Auto 2+1 do 50 tys

21 Wrz 2022, 17:46

Witam, może ktoś podpowie w jakie modele samochodów celować.
Budżet na samo auto 50tys. Benzyna. Dla 2 osób dorosłych + dziecko.
Rocznie robię około 15 tys km. Zależy mi na komforcie jazdy, wyciszeniu w trasie oraz przyzwoitym silniku, zrywnym ( nie jakiejś bestii ze spalaniem 14l/100km :D) Może ktoś doradzi, nie jestem jakimś znawcą samochodów dopiero się rozgladam i natrafiłem na to forum.
Mogę dodać że raz w roku chciałbym robić trasy do rodziny ok. 1500km w jedną stronę.
Z góry dziękuję za sugestie i rady.
TomaszTT
Obserwowany

22 Wrz 2022, 12:01

Masz przynajmniej jakieś typy?
Jak chcesz zrywne to potrzebujesz turbo benzyny albo dużej pojemności bo przy takich przebiegach średnio jest sens bawić się w diesla.
Dużych pojemności jest mało więc raczej będziesz zmuszony patrzeć za turbo benzyną i tutaj masz VAGA - Skoda octavia III, VW Golf VII, Seat Leon 3 z silnikiem 1.4tsi.
Golf będzie najlepiej wyciszony.

Masz też Focusa mk3 1.6 ecoboost i Renault megane 3 1.4tce lub 2.0tce

Przy czym zwłaszcza silniki forda i Vaga nie należą do tych pancernych, mają większe i mniejsze problemy.

Jak jesteś w stanie trochę zrezygnować ze "zrywności" to polecam Hondę Civic IX, zwłaszcza wersję kombi która ma wielgachny bagażnik.
W stosunku do VIII zawieszenie jest znacznie bardziej komfortowe, a nadal świetnie się prowadzi. Przy czym wyciszenie jest średnie nawet jak na kompakta.

Jak chcesz prawdziwą ciszę i wygodę to musisz celować w segment D ale czy Ci to potrzebne przy przebiegu rzędu 15 tys rocznie... Odpowiedz sam.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Wrz 2022, 12:31

Dzięki za odpowiedź. Typów obecnie nie mam także poczytam i popatrzę o tych, które Ty wymieniłeś. Jeśli coś mi sensownego wpadnie podczas szukania to dam znać.

Co do segmentu D też się zastanawiałem czy warto przy moim obecnym przebiegu celować tutaj. Ewentualnie jakbyś mógł polecić z tego segmentu jakieś modele.
TomaszTT
Obserwowany