Auto 30k Pb/ON

08 Sty 2022, 10:57

Witam,zwraca się o poradę ,jakie modele ewentualnie co na plus co na minus w danym aucie,
Więc tak,budżet to 30tys. +/- te 2tys
Roczne kilometry 20-22tys
Cykle mieszane,dojazd do pracy 2x w tygodniu 70 km w dwie strony
Dłuższe wyjazdy 1x2 miesiące,typu 300km w jedną
Reszta to jazda po miejscowości ,a to do sklepu a to zawieść do szkoły itp czyli krótkie dystanse,więc taki cykl mieszany,myślałem o dislu ale czy on się właśnie sprawdzi w takim cyklu,ewentualne benzyna plus gaz.
Jakiś wymagań co do auta nie mam ,mniej więcej by był ok 2012r ,wmiate tanie w utrzymaniu ,moje typy
1)Ford Focus MK3 kombi diesel 1.6/1.5
2)Astra 1.4 140KM kombi benzyna,i zagazować (ale podobno dość ciężkie i ciasne auto)
3) Hyundai I 30 kombi diesel 1.4/1.6
4)Kia cee'd diesel tam chyba też 1.6
Jakieś porady ,może inne modele,plusy minusy tych co napisałem?
Pozdrawiam
KingCar
Początkujący

09 Sty 2022, 17:07

KingCar napisał(a):3) Hyundai I 30 kombi diesel 1.4/1.6
Tu wersja kombi z silnikiem 1.6 MPI plus LPG powinna się sprawdzić mając na uwadze
KingCar napisał(a):Jakiś wymagań co do auta nie mam ,mniej więcej by był ok 2012r ,wmiate tanie w utrzymaniu
powinno wyjść całkiem nieźle.

W przypadku diesla to chyba ten z Kia i Hyundaia 1.6 CRDi mógłby się tu sprawdzić w sumie patrząc na dystanse które pokonujesz nie powinno być problemów z wypalaniem DPFu. Musisz jednak pamiętać że w dieslu praktycznie wszystkie naprawy szarpną po kieszeni i decydując się na taki silnik warto zawsze o tym pamiętać. Problemy nie muszą się pojawić ale jest duże prawdopodobieństwo ich wystąpienia.

KingCar napisał(a):2)Astra 1.4 140KM kombi benzyna,i zagazować (ale podobno dość ciężkie i ciasne auto)
Zgadza się, Astra jest ciężka ale można znaleźć ją z oryginalną instalacją LPG.

KingCar napisał(a):1)Ford Focus MK3 kombi diesel 1.6/1.5
Ten model chyba najlepiej się prowadzi ze wszystkich tu wymienionych. Diesla 1.6 nie polecam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...