Auto 2+1 do 50 tys

21 Wrz 2022, 17:46

Witam, może ktoś podpowie w jakie modele samochodów celować.
Budżet na samo auto 50tys. Benzyna. Dla 2 osób dorosłych + dziecko.
Rocznie robię około 15 tys km. Zależy mi na komforcie jazdy, wyciszeniu w trasie oraz przyzwoitym silniku, zrywnym ( nie jakiejś bestii ze spalaniem 14l/100km :D) Może ktoś doradzi, nie jestem jakimś znawcą samochodów dopiero się rozgladam i natrafiłem na to forum.
Mogę dodać że raz w roku chciałbym robić trasy do rodziny ok. 1500km w jedną stronę.
Z góry dziękuję za sugestie i rady.
TomaszTT
Obserwowany

22 Wrz 2022, 12:01

Masz przynajmniej jakieś typy?
Jak chcesz zrywne to potrzebujesz turbo benzyny albo dużej pojemności bo przy takich przebiegach średnio jest sens bawić się w diesla.
Dużych pojemności jest mało więc raczej będziesz zmuszony patrzeć za turbo benzyną i tutaj masz VAGA - Skoda octavia III, VW Golf VII, Seat Leon 3 z silnikiem 1.4tsi.
Golf będzie najlepiej wyciszony.

Masz też Focusa mk3 1.6 ecoboost i Renault megane 3 1.4tce lub 2.0tce

Przy czym zwłaszcza silniki forda i Vaga nie należą do tych pancernych, mają większe i mniejsze problemy.

Jak jesteś w stanie trochę zrezygnować ze "zrywności" to polecam Hondę Civic IX, zwłaszcza wersję kombi która ma wielgachny bagażnik.
W stosunku do VIII zawieszenie jest znacznie bardziej komfortowe, a nadal świetnie się prowadzi. Przy czym wyciszenie jest średnie nawet jak na kompakta.

Jak chcesz prawdziwą ciszę i wygodę to musisz celować w segment D ale czy Ci to potrzebne przy przebiegu rzędu 15 tys rocznie... Odpowiedz sam.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Wrz 2022, 12:31

Dzięki za odpowiedź. Typów obecnie nie mam także poczytam i popatrzę o tych, które Ty wymieniłeś. Jeśli coś mi sensownego wpadnie podczas szukania to dam znać.

Co do segmentu D też się zastanawiałem czy warto przy moim obecnym przebiegu celować tutaj. Ewentualnie jakbyś mógł polecić z tego segmentu jakieś modele.
TomaszTT
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...