Auto 25 000 zł - ~50 000 zł

23 Cze 2017, 09:04

Cześć,
dwa lata temu pomogliście mi znaleźć samochód- Astrę G. Dzięki, jestem z tego samochodu zadowolony! Teraz przyszła pora na zmianę. Mój budżet jest dość obszerny/pojemny(?) , ponieważ interesują mnie samochody do ceny 50 000 zł, w wyjątkowych sytuacjach nawet do 60 000 zł. Nie oznacza to jednak, że nie biorę pod uwagę samochodów w okolicy 30 000 zł. Wiadomo, że czym taniej, tym lepiej dla mojego budżetu. Chcę po prostu samochód, który będzie mi bezproblemowo służył przez kilka następnych lat. Nie mam właściwie żadnych preferencji poza tym, że chciałbym samochód raczej niski i raczej albo mały, albo duży, czyli albo coupe albo kombi. Rocznie robię 25 000 km i bardzo lubię moją instalację gazową, bo kosztuje mnie ona naprawdę niewiele. Mimo wszystko myślę, że teraz warto byłoby spróbować silnika diesla (chyba, że się mylę?). Mieszkam w średniej wielkości mieście, ale dojeżdżam codziennie 30km do pracy w jedną stronę + 200km w każdy weekend za miasto.
Do tej pory brałem pod uwagę właściwie tylko Opla Insignię w kombi, jednak nie zauważyłem zbyt wielu pochlebnych opinii na temat tego samochodu tutaj. Drugi wybór to Audi A5 w coupe - dla mnie wygląda rewelacyjnie, ale to chyba również nienajlepsza decyzja. Chciałbym żeby samochód był dynamiczny, ale jednocześnie oszczędny (i niezawodny! Samochodem muszę dojeżdżać na czas). Uda się pogodzić te dwa, poniekąd przeciwstawne parametry? :)

PS. Podoba mi się również Scirocco, ale to chyba też nienajlepszy technicznie samochód...
kjwolny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2017, 09:34

hey, nie wiem czy pomoge ale podsune kilka typow, sam szukam autka do takiej kwoty jak Ty tylko celuje raczej w kombi, SUV i minivan.
Od dwoch tyg wertuje internet, polski i zagraniczny. Im wiecej sie jednak czyta tym wiekszy ma sie metlik w glowie. Trzeba brac poprawke ze kazdy samochod moze sie popsuc, nie ma doskonalych jednostek (przynajmniej nie w takiej kwocie).
Sam mam forda mondeo mk3 w gazie i gdyby nie to ze sie psuje co chwila cos (choc pewnie dlatego ze kupilem zajechanego) to dlugo bym go nie zmienil bo w trasie sie nim wrecz plywa :) Dodam ze ja celuje przy podobnym przebiegu do Twojego, w benzyne (ew zalozyc gaz)
Zatem po wnikliwych obserwacjach moje typy to:
- Hyundai i40 - siedzialem, wygodnie, pelno swiatelek, przyciskow itp, bagaznik ciekawy, spory i ma fajne schowki, silnik 135KM. Ogolnie ponoc udana jednostka koreanczykow
- Ford Mondeo MK4 - ma go kilku znajomych i zachwalaja. Silnik 2.0
- Opel Insygnia - niestety wlasnie wielu uzytkownikow odradza, znajomy ma co chwila problem z elektronika
- Toyota Avensis - W rodzinie same Toyoty + prowadzony przez rodzine salon - samochody maloawaryjne i to wlasciwie ich glowny atut. Wyglad i wykonczenie wnetrz mnie jednak odstrasza
- Honda Accord - co japoniec do japoniec, tez maloawaryjne i lepsze z wygladu.
- Honda CRV
- Ford C-Max - koniecznie w wersji Titanium i czarny, no i 155KM. Jak takiego znajde i po jezdzie probnej mi sie tez spodoba to raczej wezme :)
- Myslalem nad BMW E61 ale ew koszty napraw, ubezpieczenie zza granica itp powalaja...
Z moich typow to tyle:)
ps sorry za brak polskich znakow, nie posiadam takowych na mojej klawiaturze
Dominator27
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 Duratec 125KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2017, 11:00

Sprawdź:
Kię Optimę 2.0 - ale to bardziej limuzyna
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Renault Laguna 2.0 diesel lub benzyna

Hyundai Genesis Coupe

A z tańszych Hyundai Coupe 2.0 benzynka,do 30k będzie to zadbany egzemplarz. :ok:

Linki poglądowe
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

23 Cze 2017, 11:15

Z coupe w fajnym budżecie bo za około 40tys kupisz kie pro ceed pewną z małym przebiegiem i na gwarancji.
W zasadzie to zależy również od oczekiwań jeśli chodzi o moc to jeśli szukasz zwykłego trwałego silnika to 1.4 100 konny mimo wszystko nie jezdzi się tym zle.
[link do oferty na Olx wygasł] - Ten np. jest fajnie wykończony na prawdę ładnie wygląda.

Ten ma silnik turbo doładowany ale ogólnie polecane są te silniki tylko niestety wnętrze jest po prostu takie szare.

Jak masz więcej kasy możesz się zastanowić już lepiej wyposażonym ale i z wyższą ceną np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Osobiście nie jestem fanem turbo benzyn ale jeśli są okej to czemu nie, jeśli jednak nie zależy Ci na tym to 1.4 100konny na prawdę jest okej i poleciłbym bo sam używałem auto z takim silnikiem i jezdzilo się fajnie i spalanie na poziomie 6-5 -7l przekonywało do codziennej jazdy.

Diesle w dzisiejszych czasach odchodzą już na drugi plan benyzyny za to okazują się solidniejsze i mniej kłopotów z nimi i mówię to z własnego doświadczenia.
Jeśli chodzi już o segment wyższy typu audi to jednak silniki benzynowe nie mają za najlepszych opinii no i szukać czegoś fajnego to jednak problem.
Musisz się zdecydować ile chcesz tak na prawdę wydać bo 30-60-70 tys to jest spora różnica jak dałem propozycje czegoś po środku napisałeś że interesuje Cie scirocco to kia na prawdę nie odbiega niczym a plusuje tym że masz dobre silniki do wyboru a w VW już nie koniecznie.
kukr1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Szukam

23 Cze 2017, 22:29

Dziękuję wszystkim za odpowiedź!
Ze wszystkich propozycji najbardziej spodobał mi się Hyundai Genesis. Cena może byłaby do przyjęcia, ale spalanie już raczej nie. W moim przypadku byłoby to około 1500 zł miesięcznie za paliwo, teraz jest to około 400 zł :)
Bardzo podoba mi się ta Laguna, jednak tam spalanie też trochę za wielkie.
Co do Kia, to nie jestem przekonany do tej marki. Zawsze kojarzyła mi się ona raczej z niską jakością, ale może to się już zmieniło. Niemniej jednak stylistycznie i ekonomicznie jest mocno na plus.
Widzę, że zaproponowano mi głównie nowe samochody i właściwie chyba żadnej niemieckiej marki. Z czego to wynika? Co z Audi, BMW, Mercedesem, Oplem, Seatem, Volkswagenem? Czy oszczędność, niezawodność i dynamika nie współgrają ze sobą w tym budżecie cenowym w motoryzacji niemieckiej? W pełni rozumiem, że często kosztem większego luksusu muszę zrezygnować z posiadania samochodu względnie nowego- raczej nie mam z tym problemu. Przyznam, że nie odczuwam zbyt dużej sympatii do samochodów koreańskich. :)
kjwolny
Nowicjusz

23 Cze 2017, 22:30

kjwolny napisał(a):Audi, BMW, Mercedesem

Jak Cię spalanie boli to odpuść...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...

23 Cze 2017, 22:42

Może nie tyle boli, co nie jestem psychicznie przygotowany na płacenie więcej, niż 100 zł za tankowanie pełnego baku, tak jak było to do tej pory przy LPG. Dlatego też myślałem o kupnie diesla ze względu na niższe rachunki za paliwo w stosunku do benzyny. Generalnie łatwiej mi zapłacić większą kwotę u mechanika niż na stacji :)
kjwolny
Nowicjusz

23 Cze 2017, 23:00

Aaaa podrzucę jeszcze volvo s60/v60
Możesz rozejrzeć się za astrą j 1.4T, podbijam lagunę
Giulietta/delta?
Wklep sobie w szukajkę "fsi problemy"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Cze 2017, 03:11

Niestety w VW nie ujrzysz lepiej wykończonego wnętrza jak w KIA praktycznie będzie to samo.
Nie wiem skąd się bierze to przekonanie do niemieckich aut.
Nie rozumiem szukasz czegoś co będzie mało paliło ale jeśli to będzie audi to już może palić więcej i może jeszcze się psuć no ale takie koszty już przeżyjesz.

