Auto 120-140 tys nowy lub 2-3 letni

25 Kwi 2014, 19:05

Witam,
Rozglądam się za następnym samochodem. Obecnie jeżdżę peugeotem 208, który przejmie moja narzeczona. Nie jest to duże auto, z łatwością parkuje się w zatłoczonej Warszawie, jednak większe auto z mocniejszym silnikiem to mój cel. Wcześniej jeździłem eclipse 3G i tam 149KM nie robiło na mnie żadnego wrażenia.

Szukam auta do 120-140 tys. kombi lub sedan z pojemnym bagażnikiem. Nie interesują mnie suvy, coupe, vany i hatchbacki. Nie jestem zainteresowany amerykańskimi autami.

Jestem również zainteresowany automatyczną skrzynią biegów, jednak nie jestem całkowicie przeciwko manualnej, jeżeli samochód jest godny uwagi. Moc silnika jaki mnie interesuje, to przynajmniej 200+ KM.

Przebieg jaki robię rocznie wynosi niewiele ponad 20.000 km, więc zostanę przy benzynie (nie chcę bawić się z DPF). Gazu instalować nie zamierzam. Ciekawej hybrydy w tej cenie nie znajdę, chyba?

Co musi być:

Automatyczna klimatyzacja
Navi
Materiałowa tapicerka
bluetooth
Tempomat

Co może być:

AWD

Moje typy samochodów:

Audi A6
Mercedes C/E
BMW 5
Subaru Outback
Skoda Superb

Jeżeli macie ciekawe pomysły lub kombinacje auta z dobrym silnikiem, będę wdzięczny za pomoc.
Spalanie nie jest głównym kryterium.

Dzięki za pomoc i rady
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

25 Kwi 2014, 19:22

Może Lex IS300h?
Np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kamykx1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: aktualnie brak

25 Kwi 2014, 19:41

Audi podobnie jak Skoda nie ma dobrych silników. Subaru ok ale kompletnie bez charakteru, nie to co poprzednie generacje... BMW ogólnie ok. Tak pół żartem pół serio - jeśli lubisz być oszukiwany wybierz właśnie BMW :) 528 to 2.0 turbo a nie 2.8 jak sugeruje oznaczenie :wink: Wg mnie beemki też straciły swój charakter.
Ode mnie nowa Mazda 6, Jag XF, może jakieś Volvo S80
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Kwi 2014, 20:07

Jag XF = poezja :)
Kamykx1
Nowicjusz

25 Kwi 2014, 20:42

a ja bym sobie kupił Merca CLA, bo to będzie kompromis między wielkością w mieście i dostaniesz nówkę
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Kwi 2014, 21:38

Ode mnie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...

25 Kwi 2014, 23:41

Jezdzilem troche nowa a6 sluzbowo i powiem tak - na trasy, szczegolnie autostrady auto bajka (spalanie przy 200km/h 7,5 litra, oczywiscie diesel). Ale po miescie jezdzilo mi sie bardzo dziwnie - po 1. na co dzien jezdze kompaktem (wiec i tak wiekszym autem niz 208...), a po 2. to nie jest auto stworzone do jazdy 60km/h. Rowniez parkowanie jest trudniejsze i to nawet nie ze wzgledu na manewrowosc, ale na fakt ze czesto ciezko sie wcisnac w miejsce gdzie kompaktem wjezdza sie bez problemu - szczegolnie rownolegle te dodatkowe 60-70cm robi duza roznice.
Takze jesli duzo jezdzenia po miescie to odradzalbym segment E, bo jest malo praktyczny niestety.
Za to wyglada nieziemsko - przynajmniej A6 i bmw 5. I w trasie wygoda tez bez porownania wieksza. Ale kolejny minus jest taki ze 90% tych aut to diesle, ktore robia po 50-80tys rocznie nawet. Nie dziwie sie ze chcesz benzyne, ale trudno bedzie Ci taka znalezc zwyczajnie. Najlatwiej bedzie z E-klasa, ale dla mnie ona odstaje mocno od Audi i BMW jezeli chodzi o wyglad...
Takze zostaje Ci seria 5 z 2010r. z niemcowni (audi w benzynie bedzie chyba ciezko do 30 tys E...), wiec jesli chcesz uniknac wysokiej akcyzy to musi wziac najslabszy silnik - ponizej 200km.

