Auto 15-16 tys. dla studenta

05 Maj 2013, 18:34

Witam,
tak jak w temacie, poszukuję auta do dojazdów na uczelnię. Obecnie jeżdżę Lanosem 1.6 zagazowanym, który zaczyna się sypać (korozja) auto nie odpowiada mi jeszcze z innych względów, ale do rzeczy:
- typ nadwozia - hatchback (opcjonalnie sedan),
- silnik - benzyna, z racji tego że rocznie robię teraz ok. 10 tys km diesel i LPG nie opłacają się raczej...
- moc - nie interesują mnie super osiągi, ekonomika na pierwszym miejscu
- dodatkowe bajery (klima, el. szyby / lusterka, centralny zamek) nie interesują mnie tak bardzo, co nie znaczy że nie chciałbym, aby były :) bardziej zależy mi na niezawodności autka, tj. możliwie najrzadszych wizyt na warsztacie
- region - mazowieckie / warmińsko-mazurskie, ale za dobrym egzemplarzem może pognam dalej...
- czas użytkowania - chciałbym pojeździć tym autem długo, nawet bardzo długo
- charakter użytkowania - dojazdy na uczelnię 2 razy w miesiącu 2x 130km i takie tam szwędanie się po mieście co średnio daje nie wiecej niż 600 km miesięcznie
- BUDŻET - ok. 15-16 tys. zł zależy za ile uda mi się opchnąć mój obecny pojazd, o ile ktoś coś za niego będzie chciał mi dać...

W kręgu zainteresowań: Golf IV - najbardziej chyba by mi odpowiadał, ale wszelkie inne marki i modele mile widziane.
Zorpak
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

06 Maj 2013, 08:41

Oprócz Golfa IV polecam Astre II lub Honde Civic- te modele można dostać za rozsądna cenę i bogatym wyposażeniem. Podobnie jak Audi A3,jednak to wciąż kompakty,a jak napisałeś,celujesz w sedana. Audi A4 lub Passat B5 to moje propozycje.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

06 Maj 2013, 17:28

Nie celuję w sedana.
- typ nadwozia - hatchback (opcjonalnie sedan),
:) Celuje właśnie w kompakty. Na A3 to chyba trochę za mały budżet mam, a na temat Civic fajnie by było jakby się ktoś wypowiedział szerzej.

EDIT: Wszelkie ciekawe oferty mile widziane.
Zorpak
Nowicjusz

15 Cze 2013, 13:53

Odgrzewam temat żeby nie śmiecić. Priorytety się zmieniły, bo życie po raz kolejny mnie "zaskoczyło" :) Tak więc zawężam budżet do 12 tys. i pytanie - z pary:
- Seat Leon I
- Mazda 323F III
w obu przypadkach 1.6 benzyna, ~2000 r. które auto byście polecili? I jak wypadają one na tle Golfa IV?
Zorpak
Nowicjusz

19 Cze 2013, 19:01

Moze zainteresuje Cie moj Opel Astra Bertone? Pojezdzilem rok i chce sprzedac.
opel-astra-bertone-1-8-16v-ecotec-sport-coupe-klima-alufelgi-vt66041.htm
Kazzz
Nowicjusz

Auto: Opel Astra Bertone
Silnik: 1.8 16V Ecotec 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Cze 2013, 15:13

Witajcie. Odnawiam temat. Interesuje mnie autko do 15-16 tys. W tym roku zaczynam studia jak się uda ;) Dojazdy 2 razy w miesiącu po 2x150 km. + ew. miasto. Autko ma być ekonomiczne, preferuję benzyne. Obowiązkowo klima, elektryczne lusterka, wspomaganie, abs itp. itd. Trochę grzebałem w necie i pod wzgląd wziąłem:

- Honda Civic
- Honda Jazz
- Volksvagen Polo
- Volksvagen Fox
- Ford Focus
- Ford Fusion
- Ford Fiesta
- Mercedes C180
- Peugote 307
- Astra III
- Audi A3

Może wy polecicie coś również od siebie. Z góry dzięki za pomoc. Preferowane: HATCHBACK ew. sedan
barto69
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 8- 0
Auto: rodzinne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
    Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...

20 Cze 2013, 17:28

Kazzz napisał(a):Moze zainteresuje Cie moj Opel Astra Bertone? Pojezdzilem rok i chce sprzedac.
opel-astra-bertone-1-8-16v-ecotec-sport-coupe-klima-alufelgi-vt66041.htm

Nie jestem aż tak zamożny.

Zorpak napisał(a):Odgrzewam temat żeby nie śmiecić.

Nie odgrzewasz tylko podkradasz :) ale ok niech będzie jakiś porządek. A moje pytanie wciąż bez odpowiedzi...
Zorpak
Nowicjusz