Chevrolet Cruze czy Fiat Tipo benzyna + LPG, automat - który wybrać?

08 Lis 2021, 23:56

Witam szanowne grono
Czy Chevrolet cruze 1.8 benzyna+lpg w automacie jest dobrym wyborem?
Jakie są ogólne różnice za i przeciw między nim a tipo 1.6 etorq?
Ze specyfikacji na papierze kusi mnie duży prześwit w Cruze 16cm.
Oba mają hydrokinetyczną skrzynię.
Doradźcie przyszłemu młodemu kierowcy :)
KonikPolny
Nowicjusz

09 Lis 2021, 10:26

Oba samochody powinny się sprawdzić i nie powinno być z nimi większych problemów ale ja bym chyba poszedł w Fiata bo jakoś lepiej mi pasuje jego wykonanie, elementy wnętrza itp.

Silnik o którym wspomniałeś 1.6 E-torq jest połączony z 6-biegową skrzynią automatyczną AWF6F25, produkcji Aisin. Jest to klasyczny automat z którym nie powinno być problemów podczas eksploatacji o ile pamięta się o pewnych zasadach jazdy z taką skrzynią i o wymianach oleju.

Co do samego silnika to jednostka 1.6 E-torq została zbudowana na podstawie Triteca (jako modernizacja tego silnika), był on montowany m.in. w niektórych modelach Mini i Chryslera. Fiat wprowadził ten silnik do sprzedaży w 2011 roku. Sam silnik oparty jest na aluminiowym kadłubie z jednym wałkiem rozrządu w głowicy która jest 16 zaworowa. Rozrząd napędzany mamy tu łańcuchem, a same zawory posiadają hydrauliczną kompensację luzu i rolki, w miejscu kontaktu z krzywkami wałka. Zastosowano tu wtrysk pośredni benzyny. Układ zapłonowy z modułem cewek na pokrywie zaworów i prądem dostarczanym co świec przewodami. Posiada on płaską charakterystykę momentu obrotowego, a 80% jego wartości maksymalnej dostępne jest już od 1500obr/min. O ekologię dba trój-funkcyjny katalizator zintegrowany z kolektorem wydechowym.

Tak to mniej więcej wygląda jeżeli chodzi o silnik i skrzynię. Jednostka ta toleruje instalację LPG. Byłą też montowana w innych markach koncernu jak np. w Jeep Renegade czy Fiat 500x.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lis 2021, 10:38

Ile jest na rynku tipo w takiej konfiguracji? Ile masz kasy na to?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lis 2021, 13:30

Jest ich kilka w kraju. Najtańszy to koszt ok 42tys. :angry:
Dlatego też rozważam cruze bo jest tańszy
KonikPolny
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...
    Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...