Auto 120-140 tys nowy lub 2-3 letni

26 Kwi 2014, 16:38

Mając być szczerym te argumenty średnio mnie przekonują mimo wszystko auto może i jest bogato wyposażone ,ale co z tego skoro ma przedpotopową nawigację? Klima działa w tępię żółwia (choć to akurat zauważyłem w każdym szwedzkim aucie). No i jest jeszcze jedna sprawa trzeba pojechać do Szwecji. Serwisów mało. I to wciąż stare auto w nowym przebraniu ,trochę jak 9-5 przez które Saab padł. A test który podałeś pochodzi od fanów Saabów :) Nie mówię ,że auto złe ,ale za 130 lepiej wybrać (moim zdaniem) coś innego.
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

26 Kwi 2014, 16:38

Wg mnie Saab to ciekawa propozycja :) Jeśli nie podoba Ci się 9-3 to może Insi... znaczy 9-5? :D Wygląda nowocześniej i wyróżniał byś się na drodze :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] link przykładowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2014, 16:45

Geniodekt napisał(a):- możliwość odbioru auta w fabryce (jak niegdyś Maybacha)

Skoro koniecznosc zrobienia wycieczki do Szwecji w celu kupienia samochodu jest dla Ciebie zaleta, to chyba jestes bardzo duzym entuzjasta marki :P

Rozumiem, ze jak sie cos popsuje i bedziesz chcial skorzystac z gwarancji to tez z usmiechem na twarzy wynajmiesz lawete na 1000km? :)
No chyba ze jest to jakos inaczej zorganizowane, ale skoro sieci dystrybucyjnej nie maja to aso tez pewnie nie...

9-3 jest jako taka konkurencja dla E90, czyli auta ktore mozna kupic za 35-40 tysiecy, ale i tak technicznie jest za nim w tyle.

ps fakt - wyposazenie jest plusem saaba, ale akurat ono nie jest czynnikiem wplywajacym na zakup nowego samochodu. W zasadzie jest wprost przeciwnie - jak komus zalezy na wyposazeniu to kupuje 3-latka na full wypasie zamiast golej nowki z solonu.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

26 Kwi 2014, 17:52

Muszę przyznać, że jednak stylistyka Saab'a nie urzekła mnie.
Spróbuję przejechać się mazdą 6 u któregoś dealer'a w najbliższym czasie.
Przeczytałem kilka testów w internecie i niestety we wszystkich testach jaguar XF przegrywał z BMW 5. Czasami różnice były niewielkie, lecz mimo wszystko, wciąż redaktorzy byli za niemcem.
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

26 Kwi 2014, 20:08

Po części się z wami zgadzam. Mimo wszystko z niecierpliwością czekam na zupełnie nową 9-3, pewnie nadejdzie już niedługo, chyba NEVS pracuje teraz nad nową płytą podłogową Phoenix :)
A ostatnie 9-5 zajmuje miejsce w moim top najładniejszych aut świata. I te zegary rodem z Matrixa.. Kiedyś 9-5 Aero III będzie moje :mrgreen:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Kwi 2014, 21:12

raz w życiu na ulicach Lublina widziałem nowego Saaba 9-5 i wyróżnia się z tłumu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

27 Kwi 2014, 13:52

Jaguar to nie samochód jak np. Golf wygrywający wszystko... To auto ma duszę i charakter :) No i jest w typowym Brytyjskim stylu (co nie każdemu przypadnie do gustu) BMW ogólnie jest bardziej dopracowane ,ale nie zawsze o to chodzi...
Kamykx1
Nowicjusz

27 Kwi 2014, 19:52

Prawdę mówiąc XF nie przypadł mi zbytnio do gustu. Jaguar wyprodukował wiele świetnych aut, jak niemal wszystkie XJ-ty, XK i E-Type, a nawet X-Type- Jaguar dla ludu, ale akurat ten w niczym nie imponuje. Wygląda jakby brakowało mu tej angielskiej elegancji i ducha prawdziwego Jaguara. To oczywiście moje subiektywne zdanie.
Dzisiaj do głowy wpadło mi to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niedługo przygotuję jakiś artykuł w katalogu na jego temat, będę wtedy trochę mądrzejszy co do tego modelu :wink:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2014, 20:11