Jak widac sporo tych "przeciw" sie zrobilo...

Jak dla mnie za duzo dlatego przemyslalbym wymieniana juz mazde 6. 200km tez nie bedzie (najmocniejszy silnik mocno podraza smochod), ale te 165km jedzie calkiem fajnie no i sedan wyglada jak dla mnie nieziemsko, oczywiscie czerwony ;)

Samochod mniejszy od wczesniej opisywanych, ale nieznacznie - wiec w miescie bedzie troche lepiej, w trasach moze nie... Ale przede wszystkim masz nowe auto, a wiec i glowe spokojna.

A nawet jesli mazda Ci nie odpowiada to i tak myslalbym max nad segmentem D, bo sugerujac sie przebiegiem zakladam ze duzo tras nie robisz, wiec pytanie czy jest sens pakowac sie w bardzo drogi w utrzymaniu samochod, ktorego potencjal bedzie rzadko wykorzystywany.
Ostatnio edytowany przez Yankee, 25 Kwi 2014, 23:51, edytowano w sumie 1 raz
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

25 Kwi 2014, 23:51

Dzięki za odpowiedzi

Skoda - mam pozytywne opinie w rodzinie na temat octavii. Doszły mnie słuchy, że silniki VAG-a nie są najlepsze, ale mimo wszystko ludzie je kupują, więc sam nie wiem.

Jeżeli chodzi o mercedesa CLA - mała pojemność bagażnika i miejsce z tyłu mi nie odpowiada.
Bardziej decydowałbym się na E klasę, jest jednak większy i komfort podróży byłby lepszy.

Mazda 6 - tylko z silnikiem 2.5 litra, wnętrze ok, ciekawe jak z jakością materiałów w środku. Z zewnątrz podoba mi się wersja kombi.

Jaguar - ciekawy pomysł, wersja sedan wygląda ciekawie, zastanawia mnie jedynie cena serwisu. Obawiam się wysokich kosztów serwisu Jaguara (wiem wiem, w audi czy merc tez nie jest tanio).

Z propozycji lexusa, z zewnątrz podoba mi się gs250, jednak wykracza o te 10 tys.
Is300 jest do przemyślenia, dzięki za propozycję

Co do BMW to myślałem o nim, ponieważ jest opinia o dobrym prowadzeniu i świetnych silnikach.

W modelach volvo nie przypada mi do gustu deska rozdzielcza, cała konsola, więc ten model auta sobie odpuszczę.

Przyszła mi na myśl jeszcze honda accord. Ładne auto, ale czy warte ceny? Silnik 2.4 i jest cel 200KM. Tylko czy jest przestronne?

Do Yankee:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Duże auto ma być na wyjazdy w 4 osoby zapakowany po brzegi, lub wyjazd w 2-4 osoby na krótkie trasy 300-400 km pozwiedzać. Od czasu do czasu pewnie pojadę do miasta (Warszawa), jednak nie będzie to częściej niż 2-3 razy w miesiącu (mieszkam pod WWA). Więc tutaj bardziej oczekuję komfortu, niż skupienia się na manewrowaniu w mieście. Tak przynajmniej ja to widzę, ale po waszych postach, dowiaduję się dużo ciekawych informacji, dzięki raz jeszcze
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Rok produkcji: 2015

26 Kwi 2014, 00:09

Ja bym skody nie porownywal do bmw czy pozostalych wymienionych, no moze poza gabarytami :P

Honda bardzo fajne autko, ale konstrukcyjnie 5 lat starsze od mazdy, co widac i na zewnatrz i w srodku. Poza tym ten silnik wyjdzie Cie drogo, pewnie nawet drozej niz 2,5 w mazdzie, ktory ma lepsze osiagi.
Tak wiec jak dla mnie nic nie przemawia za honda w porownaniu z mazda, bo wysokie koszty serwisowania i niski spadek wartości to pewnie beda ich wspolne cechy.

