Klasa C kombi, 65k. Megane vs Focus

25 Kwi 2022, 22:39

Poszukuje kompaktowego kombi w cenie do 65k, stawiam na samochody 3-4 letnie z silnikiem diesla.
Na czele stawki stoi megane 4 z dość dobrym 1.5 dci 110/130 km lub focus mk4 z tdci (w założonym budżecie chyba tylko 95km).
ewentualnie i30?
Samochód ma komfortowo wozić dupke przy autostradowych prędkościach i być w miarę możliwości ekonomiczny/mało awaryjny.

Które z tych aut będzie mniej plastikowe/ trzeszczące w środku?
Może jakaś inna propozycja?
Ekonomiczną i bezawaryjną benzynę też mogę przytulić, ale o takie chyba teraz trudno ? Ideałem byłaby nowa elantra z mpi, ale nie jest w kombi no i trzeba wyłożyć 90k za nową. Kapkę dużo.
erazel
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 06 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: seat ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna

26 Kwi 2022, 14:04

W tym przypadku chyba lepiej celować w auto z silnikiem DCi w Megance choć Focus lepiej się prowadzi.
erazel napisał(a):ewentualnie i30?
Tu chyba tylko benzynę możesz rozważyć. Znajomy kupił jakiś czas temu i30 z 2017 roku z silnikiem 1.4 MPi Kappa który ma 100KM i jest zadowolony ale na trasy średnio się nadaje chyba że spokojnie jeździsz. Jak na taką jednostkę to jadąc nim miałem wrażenie że ma trochę więcej tych koni pod maską. Silnik o tyle fajny że prosty konstrukcyjnie i nie powinien sprawiać żadnych problemów, zerknij sobie tu porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm. Na pewno dynamika sporo gorsza od diesla.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35