Po Twojej wypowiedzi twierdzę że KIA jest w sam raz dla Ciebie bo szukasz oszczędności i tutaj Cie mogę ucieszyć bo w tych pieniądzach kupisz samochód na gwarancji z pierwszej ręki i z tanim serwisem bo KIA na prawdę jeśli chodzi o serwis to nie jest drogo i czasami choć samochód nie jest na gwarancji to lepiej się umówić u nich niż u jakiegoś mechanika.

Zrobisz jak będziesz chciał, kupuj co uważasz bo dążysz do jednej rzeczy czyli DAS AUTO :)

Jeśli szukasz coś co będzie mało paliło to nie szukaj silników turbo doładowanych bo one z założenia miały mało palić odemnie jeszcze będzie Honda civic IX gen 1.8.
kukr1
Nowicjusz

24 Cze 2017, 09:38

Dobra Panowie, chyba przekonaliście mnie do Kii Pro Ceed. Zobaczyłem parę testów i nie jest tak źle. Do tego 7-letnia gwarancja na plus. Będę chciał umówić się na jazdę próbną w salonie niedaleko mnie. Pytanie tylko, jaki silnik będzie najlepszy? Jeżdżę raczej szybko i dynamicznie, więc chętnie skusiłbym się na wersję GT z 200-konnym silnikiem, jednak podobno nie jest on tak dobry i nie ma sensu przepłacać. Który zatem silnik z trzech pozostałych? A może jednak silnik wysokoprężny? Czy 25 000 km rocznie nie będzie przesadą dla silnika benzynowego?
kjwolny
Nowicjusz

24 Cze 2017, 18:53

Z salonu na GT to trochę chyba mało, chyba że jakaś używana.
Czy 200 koników Ci trzeba to już sam sobie musisz odpowiedziec, wydaje mi się że przy tak małej i lekkiej budzie 136 turbo wystarczy.
Dla benzyny żaden problem tylko jeśli to będą same trasy to może jednak diesel nie będzie głupią alternatywą z tego powodu że silnik benzynowy do tego turbo na trasie lubi trochę spalić, jeśli jednak będzie to miasto i trochę trasy to benzyna będzie najlepszym wyborem.
W GT jest ten sam silnik 1.6 tylko po prostu podrasowany fabrycznie.

@ Acha i zastanów się czy chcesz nową z salonu czy po prostu pewną z Polskiego salonu z pewnych rąk ja bym skłaniał się ku drugiej opcji bo trochę kasy zostanie no i ominie Cie utrata wartości spora.
kukr1
Nowicjusz

24 Cze 2017, 23:30

kjwolny napisał(a):Co do Kia, to nie jestem przekonany do tej marki. Zawsze kojarzyła mi się ona raczej z niską jakością, ale może to się już zmieniło
wg amerykańskiego JD Power samochody marki KIA są najbardziej bezawaryjnymi na rynku :wink:
VW zajmuje 11 miejsce, Mercedes 18, a Audi... 26.
Żeby nie było, że jestem stronniczy, to Toyota i Lexus zajęły odpowiednio 14 i 15 miejsce (frajerzy :mrgreen: ), Honda 21, Mazda 27, a Volvo słabiutkie 30. Ford tuż za podium
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2017, 08:20

Możesz podesłać linka do tego rankingu? Znalazłem tylko ranking niezawodności i tam góruje Porsche z Lexusem. Kia co prawda całkiem nienaturalnie wysoko, ale np. niżej niż Hyundai :)
kjwolny
Nowicjusz

25 Cze 2017, 09:43

kjwolny napisał(a):nienaturalnie wysoko

Nienaturalnie bo do tej pory w TUW przegrywała? ajaja ta propaganda i opłacane rankingi ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

25 Cze 2017, 16:47

mike