Pozostale auta sa o polke wyzej, ale beda uzywane, wiec ciezko tu porownywac - sam musisz zdecydowac czy wolisz zaryzykowac i miec samochod wyzszej klasy, a przede wszystkim czy taki Ci jest potrzebny :)

ps zakladalem ze pracujesz w wa-wie stad nacisk na mniejsze auto. Jak poza miastem to juz bym sie mocno zastanawial czy ta piekna nowa mazda czy moze jednak polka wyzej, ale 3-latek (pamietaj ze ta polka wyzej moze oznaczac koszty serwisowania x2) - piekniejsze ale starsze bmw eFka :D
Yankee
Aktywny

26 Kwi 2014, 12:02

Ode mnie Saab 9-3. Spokojnie wyrwiesz nowego, tylko musisz się pofatygować do Szwecji. Według mnie zdecydowanie warto.
saab-9-3-nevs-2014-vt71924.htm
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Kwi 2014, 14:30

Chyba żartujesz... Stara konstrukcja, takie sobie auto już nie mówiąc o przedpotopowym wnętrzu... Naczy się każdy ma gust ,ale trzeba być fanem marki by to kupić w Polsce.
Kamykx1
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 15:31

Wcale nie żartuję. Stara konstrukcja = łatwiejsze serwisowanie, tańsze części. Powiedz mi w czym ona ujmuje np. nowemu BMW 3 ? Stylistycznie auto spokojnie odpowiada naszym czasom i nie wygląda na przestarzałe. Wnętrze też pod kątem użytkowym jest jak najbardziej poprawne, może nie tak ekstrawaganckie jak w nowszych autach, ale przecież minimalizm też ma swoich zwolenników.
No i genialny silnik łączący niskie spalanie ze świetnymi osiągami. Tu test nowego modelu:
http://www.saabklub.pl/index.php?option ... 4&Itemid=1
Może jestem trochę zboczony na punkcie Saabów, ale cenowo propozycja jest nie do odrzucenia: za 130k zł dostajemy kawał bezpiecznego i unikatowego auta z bardzo dobrym wyposażeniem.
Ewentualnie: czekałbym na Lexusa NX który zapowiada się świetnie, ale będzie dostępny dopiero na jesieni tego roku. Nie wiem też jak z cenami :sly:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2014, 16:01

Ceny będą większe niż X3 i Q5 zapewne ,więc za 140 to może jakiś słabo wyposażony znajdziesz...

Saab jest w porządku ,a wersja Aero robi wrażenie ,ale powiedzmy sobie to auto bazuje na starych technologiach ma to plusy ,ale moim zdaniem Saab opłaca się jako auto za 40-50 (używany) ,ale za 130 nigdy bym nie kupił.
Kamykx1
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 16:08

Pelna zgoda co do Saaba. Calkiem fajne autko, o ile chce sie wydac 30 tysiecy, a nie 130...
W segmencie D jest duzo swiezszych konstrukcji (nie bede po raz kolejny wypisywal swoich faworytow bo to bedzie nudne) w nizszej cenie - nie widze argumentow przemawiajacych za Saabem
Yankee
Aktywny

26 Kwi 2014, 16:26

Więc zaraz Ci je podam:
- bogate wyposażenie
- ekonomiczny i dynamiczny silnik
- atrakcyjna w porównaniu do podobnego BMW/Audi/Mercedesa cena
- łatwa obsługa i względnie tanie części
- możliwość odbioru auta w fabryce (jak niegdyś Maybacha) :ok:
Oczywiście nie twierdzę, że 9-3N jest lepsze od BMW, ale myślę, że stanowi całkiem konkurencyjną ofertę dla modeli popularnych i dobrze prosperujących marek.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika