Auto 160k leasing

29 Sty 2025, 20:23

Cześć

Wracam do Was po paru dobrych latach, czeka mnie zakup nowego auta.
Czego szukam:
- auta w granicach 160k, budżet mogę trochę nagiąć
- nadwozie najlepiej kombi, nie lubię wysokiej pozycji za kierownicą dlatego odrzucam wszelkie suvy
- segment najlepiej D
- samochód chciałbym aby był komfortowy i posłużył min. 10 lat dlatego chciałbym coś w miarę mało awaryjnego, coś co nie rozleci się po gwarancji a koszt serwisu nie przewyższy wartości auta, miło byłoby jakby paliło nie więcej jak 6,5 - 7l
- najlepiej automat, ale nie zamykam się na manuale
- obecnie robię dość spore przebiegi 30-35k, ale może się to zmienić

Moje przemyślenia:
Najbardziej podoba mi się proceed. Mamy segment C, cena w widełkach, silnik benzynowy 1.5 t-gdi, który boję się że będzie palił z 9l, przy deklarowanych producenta 5.5. Poza tym nic o tym silniku ani skrzyni 7dct nie wiem. Czy to awaryjne? Czy udane?

Najbliżej mi do Camry. Co prawda sedan i budżet do naciągnięcia ale wszystkie pozostałe wymagania spełnia. Bardzo dużo się naczytałem o tym aucie także i tu na forum. Boje się też trochę o wielkość bo to 490 cm ma.

No i skoro Camry to po głowie chodzi mi ES (wiem, wiem jeszcze większe bydle od camry). Segment E, ale chyba jeśli chodzi o serwis to na pewno byłoby taniej niż auta niemieckie segmentu D. Tutaj raczej bym szukał czegoś używanego, 1-2 letniego. Mam też pytanie, może trochę głupie ale jak myślicie czemu tak dużo tych aut rocznych i dwuletnich jest na portalach ogłoszeniowych?

Wiem, że balansuje w trzech klasach ale na te samochody najbardziej zwróciłem uwagę, początkowo myślałem o corolli ale nie podoba mi się, no i szkoda, że brak 2.5l silnika.
Prosiłbym bardzo o podrzucenie jeszcze pomysłów na jaki samochód poza tym co wymieniłem warto zwrócić uwagę.
Luk88asz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 09 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Słuzbowe
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

30 Sty 2025, 07:56

Luk88asz napisał(a):Najbardziej podoba mi się proceed. Mamy segment C, cena w widełkach, silnik benzynowy 1.5 t-gdi, który boję się że będzie palił z 9l, przy deklarowanych producenta 5.5. Poza tym nic o tym silniku ani skrzyni 7dct nie wiem. Czy to awaryjne? Czy udane?

Silnik jeszcze ujdzie ale automat to temat bardzo wysokiego ryzyka.

Luk88asz napisał(a):Wiem, że balansuje w trzech klasach ale na te samochody najbardziej zwróciłem uwagę, początkowo myślałem o corolli ale nie podoba mi się, no i szkoda, że brak 2.5l silnika.

Kia 1.5 spoko ale w corolli tej samej wielkości szkoda, że nie ma 2.5?

Luk88asz napisał(a):Boje się też trochę o wielkość bo to 490 cm ma.

Chcesz segment d, te auta tyle mają.

A tak na serio jeśli chcesz autem jeździć te 10 lat przy takich przebiegach to hybryda toyoty/lexusa i tyle.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...