Auto ~25 tys. benzyna

05 Lis 2021, 20:39

Witam, pięć lat temu poprosiłem o pomoc i dzięki Wam kupiłem Mazdę 3 1.6, 2006 rok, która do tej pory nie zawiodła mnie ani razu, żadnych niespodzianek po za standardowymi zużywającymi się częściami. Niestety, rdza zaczęła się ostro do niej dobierać i rozglądam się za nowym autem. Po raz kolejny oddaje się w Wasze lecę i proszę o pomoc.

Jeżeli chodzi o komfort jazdy to jestem w pełni zadowolony z Mazdy i szukam czegoś w podobnej klasie. Nie pogardziłbym oczywiście większą mocą, bo tego nigdy za wiele :D

Poruszam się głównie po mieście, w ciągu roku kilka wypadów na drugi koniec Polski. Rocznie robię 20-25 tys. km. Benzyna. Spalanie do 8 litrów. Hatchback. Nie jestem zainteresowany instalacją gazową. Auto do 25 tys. zł.

Z takich dodatkowych wymagań to klimatyzacja i czujniki parkowania. Byłoby miło, gdyby miał podgrzewane fotele.

Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
Smithsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lis 2021, 12:33

Ja bym tu pomyślał nad Hyundai i30 1.6 MPi lub Toyota Auris jak byś znalazł taka z silnikiem 1.6 Valvematic.

Swoją drogą nie lepiej pomyśleć o jakimś prostym dieslu jeszcze bez DPF innych wynalazków? Robisz sporo km i jest szansa że taki silnik mógłby się u Ciebie sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lis 2021, 12:27

Jak wyżej, myśl o Auris albo Aygo. Jak na miasto spali Ci mniej niż 8 a nawet mniej niż 7. :ok:
Lukal
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...