Auto 3-5tys z dobrym silnikiem pod gaz

20 Sty 2013, 17:26

Witam. Chcialbym kupic jakies tanie autko (najlepiej jak najtansze) i zamontowac do niego gaz. Interesuje mnie jak najtansze zeby zamontowac w nim gaz sekwencyjny. Dobrze aby silnik tego auta dobrze wspolpracowal z gazem. Dobrze tez aby byl w miare malo awaryjny i z tanimi czesciami zamiennymi. Silnik nie musi byc mocny. Generalnie do pojemnosci 1600cm3 (te 75km minimum). Jakie autka byscie polecili?
savka
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Sty 2013, 17:34

Moze byc Daewoo Lanos z silnikiem 1.5 onedobrze znosza gaz wiem bosam taki mialem.
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Sty 2013, 17:43

Kurcze nie wiem czemu ale jakos te lanosy mi nie podchodza. Ogolnie brzydkie wnetrze maja, no ale to ma byc samochod do dojazdu do pracy wiec ewentualnie czemu nie. Aha i dodam ze tez istotne jest spalanie, jak wiadomo im mniej tym lepiej. Takze czekam jeszcze na jakies propozycje i ewentualnie linki :)
savka
Nowicjusz

20 Sty 2013, 17:51

Jesli chodzi o spalanie to ja mialem LPG to bylo tak 11-12 lpg w mieszanym cyklu tak 9 - 10 LPG a na trasie nad morze i z powrotem wychodzo 8.5 LPG. Sam kolego powiedziales ze to ma byc auto na dojazdy do pracy... wiec mysle ze ten bylby ok. Natomiast naprawy sa tu tanie i czesci tez od opli pasuja. Jka dla mnie same plusy.
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Sty 2013, 17:57

A ciezka masz noge? Ale wlasnie kolega ma lanosa 1.6 i mowil ze mu 10L benzyny pali. To bardzo duzo. Z kolei inny ma brave 1.2 16v i w trasie pali mu 5-6L benzyny przy spokojnej jezdzie. Cos takiego by mnie interesowalo ale ciezko wyrwac taki silnik za cene 3tys :( 5tys moge dac za auto ale najlepiej jakby juz mial gaz zamontowany. Wole jednak cos tanszego i samemu wlozyc dobra instalacje LPG.

EDIT: a co bys powiedzial na cos takiego - [link do oferty na Allegro wygasł]??
A jak spisuja sie japonczyki z gazem? Np honda civic?
savka
Nowicjusz

20 Sty 2013, 20:28

Odradzam Ci wkładanie gazu do takiego samochodu. Kupisz go za 3 i włożysz gaz za 2 . . Instalacja będzie warta połowę samochodu. Szukaj już czegoś z założonym gazem, chociaż będziesz wiedział jak pracuje na nim silnik.

A co do silnika pod gaz, omijaj Fordy i japończyki, Fiaty dobrze znoszą, VW, Ople 8V. Czegoś takiego szukaj.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Sty 2013, 21:05

No ale mam pewnosc, ze gaz jest dobry i nowszej generacji co nie. Wiem, ze to troche glupie montowac gaz w tak tanie auto ale raczej juz tego auta nie bede sprzedawal. A czemu japonce i fordy zle znosza gaz? I co to w ogole znaczy? Ze silnik sie psuje czy co? Mowiac japonczyki masz na mysli hondy, toyoty, mitshubishi itp?

Przejrzalem allegro i ciezko znalezc cos fajnego z gazem i w miare dobra blacha i rocznikiem. Moze ktos mi cos znajdzie blisko mojego miejsca zamieszkania, czyli Wroclawia :)
savka
Nowicjusz

20 Sty 2013, 21:15

Może skoda felicia , auto niedoceniane nie wiem czemu .
Silnik 1,3 świetnie znosi gaz a ewentualne naprawy i części śmiesznie tanie .
Astra 1 albo corsa b z silnikiem 1,4 , wspomniany lanos 1,5 8V .
Fiat punto 1,2 albo siena też idealne do gazu .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna

20 Sty 2013, 21:27

felicia odpada bo kolega mial ten silnik to on w ogole nie jedzie, punto zapewnie podobnie. Te 75km to chyba moje minimum. Znalazlem cos takiego: [link do Tablica wygasł] Ciekawe jak sie sprawuje i ile moze palic :)
savka
Nowicjusz

20 Sty 2013, 21:36

Gaz zainstalowany ale nie sekwencyjny. Musisz się dopytać.
inż. mechaniki i b. maszyn
KapitanSTS
Początkujący

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 SX
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Sty 2013, 21:51

No pewnie nie jest sekwencja ale juz takiego parcia na to nie mam co nie. Wazne ze to LPG, moze jutro zadzwonie to sie popytam. Generalnie spoko autko tylko zderzaki czarne troche nie pasuja :) Znalazlem jeszcze Daewoo Nubire [link do Tablica wygasł] Ale to troche wieksze auto, wiec pewnie ciut wiecej pali.
savka
Nowicjusz

20 Sty 2013, 22:31

ASTRA
[link do oferty na Allegro wygasł]
LANOS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
SIENA
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2013, 08:06

Akurat 1.6 w Bravie to paliwożerna jednostka (po mieście 10-11l lpg spokojnie),Nubira podobnie więc lepiej poszukać 2.0,spalanie podobne a osiągi lepsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012