Auto 35-45 tys. zł - nowe lub nie za stare

27 Wrz 2009, 23:00

Witajcie,

Powoli przymierzam się do kupna nowego auta, obecnie jeżdżę Fiatem Punto 2.

Podstawowe kryteria:
- cena 35-45tysł (w najgorszym wypadku te +10tys. też dam ale to naprawdę maksymalny max, którego wolałbym jednak nie osiągać).
- wiek nowe lub nie starsze niż 4 lata (tak do rocznika 2005).
- do jazdy głównie po mieście, ale z 2 razy - tydzień, ciut dłuższe 60km i z raz na miesiąc kilkaset kilometrów.
- potrzebuję jakieś nieduże auto najlepiej typu Hatchback.
- by nie palił dużo więcej niż moje obecne punto, zdaję sobie, że większe mocniejsze auto, to i większe spalanie, tyle by mi nie palił 10 litrów i więcej.

Nad czym się zastanawiam:
- kia ceed / pro ceed, to jest chyba mój nr jeden czytałem już kilka artykułów o niego artykułów i raczej w samych superlatywach o nim piszą. Na pierwszy rzut oka spełnia moje wszystkie oczekiwania i jeżeli nic lepszego nie znajdę to na niego się zdecyduję.
- hyundai i30, w sumie z tego co czytałem to budowany na tej samej bazie co kia ceed, tyle ze troszeczkę droższy i wizualnie mniej mi się podoba
- ford fiesta - ta najnowsza, całkiem nieźle się ta sportowa wersja prezentuje

Moje antypatie:
- golfy, nie chcę nikogo obrazić, ale niestety kojarzą mi się z jakimiś osiedlowymi dresiarzami, po prostu nie widzę się w tym aucie.
- bmw / audi - takie zbyt burżujskie mi się wydają, też jakoś w pamięci mi utkwili jacyś "dziwni" ludzie nimi jeżdżący.

Tak więc co proponujecie, uwzględniając to co piszę. Jak by ktoś od razu poza samym modelem zaproponował silnik/wersje - bo sam myślę by jakiś diesel wziąć.
Ew. wdzięczny będę również za utwierdzeniu, że kia ceed będzie dobrym rozwiązaniem i ew. zasugerowanie jedynie silnika.
Okocim404
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa

27 Wrz 2009, 23:39

Okocim404 napisał(a):Moje antypatie:
- golfy, nie chcę nikogo obrazić, ale niestety kojarzą mi się z jakimiś osiedlowymi dresiarzami, po prostu nie widzę się w tym aucie.
- bmw / audi - takie zbyt burżujskie mi się wydają, też jakoś w pamięci mi utkwili jacyś "dziwni" ludzie nimi jeżdżący.

Oooo kolego :D już po Tobie, znajdą Cię i... może lepiej nie pisać :).
Chyba sobie nie zdajesz sprawy że 80% ludzi w Polsce (i nie tylko) obraziłeś :P.

Ja Ci polecam to co widnieje na lewo od tego textu :P.. zamieniając odpowiednio cyferki *56, *47, *59... Zależnie, czy nowsze, czy większe, czy mniejsze.. Silnik jak sobie życzysz, ale sądzę że jak chcesz małe spalanie to 1,9 JTD ~150 KM Ci wystarczy.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

28 Wrz 2009, 07:35

Ahoj!
Dacia Sandero. Można by powiedzić - tańsze Clio - bo to też Renault.
Wersja Laureate, benzyna 87KM.
Z salonu - 37000 złotych
http://dacia.pl/gama-dacii/sandero/prez ... /index.jsp
Borys
Borys68

28 Wrz 2009, 08:50

Skoro masz Fiata to na pewno nie żyjesz stereotypem i myśle, że śmiało możesz przymierzyć się do Fiata Bravo z silnikiem JTD za te 40tys spokojnie kupisz jakiś roczny egzemplarz :) Czasem jest sprzedawany właśnie w takiej cenie egzemplarz pokazowy u dealera.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2009, 15:55

Sebastianos napisał(a):Skoro masz Fiata to na pewno nie żyjesz stereotypem i myśle, że śmiało możesz przymierzyć się do Fiata Bravo z silnikiem JTD za te 40tys spokojnie kupisz jakiś roczny egzemplarz :) Czasem jest sprzedawany właśnie w takiej cenie egzemplarz pokazowy u dealera.

to moze byc dobry wybor- znajomy ma w komisie bravo 120 km jtd z 2008r. z przebiegiem 1650 km. wlasnie w cenie 46k pln
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

28 Wrz 2009, 16:07

Te co wymieniłeś są raczej dobrymi autkami, chociaż słyszałem, że kia i hyundai mogę rdzewieć... Jednak autko super sie prezentuje, konstrukcyjnie koreańczycy zrobili duuuże postępy, silniki w tych autkach są naprawdę porządne i nie powinny dużo palić. Za taką kaskę kupisz powiedzmy 2-letni egzemplarz. Podobna sytuacja z Bravo, bardzo ładne, Fiat widać nie próżnuje, a silniki MJet zapewniają super osiągi i dobry komfort prowadzenia :) 2 letni pojazd kupisz za tą kaskę :) Zastanów się także nad Focusem II i Astrą III - to akurat autka, które ja bym brał jakbym miał większą gotówkę (np. taką jak Ty ^^) ;)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków