Auto 30-35k benzyna

17 Cze 2017, 16:21

Cześć! Proszę Was o pomoc w wyborze auta! Moje preferencje:

Kwota: absolutny max 30tys. zł (może być i 10tys. mniej jeśli mi się spodoba)
Segment: D (najlepiej kombi)
Przebieg roczny: 8-10tys. km, (80% miasto)
Skrzynia: bez preferencji, chociaż chciałbym posmakować automatu (jeśli manual to najlepiej 6-biegowy)
Moc: najlepiej coś koło 150KM, żeby w trasie starczyło do wyprzedzania
Moje typy: Avensis II 2.0 147KM, ewentualnie kontynuacja Mazdy 6 II 2.0 147KM oraz Audi A6 C6 2.4 V6 177KM + założenie gazu.

Powiem tak: zakochałem się w Audi, wsiadłem do auta znajomego, A6 C5 2.8 V6 w automacie, auto płynie, świetny komfort, świetne przyśpieszenie i chyba dobra tolerancja LPG. Powiedzcie mi tylko jak wyglądają koszty eksploatacji: wymiana rozrządu, filtrów, klocków, elementów zawieszenia, itp. w aucie klasy premium. Zawsze marzyłem o Audi :)

Jestem otwarty na propozycje, nie jestem przywiązany do żadnej marki, mimo że o jakimś kiedyś marzyłem :) Auto musi być przestronne, wygodne, z dużym komfortem jazdy, co w mojej aktualnie Maździe jest na średnim poziomie (czuć każde nierówności).
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

17 Cze 2017, 17:39

Skoro rozważasz audi seg E, to może Toyota Camry zamiast Avensisa a zamiast Mazdy Lexus GS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Będą to jednak sedany a nie kombi ale może zainteresują te autka.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Cze 2017, 17:53

Toyota jest chyba zbyt klasyczna. Powiesz mi coś więcej na temat Audi A6?
maciejmacku
Początkujący

17 Cze 2017, 18:10

Audi A6 (C5 albo C6) to jedynie import z Niemiec (polecałbym zakup od osoby prywatnej). Te auta w Polsce mogą mieć po 500000km przebiegu ... a na liczniku 190000km.
No i silnik godny polecenia to 2.4, który wychodził gdzieś do 2006 roku (a i tak na młodsze egzemplarze budżet nie wystarczy, także to się akurat dobrze składa).

Mazda 6 II do 30000zł to ... od handlarza. Pewne oferty z 2008 roku kosztują ok. 35000zł.

Taki rynek.
tomekdk

17 Cze 2017, 19:03

Warto zainteresować się Audi jeśli będzie w dobrym stanie? Myślałem o zakupie z Niemiec poprzez firmę "auta z niemiec" podobno robią dobrą robotę.
Jak z kosztami części i utrzymaniem takiego autka? Instalacja LPG w okolicach 3tys. wystarczy?
maciejmacku
Początkujący

17 Cze 2017, 19:18

"Auta z Niemiec" są ok, z tym, że i tak Ty musisz sobie wyszukać auto / auta, a co będzie na miejscu, to się dopiero okaże, dlatego dobrze mieć kilka w zapasie. No i musisz wtedy ze 4000-5000zł przeznaczyć na koszty wyjazdu, ich wynagrodzenie, zarejestrowanie w Polsce.
Jedyne co mi się nie podoba to ich przeświadczenie, że jak auto ma na sobie więcej, niż oryginalny lakier, to jakoś tak zawsze zakładają, że była obcierka, przerysowanie, coś lekkiego, no, ale może tak to jest, a te z czymś poważnym lecą ... nach Polen :D
I zwróć uwagę na to, żeby bardziej sprawdzili auto (np. przeguby, łożyska, czy przy hamowaniu na kierownicy nie czuć bicia, czy zawieszenie nie hałasuje na nierównościach), bo tak jakoś zauważyłem, że te ich jazdy testowe to takie bardziej przejażdżki, niż jazdy testowe.

A na początek może wrzuć w otomoto: Kraj pochodzenia - Dania, A6-tki mają dobrą opłacalność, także może coś się znajdzie w Twojej okolicy. Te z Danii można prześwietlić kompletnie, zobacz sobie w mojej stopce, także jak coś ciekawego z Danii znajdziesz to Ci ją przeanalizuję, a też z Danii opłaca się eksportować całe auta i trick polega na tym, że eksportują duńskie komisy, a nie polskie. A ogłaszają się na mobile.de:
[link do mobile.de wygasł]
ale obecnie handlarze z Europy Wschodniej odkryli ten rynek i auta z lepszymi parametrami znikają raz dwa.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

17 Cze 2017, 21:33

No właśnie te koszta mnie odstraszają, szczególnie wysokie cło do zapłacenia przez pojemność silnika. Zastanawiam się przez to nad silnikiem 2.0 tfsi 170km, ale niestety nie ma zbyt dobrych opinii.
Zostaje mi więc chyba uzbierać większą sumę lub zmianę poszukiwań, tylko co przewyższy a6 wyglądem i komfortem jazdy? :D
maciejmacku
Początkujący

17 Cze 2017, 21:44

tylko co przewyższy a6 wyglądem i komfortem jazdy?

Jeśli wymienię 10 modeli to wystarczy?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Cze 2017, 21:49

Przy Twoim rocznym przebiegu to lepiej się nastawić w taki sposób, żeby myśleć, że ... to tylko samochód. Gdybyś spędzał w aucie "połowę swojego życia", wtedy można myśleć o komforcie, itp. sprawach, ale przy 8-10 tysiącach rocznie, gdzie 80% to miasto, można się nastawić inaczej - bardziej życiowo.

Poza tym jeśli masz pewne auto, to musisz wiedzieć, że na rynku jest masa niepewnych.
tomekdk

17 Cze 2017, 21:50

Proszę wymieniaj, tylko niech spełnia warynki, które wcześniej określiłem :)

Niestety nie mam pewnego auta, dlatego chcę zmienić, za bardzo się napaliłem na kupno, byłem głupi.

Podajcie jakieś alternatywy, segment D, benzyna, komfortowy, bezawaryjny, tylko pliiiss bez aut typu laguna lub c5... :shock:
maciejmacku
Początkujący

17 Cze 2017, 22:02

auto musi być przestronne, wygodne, z dużym komfortem jazdy

Akurat Laguna i C5 to jedne z najlepszych opcji w tym budżecie. Świetny stosunek jakości do ceny i rocznika. C5 + zawieszenie hydro i jeździsz jak król

e39 fl, e60, c5, c6, 159, mondeo (nie wiem jak tam ceny mk4 teraz), accord vii, legend, lex gs, 407, 607, 9-5, s60, s80, legacy, camry, może jakaś insignia się znajdzie - też nie wiem jak z $
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Cze 2017, 22:06

maciejmacku napisał(a):Podajcie jakieś alternatywy, segment D, benzyna, komfortowy, bezawaryjny, tylko pliiiss bez aut typu laguna lub c5...

Bo obciach przy kumplach nie? Albo co w rodzinie powiedzą...
Odrzuciłeś na wstępie dwie najlepsze propozycje, nawet nie chcąc wysłuchać argumentów.

Oszczędzę problemów Tobie i nam na forum, kupuj A6 i tyle. Sam planuję takie auto, bo masz rację, ten znaczek Renault jest okropny... :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Cze 2017, 22:25

Tak jak pisałem wcześniej nie jestem uprzedzony do żadnej z marek, więc nie odrzucam c5 i laguny, tylko dziwi mnie na tym forum niechęć do niemieckich samochodów.
Podajcie jeszcze jakieś argumenty za tymi francuzami. Jak z elektroniką? Ceny części? W lagunie 2.0 140 to dobra opcja, ale c5 to tylko 3 generacja, druga mi się nie podoba, jaki silnik do tego auta?
maciejmacku
Początkujący

17 Cze 2017, 22:29

maciejmacku napisał(a):tylko dziwi mnie na tym forum niechęć do niemieckich samochodów.

To się nazywa racjonalne podejście. Czasy Golfów dwójek, pancernych Audi 80 dawno minęły i mity przenoszone z dziada na ojca z ojca na syna nie obowiązują dzisiaj.
Dodatkowo polski rynek jest... specyficzny. Każdy Janusz biega za VW/Audi, bo to super auta, przez co ściągana jest masa szrotu powypadkowego zza granicy, do tego zawyżone ceny na rynku wtórnym itp itd.

Podsumowując tu się rozchodzi o to, że w cenie VAGa można mieć lepsze auto i tyle. Ale jak chcesz A6, to kup, nikt Tobie nie zabroni.

Laguna III oraz C5 mają stabilną elektronikę. Nie żeby coś, ale A6 też lubi coś sypnąć czasem, a chyba jednym z gorszych elementów są czujniki ABS. Co widzę u znajomego mechanika Audi, to wiem, że pewnie czujnik jakiś poszedł.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Cze 2017, 23:00

A jakie silniki byś polecił do tych aut?
maciejmacku
Początkujący