Auto 20-30tyś.Volvo v60?

08 Kwi 2022, 17:41

Witajcie kochani jako, że w Polsce jest 40 milionów ekspertów od samochodów. ale żadnego co się na tym zna, więc postanowiłem tutaj zawitać.

Chcę wymienić mojego Forda Focusa mk2, który niestety okazał sie być lekkim niewypałem. Uzbierałem sobie kwotę ok.26 tyś, ale myślę, że i 30 ogarnę. Chociaż jak to typowy Polak, im taniej tym lepiej.

Szukam kombi, sedana albo kompakt. Moim cichym marzeniem od zawsze było Volvo i jestem w stanie nawet przekroczyć delikatnie tą sumę aby kupić Volvo V60, ale pytanie czy warto?
Samochodem będę pokonywał ok. 10-20 tyś rocznie, czyli mało. Do pracy mam ok. 120 km w dwie strony i tak 1-2 razy w tygodniu autem do pracy śmignę. :P
Zależy mi na małym spalaniu i za to m.in. lubię mojego Forda, bo malutko pali. Z wyposażenia im więcej tym lepiej bo jestem typem gadżeciarza,więc lubię jak jest dużo bajerów. :P Fajnie jakby rower mieścił się do bagażnika w moim obecnym samochodzie po wielu skomplikowanych operacjach jest to możliwe.
Moje umiejętności autem oceniam na średnie i wolałbym aby auto nie było zbyt ogromne, tylko takie w sam raz :D

Jeszcze jedno. Chciałbym auto od 2011 rocznika. Starszych nie chcę. Osiemnastki już mnie nie kręcą. :naughty:

Pozdrawiam was i czekam na odpowiedzi! : D
Sekarei
Nowicjusz

08 Kwi 2022, 18:45

Serio? Wszedłeś sobie na otomoto, zobaczyłeś ile kosztują V60 i stwierdziłeś, że jesteś je w stanie kupić do 30k? Co najwyżej przystanek z silnikiem 1.6 i stanem licznika 300+ (bo ile realnego przebiegu to nie wiadomo). Realnie - albo dozbieraj do 40 albo poszukaj czegoś innego
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Kwi 2022, 19:03

dokładnie jak piszesz, wszedłem na otomoto i widziałem, że większość aut jest używanych czyli nie nadają się do jazdy.
A tak serio to myślałem że nawet 32-33 tyś ogarnę jakieś v60., ale jak nie to trudno.

Jestem otwarty na każdą markę.
Sekarei
Nowicjusz

08 Kwi 2022, 19:22

Oczywiście, że za 32-33 "jakieś" ogarniesz. Pytanie czy chcesz mieć "v60" czy "dobre v60". Bo jeśli zadowolisz się gruzem, którym tydzień będziesz jeździł a kolejny tydzień będzie stał u mechanika to możesz i na nowsze/lepsze auta patreć :mrgreen:
Jeśli chcesz kupić coś trzymającego się kupy co rokuje na przyszłość wklep sobie to w otomoto, zaznacz interesujące cię roczniki i trzymaj się droższej połowy
franccc
Stały forumowicz

08 Kwi 2022, 20:43

A co powiecie o Fordzie Focusie MK3 z silnikiem 1.6 diesel?
Sekarei
Nowicjusz

08 Kwi 2022, 21:16

Focus jest bardzo spoko ale i jego konkurencji niewiele można zarzucić. Ogólnie jeśli szukałbyś czegoś podobnego, czyt kompakta z małym dieslem to naprawdę jest z czego wybierać, i30, ceed, astra, megane, 308 a jeśli w grę wszedłby hatchback to jeszcze śliczna ar giulietta czy fiat bravo z końcówki produkcji.
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1.8 VVT-i Hybrid - test spalania
    To jeden z powodów, dla których najnowsza, 12. już generacja Toyoty Corolli szturmem zdobyła rynek kompaktowych samochodów, obejmując pozycję lidera w swoim segmencie. Wersja z hybrydowym napędem 1.8 ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

08 Kwi 2022, 21:33

Giulietta mi się podoba przepiękne autko... ale się trochę boję. No bo wprost czy Giulette warto kupić? Jak z awaryjnością? I jaka najlepiej wersje kupić? Teraz to mocno myślę o tym modelu :D
Sekarei
Nowicjusz

