Auto do 25 tysięcy

16 Wrz 2022, 19:39

Hej,

szukam auta dla siebie i jestem w małej kropce. Nie będę nim praktycznie jeździł po mieście, bardziej trasy ok 50 km (99% czasu sam lub z dziewczyną). Roczny przebieg szacuje na nie więcej niż 10 tysięcy. Z tego powodu nie jestem pewien, czy warto pchać się w starego diesla.

Budżet to max 25 tysięcy, ale raczej wolałbym kupić coś w przedziale 15-20.

Niestety, ale zależy mi na tym by samochód był w miarę ładny, bezawaryjny i do tego najlepiej w miarę ekonomiczny. Z powodu pierwszego wymagania odpada mi dużo aut w dobrym stanie które widzę na portalach / sprzedają osoby znajome, tylko zwyczajnie mi się totalnie nie podobają. Średnio też jestem zainteresowany autami typu 70KM, raczej celuje w coś ok 140km. Dochodzi tutaj też kwestia ceny części zamiennych, by nie było tak że kupie ładne auto ale jak coś padnie to kaplica - sprowadźcie mnie wtedy na ziemie i kupie coś co mi się nie podoba ale jest tanie w eskploatacji :D

Rozważam na ten moment Hondę Accord, Hondę Civic i Mitsubishi Lancer. Myślę że fajnie jakby było w gazie, ale z tego co doczytałem Lancer niezbyt się nadaje do gazu a moje przebiegi też nie będą największe bym koniecznie musiał brać gaz. Podobają mi się też auta "CC" typu 307 CC, 308 CC, Focus CC, Eos itp

Może ktoś jest w stanie spojrzeć na to chłodnym okiem + ewentualnie polecić coś czego nie biorę pod uwagę a jest spoko, tak jak na przykład Lancer o którym dziś dopiero doczytałem że jest fajnym autem, wcześniej zapomniałem że coś takiego w ogóle istnieje.

Dzięki!
foxs
Obserwowany

18 Wrz 2022, 19:59

Dobry Accord wydaje się najbardziej rozsądną wersją.
15 tys czy 25 tys ? Bo to spora różnica w tym przedziale.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

19 Wrz 2022, 08:04

Po co Ci tak duże auto jak Accord na tak małe przebiegi, w dodatku jeździsz sam w 99% lub tylko z dziewczyną. Accord choć trwały, to jednak jego utrzymanie kosztuje więcej niż przeciętnego kompakta, który spokojnie wystarczy na Twoje potrzeby.

W dodatku ruda lubi Accorda ;) I to bardzo.

Ja bym diesla nie odrzucał, zwłaszcza takiego prostego typu 1.6 crdi z hyundaia i30, gdzie w tych nieco słabszych wersjach nie ma dpfa ani dwumasy.

No i zastanów się czy te 140km na serio ci potrzebne na takie trasy z takim rocznym przebiegiem? No i miej na uwadze, że inaczej jedzie 140 konny turbo diesel a inaczej wolnossąca benzyna.

Możesz poszukać Civica VIII 1.8 i go zagazować, ale nie każdemu pasuje takie twarde zawieszenie.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

19 Wrz 2022, 10:33

hoderi145 napisał(a):Accord choć trwały, to jednak jego utrzymanie kosztuje więcej niż przeciętnego kompakta, który spokojnie wystarczy na Twoje potrzeby.

A co kosztuje więcej niż w kompakcie ?
foxs napisał(a):Rozważam na ten moment Hondę Accord, Hondę Civic i Mitsubishi Lancer.

Idziesz w dobra stronę. Dobierz sobie wersję które Ci odpowiadają i będzie git :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Wrz 2022, 10:41

Chociażby zawieszenie kosztuje więcej
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

19 Wrz 2022, 12:49

Trevor napisał(a):Chociażby zawieszenie kosztuje więcej

Ale to nie było pytanie do Ciebie. Odpowiedz na pytania które miałeś zadawane i znikałeś a do tego dopiero polecałeś Sabika i było ok w/g Ciebie a teraz piszesz o jakimś zawieszeniu...nie ośmieszają forum!
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

19 Wrz 2022, 13:06

Koszty utrzymania będą nieco wyższe, bo wyższa klasa zazwyczaj ma wyższe ceny części, więcej wyposażenia, większe opony itp itd.

Tylko już bez przesady, bo właśnie w innym temacie Saab był tani, a tutaj Accord drogi ;)

Natomiast wszystkie CC i tym bardziej francuskie to tak po koleżeńsku - odpuść na starcie ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Wrz 2022, 13:30

galakty napisał(a):Koszty utrzymania będą nieco wyższe, bo wyższa klasa zazwyczaj ma wyższe ceny części, więcej wyposażenia, większe opony itp itd.

Nie przesadzajmy w druga stronę jest tak jak piszesz cos gdzieś może być minimalnie droższe może gdzieś tańsze ale porównujemy ze sobą zwykłe populusy a dla kogoś kto robi 10k.km.rocznie ma to takie znaczenia jak zeszłoroczny śnieg.
Jeszcze tylko brakuje rozliczeń czy ktoś spędzi w trasie 20min czy 21min bo to już inna klasa auta by się przydała. :D

galakty napisał(a):Tylko już bez przesady, bo właśnie w innym temacie Saab był tani, a tutaj Accord drogi

No co Ty ponoć to samo co Opel czyli niemiecko = tanio :mrgreen:

p.s.