Kolega szuka auta nowego ,bądź 2-3 letniego ,a ty dajesz auto ,które ma 6 lat... Wiem ,że ten Lex jest super ,ale mając być szczerym tak jak autor wątku, 120-140 tyś to kwota za którą można kupić nowsze auto (i tak świetne). XF może nie jest tak stylowy jak X-Type, S-Type, Xk, XJ ,no ,ale cóż wiesz jak się skończyło modelowanie aut w stylu retro... Toteż Jaguar moim zdaniem jest kompromisem - auta Brytyjskiego(retro-brtyjskim) z nowoczesnym.
Kamykx1
Nowicjusz

28 Kwi 2014, 13:11

Czy kolega szukający rozważał może jakieś Infinity np. G37 lub FX35? To równie nowoczesne samochody, co wymienione BMW i Lexus.

... a może już wybór już zapadł?! :)
autoposzuk
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Audi

28 Kwi 2014, 18:48

Podejrzewam ,że Infiniti odpada - 3,5 litra lubi spalić :) A gazu autor nie zamierza montować. Od siebie polecić mogę Infiniti Q50 (to nowe) jechałem wczoraj i robi auto wrażenie szkoda jednak ,że zamiast np. diesla mazdy jest silnik merca ,a multimedia są potwornie trudne w obsłudze. No i stara przypadłość - auto jest za ciężkie.
Kamykx1
Nowicjusz

29 Kwi 2014, 11:56

Witam Serdecznie,
Dzięki za dyskusje, wszystkie wasze komentarze są bardzo pomocne. Również dziękuję za PW z innymi propozycjami.

Niestety, ale szansa, że zdobędę auto wyższej klasy, z lepszym wyposażeniem i mocniejszym silnikiem ale bez skórzanej tapicerki jest mała.
Jestem już po 3 jazdach :)

Mazda 6, silnik 2.5 - fajne autko, dziękuję za propozycję. Moc jest ok, fajnie się zbiera jak na niecałe 200KM. Miejsca w środku za dużo to nie ma, jednak można spokojnie pojechać w dalszą trasę. Będę brał te autko pod uwagę.
Ford Mondeo, silnik ecoboost 2.0 203 KM. - Dużo miejsca w środku, silnik daje radę, jednak ma większe spalanie od mazdy i jest odczuwalnie dużo słabszy. Wnętrze przyjemne i jest w co się pakować. Myślę, że są lepsze autka od tego, więc te już sobie skreślę.
BMW 328i - Wsiadłem i wysiadłem - za mały w środku, więc pojechałem szukać 528i. Dużo przestronniejszy, w środku miło i sympatycznie. Będę brał te autko pod uwagę (może uda się znaleźć coś do 140 tys.)

Jedna z osób doradzila mi nowe Q50 - niestety w tej cenie to tylko diesel, więc odpada. Natomiast, jedna osoba na forum pokazała mi ciekawie wyglądające autko od infinity - m37. Postaram się poszukać tego modelu w okolicy. Czy jest to auto godne polecenia?

Mam już umówioną jazdę hondą. Z zewnątrz bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam wszystkich,
dzięki za pomoc
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Rok produkcji: 2015

29 Kwi 2014, 13:14

MOże jakieś porządne a6 lub bmw 525i lub więcej
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

29 Kwi 2014, 14:57

O co ci chodzi z materiałową tapicerką :shock: ? Bo ja przysiągłem sobie, że każde następne auto jakie kupię, będzie miało skórę. Szmata brudzi się, trudno ją wyczyścić, pomijając oczywisty fakt, że nie jest tak efektowna.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2014, 15:05

Wiesz - zima zimno w cztery litery a latem jak postoi na sloncu to wsiadasz i sie przyklejasz - niektorzy przedkladaja to nad efektowny wyglad.

Ale w takim aucie klima (+podgrzewane siedzenia) powinny robic taka robote zeby te efekty zminimalizowac. Czasami mozna tez trafic na polskory - czesto wyglada to nie gorzej niz full skora, a w newralgicznych miejscach jest material, czyli laczy zalety 2 rodzajow foteli.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017