Auto 2+1 za 65 tysięcy.

07 Sie 2023, 17:30

Cześć obecnie poruszam się hyundaiem i20 z 2019 roku, chce je zmienić na coś większego z segmentu C/D.

Preferencje:
-Sedan, ale kombi też wchodzi w grę.
-Benzyna, robię rocznie ok. 12-14kkm (głównie dojazd do pracy autostrada 30km w dwie strony, miasto wieczne korki) + 2 razy w roku jakiś dalszy wyjazd.
-Oczywiście chciałbym coś o normalnych kosztach części, eksploatacji.
-Fajnie gdyby samochód był w miarę wyposażony, a nie "golas".
-Budżet który chce przeznaczyć to 65 tysięcy, jednak jestem w stanie wydać 75 tysięcy gdyby pojawiło się coś szczególnego.

Przejrzałem sporo tematów, mocno pojawia się Mazda 6. Nigdy nie miałem automatu, jednak w korkach byłby to duży atut. W tej kwocie znalazłem mazdy 2014-2016 z przebiegiem 150kkm~.
Czy w Waszej opinii warto pchać się w AT po takim przebiegu? Jestem laikiem w tym temacie, opinie na forum mazdy odnośnie automatu też są różne.
Czy jest jakiś inny model jaki możecie polecić?

Z góry dziękuję za pomoc. :D
Karolox
Obserwowany

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Hyundai i20
Silnik: 1.2 84KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

08 Sie 2023, 09:12

Karolox napisał(a):Przejrzałem sporo tematów, mocno pojawia się Mazda 6. Nigdy nie miałem automatu, jednak w korkach byłby to duży atut.
Tu masz akurat bardzo fajne i trwałe silniki, a skrzynia automatyczna ma dobre opinie bo to klasyczny automat który dobrze znosi większe przebiegi.
Karolox napisał(a):przebiegiem 150kkm~.
Czy w Waszej opinii warto pchać się w AT po takim przebiegu?
To nie jest duży przebieg i jak będzie oryginalny to robisz serwis olejowy i jeździsz spokojnie dalej :wink:

Karolox napisał(a):Czy jest jakiś inny model jaki możecie polecić?
Ciężko tu przebić Mazdę :) Nie wiem ile robisz km w mieście ale jeżeli wychodzi Ci mniej więcej 50/50 z trasą to Ja bym już tu na pewno zastanowił się nad np. hybrydą taka jak Corolla, Auris może nie są to demony prędkości ale przy normalnej eksploatacji powinieneś być zadowolony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...