny, ewentualnie z LPG, jeśli ma być tania eksploatacja. Ja za tę kwotę polecam:
Toyota Corolla E12
Honda Civic VII
Seat Leon I/Toledo II (min. 1.8 )
Skoda Octavia I (min. 1.8 )
VW Golf/Bora (min. 1.8 )
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Lip 2016, 07:04

Astre może utrafisz albo z silnikiem 1.6 który do normalnej jazdy,tym bardziej po mieście w zupełności wystarczy. Jak słusznie pisze Przedmówca- zostaw sobie zapas około 2k na rejestrację plus podstawowe wymiany,naprawy bo zawsze coś wypadnie.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001

20 Lip 2016, 10:52

Mój EX miał Seata Leona I i raczej był zadowolony. Mówił, że mu się bardzo dobrze nim jeździ. Mimo wieku ma nawet współczesny design :)
kamaMa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 1982
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat 500
Silnik: 1.0 TwinAir Turbo
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...