Zakup auta golf 6 czy volvo s40

06 Sty 2022, 15:06

Cześć po dlugich za i przeciw wybrałem ostatecznie dwa samochody z których zamierzam wybrac. Ogólnie szukam diesel do okolo 30 tys. Stwierdziłem ze najlepszym wyborem dla mnie będzie volvo s40 albo golf 6(bo 7 to chyba duzo drozsze).
Przemawia do mnie volvo gdyż jest duzo tansze za 17 kupiłbym fajny egzemplarz. Z golfow 6 np gtd koło 30 tys znalazlem ladnego. Oczekuje komfortu frajdy i w miarę wygluszenia w samochodzie. Oczywiście spalanie rowniez ale oba pala podobnie malo. Zależy mi też mocno na dobrym nagłośnieniu bo samemu potem duzo roboty jest żeby zgrać to dobrze. Auto na dojazd do pracy bo i na codzień. Ktos użytkował oba i mógł by sie wypowiedzieć co bardziej warto?
szymif
Nowicjusz

06 Sty 2022, 15:28

Jeśli nie masz zamiaru wydawać tych 30k to s40 jest dobrym wyborem. Nieźle wykonane i fajnie się prowadzi, diesle 1.6/2.0/2.4 to bardzo udane konstrukcje.
Za 17 kupisz coś fajnego z początkowych lat produkcji, zastanowiłbym się poważnie czy nie wydać 20-22 i kupić coś z 2010/11
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Sty 2022, 08:34

Czy ktoś mógł by sie wypowiedzieć?
szymif
Nowicjusz

07 Sty 2022, 13:19

Volvo S40 jest tańsze bo to raczej konkurencja dla Golfa V a nie Vi, niby to samo ale jednak VI to nowa generacja, która powstała 5 lat po tym jak S40 pojawiło się na rynku
Co do wersji GTD mnie one śmieszą, jakieś pakiety sportowe a pod machą wzmocniony diesel, kup lepiej zwykłą wersję i najwyżej wzmocnisz programem.
W Volvo masz fajne 5-cylindrowce jeśli chodzi o benzyny, czegoś takiego w Golfie nie znajdziesz
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Sty 2022, 13:22

2.4 z volvo bym odrzucił, konstrukcja przestarzała droga w użytkowaniu dodatkowo w połączeniu z automatem odpały i z wysokim spalaniem poza tym na starcie można odrzucić bo znaleźć s40 z 2.4 graniczy z cudem.
Volvo z automatem to zły wybór, skrzynie są slabo zestrojone i dość awaryjne a drogie w naprawie.
Czy jeździłeś tymi dwoma autami? Myślę ze to by rozwiało Twoje wątpliwości
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2022, 12:53

Szczerze to nie jeździłem ani tym ani tym, nie mam możliwości i tu jest problem :/ bardziej chyba ku golfowi, skoro nowszy cichszy
szymif
Nowicjusz

09 Sty 2022, 14:08

Dokładnie - w takich przypadkach dopiero jazda powie Ci co się podoba a co nie :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam