Pierwsze auto do 15K z hakiem + opłaty

19 Lip 2016, 12:10

Witam,

Chciałbym przed zimą kupić pierwszy samochód. Prawo jazdy posiadam od 5 lat, jednak do tej pory nie miałem okazji, aby zaopatrzyć się w auto w sedanie. Będzie to mój pierwszy samochód na własność.

Do 15 tys. na razie rozglądałem się w sieci za modelami:

1. Audi A4 B6
2. Audi A6
3. Hyundai Sonata
4. Volvo S40
5. Volvo S60.

Kolejność przypadkowa. Z wyglądu najbardziej podoba mi się Sonata, ale wiadomo, że na to nie można aż tak zwracać uwagi. Auto podobno jest dobre, polecane, jednak ciężko spotykane i trudne do kupienia. Jeśli zdarzy się oferta to zazwyczaj trzeba jechać setki kilometrów. A ze sprowadzanymi samochodami to jest jak jest. Trudno trafić na kogoś uczciwego.

Co do Volvo nie wiem jak one się spisują. W zasadzie to nie znam się na samochodach. Do zakupu oczywiście wezmę odpowiednie osoby, aby mi pomogły. Jednak teraz robię na tym forum tylko rozeznanie i zbieram opinię oraz doświadczenie.

Możliwe, że ze względu na koszty eksploatacyjne odrzucę A6. Znajomy ma A6 2.5 i bardzo sobie chwali, tylko jak wspominał o kosztach, to nie jest tak różowo. Nie wiem, jak to jest w A4 B6. Dlatego zdrowy rozsądek podpowiada, że będę wybierał pomiędzy B6 a Volvo, tylko też nie wiem którym. Jednak skłaniałbym się ku Volvo, bo Audi to co trzecie na drodze jeździ.

Jeśli chodzi o audi to oczytałem się i silniki w deaslu 1.9 TDI 130KM są polecane, ale na A6 też są słuchy, że to za mała moc. Po autostradzie zdarzy mi się jechać, więc nie chcę, by samochód się dławił i dusił z braku mocy.

Czy mam jeszcze brać pod uwagę jakiś samochód dosyć reprezentatywny? Nie zależy mi na mega mocy. Auto ma mnie przewieźć z punktu A do B. Koszty eksploatacji i ew napraw też są ważne.

Ewentualnie proszę dodatkowe pytania.

Aaa. No i benzyna czy disel? I czy do benzyny gaz? Czy niekonieczne?
bożyszcze
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lip 2016, 08:07

A jakie przebiegi roczne pokonujesz oraz gdzie,czy jest to trasa czy miasto? Bo piszesz o dieslu,a nie wiem czy w Twoim przypadku jest on opłacalny,tym bardziej w Audi A4 które ciężko będzie dostać do kwoty 15k. Szukaj bardziej benzyny 2.0 130km. Z innych ciekawych opcji,świeżego rocznika w zasięgu ręki szukaj też Laguny po lifcie z silnikiem 2.0 135km. Sonata jak najbardziej tak :ok:
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

20 Lip 2016, 08:41

Rocznie jest to może 6K km. Trasa drogi wiejskie, miasto, autostrada. W kwestii Volvo jakich silników szukać? Jednak te auta mają ładną linię, więc nie będę miał oporów, aby coś takiego kupić.
bożyszcze
Nowicjusz

20 Lip 2016, 08:59

Volvo benzyna wolnossąca 2.4 140KM lub 170KM, z turbo 2.0 lub 2.4-2.5, z diesla D5 163KM będzie idealna jeśli chcesz coś pociągnąć za autem, może mocy nie dużo ale niutonów sporo, tylko po co Ci diesel na 6kkm rocznie?
S40 II z początku produkcji (2004) do 15tyś będzie kiepsko znaleźć w rozsądnym stanie i wyposażeniu, lepiej poszukać S60 starszej o rok-dwa ale zadbanej. No chyba że chcesz S40 I z końca produkcji, w tej cenie znajdziesz wypasiony model w dobrym stanie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Lip 2016, 09:15

Nie powiedziałem, że chcę disla :)
Jak mają się koszty eksploatacji pomiędzy V40 i V60?
bożyszcze
Nowicjusz

20 Lip 2016, 10:25

S/V 40 do 2004r to bliźniak Charismy, po 2004 S40/V50 na płycie Focusa, będą tańsze od S60 które jest już typowo szwedzkie. Co do komfortu, trwałości i silników to S60 potem S40/V50 (po 2004) i S40/V40 (do 2004).
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...