Auto 20km dziennie, do 15tyś

20 Sty 2020, 23:00

Witam, kupie auto do 15000. Benzyna, koniecznie 4/5drzwi. Nie szukam nic konkretnego, jest taki wybór że nie wiem co wybrać:)
Jeśli w tej cenie uważacie, że ciężko będzie cos ok znaleźć, mogę ew coś dorzucić aczkolwiek wolałabym się zmieścić :)
AnaBarba
Nowicjusz

21 Sty 2020, 11:03

AnaBarba napisał(a):koniecznie 4/5drzwi
Ok, a może to być auto z segmentu A :sly: czy musi być większe?

Rozumiem, że poruszasz się na bardzo krótkich dystansach i jest to średnio 10km w jedną stronę np. do pracy tak? Czy to jest miasto czy raczej droga poza miejska?

W podanym budżecie można znaleźć coś ciekawego jak nie ogranicza Cię wiek auta bo to też dosyć istotna kwestia.

Przykładowo mogą to być samochody Toyota Aygo, Fiat Panda (ten model kupisz nawet taniej bo maksymalnie z 2010 roku i można trafić cos w naprawdę dobrym stanie jak się poszuka), Opel Agila. Samochody z tego segmentu będą pewnie najnowsze rocznikowo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Sty 2020, 18:02

Ok, a może to być auto z segmentu A czy musi być większe?
Może być segment A, większe też :)

Rozumiem, że poruszasz się na bardzo krótkich dystansach i jest to średnio 10km w jedną stronę np. do pracy tak?
tak, w jedną stronę mam 7 km, okazjonalnie 2-3 w miesiącu wyruszam gdzieś dalej (ok 20 km w jedną stronę w weekend)

Czy to jest miasto czy raczej droga poza miejska?
droga na peryferiach miasta :)

W podanym budżecie można znaleźć coś ciekawego jak nie ogranicza Cię wiek auta bo to też dosyć istotna kwestia. Przykładowo mogą to być samochody Toyota Aygo, Fiat Panda (ten model kupisz nawet taniej bo maksymalnie z 2010 roku i można trafić cos w naprawdę dobrym stanie jak się poszuka), Opel Agila. Samochody z tego segmentu będą pewnie najnowsze rocznikowo.
żadnego z tych aut tak naprawdę nie brałam pod uwagę... :( obstawiłam auta typu fabia, yaris, co sądzisz o tych modelach?:)
AnaBarba
Nowicjusz

21 Sty 2020, 18:34

Fabia/yaris tak samo będą ok. Są to auto z segmentu wyżej, B. Za taką sama kasę będą starsze, będą więcej palić a naprawy/wymiany będą kosztować trochę więcej. Są za to większe i wygodniejsze. Kwestia tego czego tak naprawdę potrzebujesz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2020, 19:02

potrzebuję tanio dojechać do pracy :)
AnaBarba
Nowicjusz

22 Sty 2020, 10:22

Tak naprawdę każde, małe autko będzie ok. Silniczek wystarczy ci jakieś 1.0, 1.1. Chodzi o to, żeby nie palił dużo. Autko z LPG oczywiście nie ma sensu w tym przypadku. Diesla też nie ma co szukać, mimo, że mniej pali - drogie koszta utrzymania z kolei, które nie zwrócą się z powodu mniejszego spalania.
Wg mnie potrzebujesz autko z segmentu A góra B z silniczkiem tak jak pisałem w benzynie. Wybór jest duży tak naprawdę, więc tu możesz sobie delikatnie pozwolić pofolgować swoim gustem, czyli co ci się podoba. Nawet możesz troszkę pofolgować z kolorem. A to rzadko się zdarza :)
Warto zwrócić uwagę na wagę autka, bo to też ma wpływ na spalanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

22 Sty 2020, 12:09

Polecacie jeszcze jakieś małe eko auta poza Aygo panda i Agila?
AnaBarba
Nowicjusz

22 Sty 2020, 12:30

Bliźniakami technicznymi Aygo są citroen c1 i peugeot 107 także możesz zerknąć. Jest jeszcze hjundaj i10, kia picanto
Invi
Forumowicz VIP

22 Sty 2020, 12:56

Któreś szczególnie są ekonomiczne w jezdzie, mało zawodne, tanie w naprawie?;)
AnaBarba
Nowicjusz

22 Sty 2020, 14:41

Te auta są najmniejszymi, najtańszymi modelami w ofertach producentów. Tak naprawdę tam nie ma się co psuć. Nie znajdziesz tam żadnych nowoczesnych rozwiązań a wszystko co przez lata sprawdzało się w wyższych modelach.
Invi
Forumowicz VIP