Mam od kilku tygodni na tapecie Saaba :D jest "fajnie i tanio" :D
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2022, 13:35

szybki napisał(a):Nie przesadzajmy w druga stronę jest tak jak piszesz cos gdzieś może być minimalnie droższe może gdzieś tańsze ale porównujemy ze sobą zwykłe populusy a dla kogoś kto robi 10k.km.rocznie ma to takie znaczenia jak zeszłoroczny śnieg.
Jeszcze tylko brakuje rozliczeń czy ktoś spędzi w trasie 20min czy 21min bo to już inna klasa auta by się przydała.

No nie do końca, znam osobniki dla których 100 zł za sworzeń to rozbój w biały dzień i wymienią jedną stronę, bo za drogo :mrgreen:

szybki napisał(a):No co Ty ponoć to samo co Opel czyli niemiecko = tanio

Żeby sam Opel był jakiś tani i stabilny to by to miało chociaż połowę sensu, ale dobrze wiemy że Astra mistrzem nie jest :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Wrz 2022, 13:43

galakty napisał(a):No nie do końca, znam osobniki dla których 100 zł za sworzeń to rozbój w biały dzień i wymienią jedną stronę, bo za drogo

No to w takich kategoriach trzeba szukać coś innego. Szedłbym w stronę golfa2, corolli e10, kadeta :ok:
galakty napisał(a):ale dobrze wiemy że Astra mistrzem nie jest

Ja wiem ale nie spodziewałem się że lektura forum saaba dostarcza tylu wrażeń nie wspomnę o byciu właścicielem tego jakże wyselekcjonowanego auta :D
Tu jednak AR159 wygrywa bo kibel ale ładny. Aż chce się na niego patrzeć a tu :cry:
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2022, 13:49

szybki napisał(a):Ale to nie było pytanie do Ciebie. Odpowiedz na pytania które miałeś zadawane i znikałeś a do tego dopiero polecałeś Sabika i było ok w/g Ciebie a teraz piszesz o jakimś zawieszeniu...nie ośmieszają forum!

Sory ale decyzja o tym co będę pisać należy do mnie, natomiast nie ma co okłamywać ludzi bo się jest fanboyem wynalazków z Japonii, ośmieszanie forum to przecież Twoje hobby nie? Wszystko co piszesz o niemieckich autach to niezły stand-up
A tak w ogóle kiedy podasz namiary na tunera który opowiada że TSI to szrot? Doczekam się czy nie?
Jak jesteś takim super mechanikiem i naprawiasz auta to podaj namiar do swojej strony, nr NIP firmy wtedy pogadamy.
Trevor
Zaawansowany

19 Wrz 2022, 14:10

Trevor napisał(a):A tak w ogóle kiedy podasz namiary na tunera który opowiada że TSI to szrot? Doczekam się czy nie?

Nie ściemniaj !!! to napisałem:

szybki napisał(a):Dokładnie tak jest ba nawet znam Pana od strojeń tsi który Ci to powie Ogólnie temat jest prosty chcesz więcej wrażeń bierz tsi chcesz mieć więcej spokoju bierz Hankę.

Chodziło o prównanie silnika tsi z TURBO i silnika bez TURBO. Rozumiesz ?

A potem to napisałeś nasz interpretacyjny mistrzu
Trevor napisał(a):Ale ja Cię nie proszę o podanie nr pesel czy dowodu osobistego tylko namiary do kogoś kto rzekomo stroi TSI i twierdzi że to beznadziejne silniki

Więc się Ciebie zapytałem :

szybki napisał(a):Ja tak powiedziałem ? Dawaj cytat

Którego nigdy nie podałeś bo:

Nie napisałem że to są beznadziejne silniki tylko o wrażeniach turbo vs brak turbo a co się z tym wiąże są dodatkowe obwody związane z samym turbo.

Natomiast Ty napisałeś o saabie :

Trevor napisał(a):Saab spoko wybór 2,0T silnik z Vectry także spokojna głowa. Co do Hondy radzę się przejechać i ocenić żeby potem nie było zdziwienia jakiegoś.
Trevor napisał(a):A co tam jest takiego drogiego? zwykłe R4 turbo

Więc skończ zadałem pytanie konkretnemu użytkownikowi a nie Tobie.

No i nie oszukuj bo to jest nie ładnie.
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2022, 14:41

Szybki nie przeinaczaj czegoś co czarno na białym było napisane, mowa byłą że TSI to silniki które można zajechać i są nietrwałe i że tunery tak sądzą, znasz takiego co tak uważa więc podaj do niego namiary no krótko i zwięźle, skoro sam takie coś proponujesz to dlaczego się z tego wycofujesz?
Więc nie opowiadaj o sabach skoro sam w lęku wycofujesz się słów które napisałeś i tyle.
Tam nigdzie nie było mowy o turbo vs brak turbo tylko o trwałości tsi.
Trevor
Zaawansowany

19 Wrz 2022, 15:13

Trevor Ty jesteś zdrowy :?: Wklejam cytaty kto co powiedział a Ty dalej swoje :ok:

Szkoda gadki.

Co do tematu. Autor idzie w stronę aut które mogą się sprawdzić. Niech teraz zasiądzie w każdym z nich żeby organoleptycznie doświadczyć jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2022, 16:50

Tak ja jestem zdrowy a Ty jestes manipulantem i przeinaczasz każde zdanie które w tamtym temacie padło, a wszyscy wiemy o co chodzi.
Także nie zaczynaj jak sam wariujesz, wiadomo że żaden tuner nic takiego nie powie więc po co wymyślisz jakieś historyjki? A jak tak to napisz jaki i tyle.
Trevor
Zaawansowany