Auto 160k leasing

29 Sty 2025, 20:23

Cześć

Wracam do Was po paru dobrych latach, czeka mnie zakup nowego auta.
Czego szukam:
- auta w granicach 160k, budżet mogę trochę nagiąć
- nadwozie najlepiej kombi, nie lubię wysokiej pozycji za kierownicą dlatego odrzucam wszelkie suvy
- segment najlepiej D
- samochód chciałbym aby był komfortowy i posłużył min. 10 lat dlatego chciałbym coś w miarę mało awaryjnego, coś co nie rozleci się po gwarancji a koszt serwisu nie przewyższy wartości auta, miło byłoby jakby paliło nie więcej jak 6,5 - 7l
- najlepiej automat, ale nie zamykam się na manuale
- obecnie robię dość spore przebiegi 30-35k, ale może się to zmienić

Moje przemyślenia:
Najbardziej podoba mi się proceed. Mamy segment C, cena w widełkach, silnik benzynowy 1.5 t-gdi, który boję się że będzie palił z 9l, przy deklarowanych producenta 5.5. Poza tym nic o tym silniku ani skrzyni 7dct nie wiem. Czy to awaryjne? Czy udane?

Najbliżej mi do Camry. Co prawda sedan i budżet do naciągnięcia ale wszystkie pozostałe wymagania spełnia. Bardzo dużo się naczytałem o tym aucie także i tu na forum. Boje się też trochę o wielkość bo to 490 cm ma.

No i skoro Camry to po głowie chodzi mi ES (wiem, wiem jeszcze większe bydle od camry). Segment E, ale chyba jeśli chodzi o serwis to na pewno byłoby taniej niż auta niemieckie segmentu D. Tutaj raczej bym szukał czegoś używanego, 1-2 letniego. Mam też pytanie, może trochę głupie ale jak myślicie czemu tak dużo tych aut rocznych i dwuletnich jest na portalach ogłoszeniowych?

Wiem, że balansuje w trzech klasach ale na te samochody najbardziej zwróciłem uwagę, początkowo myślałem o corolli ale nie podoba mi się, no i szkoda, że brak 2.5l silnika.
Prosiłbym bardzo o podrzucenie jeszcze pomysłów na jaki samochód poza tym co wymieniłem warto zwrócić uwagę.
Luk88asz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 09 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Słuzbowe
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

30 Sty 2025, 07:56

Luk88asz napisał(a):Najbardziej podoba mi się proceed. Mamy segment C, cena w widełkach, silnik benzynowy 1.5 t-gdi, który boję się że będzie palił z 9l, przy deklarowanych producenta 5.5. Poza tym nic o tym silniku ani skrzyni 7dct nie wiem. Czy to awaryjne? Czy udane?

Silnik jeszcze ujdzie ale automat to temat bardzo wysokiego ryzyka.

Luk88asz napisał(a):Wiem, że balansuje w trzech klasach ale na te samochody najbardziej zwróciłem uwagę, początkowo myślałem o corolli ale nie podoba mi się, no i szkoda, że brak 2.5l silnika.

Kia 1.5 spoko ale w corolli tej samej wielkości szkoda, że nie ma 2.5?

Luk88asz napisał(a):Boje się też trochę o wielkość bo to 490 cm ma.

Chcesz segment d, te auta tyle mają.

A tak na serio jeśli chcesz autem jeździć te 10 lat przy takich przebiegach to hybryda toyoty/lexusa i tyle.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...