09 Kwi 2022, 05:04

A czego się masz bać? Auto jak auto. Silnik każdy w miarę ok, multiair mogą się zdarzyć problemy z tym modułem jeśli ktos oleju nie pilnował
Tylko coś o rowerze pisałeś a do giulietty to bezproblemowo chyba brompton
franccc
Stały forumowicz

09 Kwi 2022, 14:35

Przespałem się mocno z tematem i... tak jak całe życie unikałem Alfy chociaż zawsze bardzo mi się podobały to dam jej szansę. Chyba żyję przekonaniem, że Alfy są ładne nawet na lawetach...ale poczytałem i czasy się zmieniły. :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co sądzicie o tej? Z tego co wyczytałem niestety auto negatywnie zaskakuje spalaniem z tym silnikiem, ale niech wypowie się ktoś kto się zna. :)
Sekarei
Nowicjusz

09 Kwi 2022, 16:12

Co sądzicie o tej?

Wygląda jak każde inne auto od handlarza, trzeba sprawdzać. Jeśli sam nie ogarniasz na tyle tematu to ogarnij jakieś autotesto czy kogoś kto lokalnie podobne rzeczy robi

Z tego co wyczytałem niestety auto negatywnie zaskakuje spalaniem z tym silnikiem, ale niech wypowie się ktoś kto się zna. :)

[link do autocentrum.pl wygasł]
franccc
Stały forumowicz

09 Kwi 2022, 22:39

franccc napisał(a):
Co sądzicie o tej?

Wygląda jak każde inne auto od handlarza, trzeba sprawdzać. Jeśli sam nie ogarniasz na tyle tematu to ogarnij jakieś autotesto czy kogoś kto lokalnie podobne rzeczy robi

Z tego co wyczytałem niestety auto negatywnie zaskakuje spalaniem z tym silnikiem, ale niech wypowie się ktoś kto się zna. :)

[link do autocentrum.pl wygasł]

Ok dzięki za pomoc, ale na twoją wiedzę do 30k mogę kupić dobry egzemplarz, bo w sumie mało ich jest w tej cenie i trochę sie boję, bo to jednak dla mnie dużo pieniedzy.
Sekarei
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 07:43

Sekarei napisał(a):dzięki za pomoc, ale na twoją wiedzę do 30k mogę kupić dobry egzemplarz, bo w sumie mało ich jest w tej cenie i trochę sie boję, bo to jednak dla mnie dużo pieniedzy.

Skoro jesteś ostrożny to na Twoim miejscu zainteresowanym się techniką alfy giulietty i kosztami serwisu. Tylko u kogoś kto miał styczność z tymi autami i koniecznie w liczbie mnogiej :D Bo może być tak jak z alfą MiTo gdzie jest w miarę prosto i tanio a może być tak jak z 159ką gdzie jest drogo już nie tak prosto, psujakowato i do tego z rdzą.
Bo teoria jedno a życie drugie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Kwi 2022, 12:58

Właśnie, tutaj sporo ludzi poleca Giulettę, a ciekawe czy ktokolwiek miał z nią do czynienia, albo chociaż zna kogoś kto miał takie auto. Na oczy nie widzieli ale polecają dookoła.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2022, 15:31

galakty napisał(a):Właśnie, tutaj sporo ludzi poleca Giulettę, a ciekawe czy ktokolwiek miał z nią do czynienia, albo chociaż zna kogoś kto miał takie auto. Na oczy nie widzieli ale polecają dookoła.

Wierzę, że osoby, które tu odpowiadają jednak maja jakąś wiedzę, a nie na zasadzie, że szwagra córki syna kolega miał taki samochód i jest cudowny i boski, albo opiera się na recenzjach z Zakupu Kontrolowanego.
Spodobał mi się ten samochód i ciągle szukam ciekawego egzemplarza.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jak myślicie? ;)
Sekarei
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 16:01

Sekarei napisał(a):Wierzę, że osoby, które tu odpowiadają jednak maja jakąś wiedzę, a nie na zasadzie, że szwagra córki syna kolega miał taki samochód i jest cudowny i boski, albo opiera się na recenzjach z Zakupu Kontrolowanego.

Wiara czyni cuda :ok:

Popatrz jak piano tu kiedyś do ar159 albo cytryny c5 :mrgreen:

P.s.

Co do tego ogłoszenia to widzę że idziesz grubo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe