Yaris I, Clio II czy Golf IV?

17 Cze 2013, 09:29

Budżet: 8 000 PLN
Cel nadrzędny: oszczędna eksploatacja / małe spalanie.

Z dokonanego rozeznania w tej kwocie znajdę:
Yarisa I produkcji: 1999-200 z silnikiem benz. 1.2 l
Clio II produkcji: 2000-2003 z silnikiem benz. 1,2 l
Golf IV produkcji: 1999-2002 z silnikiem benz. 1,4 l

Z tych 3 modeli jeździłem tylko (nie swoim) Clio i dynamika przy silniku 1,2 w zupełności mi wystarczyła.
Nie mam przekonania do końca do żadnego z ww. bo do tej pory miałem kaszlaka i Corollę E11 1.6 l (miała posłużyć góra 4 lata a przywiązałem się na 8 :)
Golf mnie nigdy nie urzekał wyglądem i wydaje mi się że jako że jest najcięższy z ww. to najwięcej spali paliwa?
Myślę żeby auto posłużyło mi góra 5 lat i zależy mi na oszczędnej jeździe. Generalnie umiem jeździć w stylu "eco" więc pytanie które z tych aut.
a) spali najmniej w cyklu mieszanym?
b) będzie miało najmniejszą awaryjność / cenę części?
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

17 Cze 2013, 09:36

Freesbee napisał(a):Yarisa I produkcji: 1999-200 z silnikiem benz. 1.2 l
Clio II produkcji: 2000-2003 z silnikiem benz. 1,2 l
Golf IV produkcji: 1999-2002 z silnikiem benz. 1,4 l

Miałeś na myśli yarisa 1,0 czy 1,3 ???
Golfem 1,4 nie zbliżysz sie do spalania yarisa . Tyle jest pewne nie zależnie od silnika Yarisa
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Cze 2013, 10:29

Właśnie widać jakie mam żenujące pojęcie o motoryzacji :)
Duża różnica na spalaniu jest między 1,0 l a 1,3 l w Yarisie?

To już wiemy że Golf odpada teraz pytanie czy Yaris czy Clio?
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Cze 2013, 10:34

Freesbee napisał(a):Duża różnica na spalaniu jest między 1,0 l a 1,3 l w Yarisie?

Praktycznie nie ma różnicy. Sądzę że nie więcej niż 0,5l a przyjemność z jazdy nieporównywalna.
szybki
Moderator - Tuning

17 Cze 2013, 15:11

A nie myślałeś o Astrze F. Za 8000 kupisz z końca produkcji z dobrym wyposażeniem. Jeszcze zostanie Ci na instalację gazową. Polecam silnik 1.6 8v 75KM.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Cze 2013, 15:46

Corollę miałem w LPG i nie wspominam jako specjalnie miłe doświadczenie.
Zastanawiam się czy Yarisa na pewno szukać w 1.3 l benzyna czy może jednak 1.4 l diesel bo z tego co czytam spalanie w wersji diesel jest bardzo niskie?
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Cze 2013, 16:43

Zdecydowanie Toyota Yaris. Bezawaryjna, ładna i nie traci mocno na wartości. Na drugim miejscu Volkswagen Golf, choć pewnie kupisz starocia. Clio nie polecam, podobnie jak rdzewiejącej Astry. Rozważałbym jeszcze Fokusa.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

17 Cze 2013, 21:50

Golf jest większy, cięższy i spali więcej. Yaris albo Pandę polecam :)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

18 Cze 2013, 01:30

W Yarisie należy wystrzegać się wersji z skrzynią CVT. Zawsze padają...
Nie jestem fanem francuskich aut chociaż sam aktualnie jeżdżę Scenikiem. Jedyna rzeczą oprócz wygody ,którymi mnie pozytywnie zaskoczyło to auto jest właśnie niskie spalanie no i może (obojętnie jak to zabrzmi) bardzo dobre "znoszenie" zimy i mrozu (nie widać różnicy w rozruchach zimowych i letnich,nieprzymarzające drzwi i brak skrzypienia na mrozie z zawieszenia). :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2013, 08:17

Na piątek ustawiłem się z koleżanką na jazdę próbną ale Yaris II więc czuję że to nie to samo co Yaris I . Zawsze jednak będę miał porównanie z Clio :)
Sęk w tym, że mimo tych wszystkich awaryjności Renault o których wszyscy mówią to mi Clio tak super "leży".
W czasie majówki zakochałem się w sposobie w jakim zachowuje się na trasie Lesko-Wołkowyja :)
Przeważająca liczba głosów jest jednak za Toyotą.
Dzięki za tip ze skrzynią w Yaris - będę wiedział na co zwrócić uwagę :)
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Cze 2013, 14:58

Skoro Ci super leży to je po prostu kup, nie ma co się męczyć z autem którym gorzej Ci się jeździ tylko dlatego, że ma o parę procent niższy wskaźnik awaryjności.
Tak naprawdę w przypadku tych 3 aut dużo nie ryzykujesz bo to proste i tanie w eksploatacji konstrukcje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2013, 11:02

Jest tylko jedno ale ... trochę za wysokie spalanie dla mnie to Clio w mieście miało.
Wydaje mi się że Yaris nawet w wersji 1.3 l spali mniej niż 5,4 l / 100 km.
Przejażdżka Yaris'em w piątek powinna rozwiać wszelkie wątpliwości.
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Cze 2013, 11:56

Mój kolega bardzo mocno sprawdzał yaria1 d4d i clio 1,5dci to Clio paliło 1l więcej.
Co do reszty porównania nie będę pisał bo raczej wiadomo jak wypadło :wink:
szybki
Moderator - Tuning

19 Cze 2013, 11:59

Nie, napisz proszę jak wypadła reszta porównania :x
Freesbee
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Cze 2013, 12:10

Jest jeszcze jedno ale... Wydaje mi się,że pomimo jakości Toyoty,to już nie to samo co kiedyś ale nadal ponad przeciętnie!. Clio za to jest na pewno większe w środku i zapewne tańsze w serwisowaniu i wymianach. Pytanie czy jest to na tyle spora kwotowo różnica ,że jest w stanie zniwelować różnicę w spalaniu 1 l paliwa na 100km..?
Inna kwestią jest to czy silnik w Yarisie który ma 3 cylindry, przejedzie tyle samo kilometrów co 4 cylindrowy Clio..? Wszak 3 cylindry muszą wykonać tę samą pracę co 4. Tak więc skoro auto osiągnie przebieg np 200 tys km,to może mieć to znaczenie.
Mimo,że uznaję przewagę jakościową Toyoty,to i tak wolałbym Clio z prostą benzynówką. Zawsze mogę wtedy pomyśleć o sekwencyjnej instalacji lpg ,którą Renault fajnie toleruje i zredukować koszty paliwa o 40-45%. (zwraca się po 12-15 tys.km). Dodatkowo przy odsprzedaży za kilka lat,lpg będzie atutem i spowoduje bezproblemowe zbycie auta. Sam mam 4 auto na lpg i jeżdżę takowymi od 10 lat. Mogę tylko z własnego doświadczenia chwalić ten rodzaj zasilania. Zawsze kupuję auto bez lpg,jeżdżę nim przez miesiąc sprawdzając czy np nie bierze oleju i ogólnie czy warto w nie inwestować,po czym jak jest ok to zakładam gaz w dobrej firmie i przyzwoitej jakości.
Na razie się nie zawiodłem. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM