To ja monotematycznie, ale w kierunku cross
![Wink ;)]()
.
- Honda HR-V, z rynku europejskiego wywoławcze zaczynają się od 45 tys zł (2016-), bagażnik do rolety 453 litry. Trwały samochód, warto tylko skontrolować podwozie pod kątem korozji i je zabezpieczyć.
- Suzuki SX4 S-Cross, w tym budżecie można próbować złapać I gen. (do 2016) lub II (od 2017). Kontrowersyjna uroda, ale ze skrzynią manualną trwałe wozy. Wszystkie silniki bdb., choć 1.0T mnie przeraża
![Wink ;)]()
, ale takie maluszki 3cyl montują też w małych crossoverach grupy VAG (T-Roc itp.). Bagażnik do rolety 430 l.
- Subaru XV roczniki 2012-14, poza dieslem oczywiście, zawsze napęd 4x4, najwyższy prześwit, więc w na polnej dróżce jest bezkonkurencyjny.
Nie ośmielam się polecać, ale pewnie wypada wymienić także modele: Ford Kuga, Skoda Yeti, VW Tiguan... Francuskich i ich krewniaków boję się nawet wymieniać, ale może to niesłuszne uprzedzenie. Zwracam uwagę, że Nissan to w zasadzie Renault.
Spokrewnione ze sobą Kia i Hyundai mają raczej dobre opinie, jeśli chodzi o trwałość (ja nie testowałem), ale warto poczytać, który silnik wybrać, bo nie każdy jest tak samo dobry. Nieźle są te modele opisane na Autokult.
PS Osobiście przy przebiegach typu 12k rocznie pewnie poszukałbym Subaru i ze względu na jakość i parametry, a nie legendę i mit niebieskiego ścigacza na złotych felgach.