Fiat bravo 1.6 16v czy Honda civic 1.5 16v

18 Lut 2008, 22:26

Mam dylemat które autko kupic:/ Czy ktoś moze mi poradzic???? I jak by ktos mial wszystkie dane techniczne tych aut to tez bym prosil. Bede bardzo wdzieczny.
Bartek19Bwa
Nowicjusz

19 Lut 2008, 09:12

Ja osobiście wybrałbym fiata bravo , silnik 1,6 zupełnie wystarcza do sprawnej jazdy autko pali po mieście 11 litrów gazu a w tracie 8 . Naprawdę polecam
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

19 Lut 2008, 12:42

Jeśli szukasz auta sportowego, to idealnym rozwiązaniem będzie kupno Hondy Civic. Elastyczny samochód, silniczek brzytwa, miałem Fiata Brava, i często się psuł, nie miał obiegu wody, grzał się
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

20 Lut 2008, 18:48

ja polecam fiata 1.2 16 80km mialem nie dlugo nic sie nie dzialo i dawal sobie rade:D lepszy od 1.4 12v
siema
placio_bmc
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

21 Lut 2008, 21:55

Ja bez zastanowienia brałbym Hondę. Rankingi awaryjności aut mówią same za siebie. Fiat nigdy nie należał do jakichś specjalnie bezawaryjnych marek.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

25 Wrz 2009, 20:22

a ja polecam ci bravo, mam to auto i ma juz zrobione ponad 260 tysiecy km i nic sie nie dzieje a przy wlaczonej kilimie i przy 130 km/h pali 8,5 litra gazu
deathringer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

25 Wrz 2009, 23:08

Fiat Bravo, fajny samochód pod względem stylistycznym, ale gorzej wypada jeżeli chodzi o awaryjność, osobiście wybrałbym Honde Civic 1,5 vtec, to świetny silnik i jest bezawaryjny
V12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

26 Wrz 2009, 01:04

Jesli nie chcesz wyrozniac sie z tlumu innych aut to bierz Civica.Auto malo awaryjne-wiekszosc z wystarczajacymi osiagami oraz z dobrym zawieszeniem :)
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Wrz 2009, 06:55

Jak zwykle zdania są podzielone ale ja osobiście użytkuje civica i nie mam mu nic do zarzucenia spalanie w mieście ok 8,5-9l/100km na trasie spokojnie można zejść do 6-7l/100km jeśli chodzi o gaz to w mieście ok 10l/100km na trasie ok 8l/100km
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Wrz 2009, 10:07

Ciężki wybór... A ile masz przeznaczonej gotówki na ten cel? :P
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

27 Wrz 2009, 22:00

bez zadnego zastanawiania sie bierz CIVIC-a super auto mialem 5lat nie sie nie psuje nigdy nie zawiodlo niskie spalanie i dobre osiagi.

Nigdy nie kupuj fiata ani alfa romeo to nie sa auta wyglad ok ale nic poza tym
papkin
Początkujący

28 Wrz 2009, 07:15

Dokładnie to co powiedział kolega papkin bierz CIVIC`A. Alfa to bardzo awaryjne auto a mało tego w salonie ALFY biorą za naprawę tyle że mała głowa...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

28 Wrz 2009, 07:56

papkin i vw jak czytam wasze wypociny to wpadam w wielki śmiech i nie piszcie tutaj głupot... że fiat czy alfa to taki czy owaki... Ja mam w domu VW i powiedziałem że nigdy więcej.... Do fiata dołożyłem amortyzatorki i tyle a do VW lepiej nie wypisywać bo szkoda.... Kup dobrego nie zarżniętego Civica to bym cię po rękach całował... Bierz fiata bez zastanowienia... Ja polecam silniczki JTD trwałe żwawe bezawaryjne i nie jeden w BMW czy w Wieśwagenie się zdziwił na światłach... no i wydaje mi się że stylizacja fiata zarówno we wnętrzu jak i na zewnątrz w porównaniu do hondy to dzień do nocy

papkin i vw nigdy zapewne nie mieliście fiata czy alfy a wypisujecie brednie... To jest właśnie Polska mentalność nie jeździł, nie miał a gada, jakie to złe... ach...
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

28 Wrz 2009, 08:46

Ja też oddaje głos na Bravo ale z silnikiem 1.2 benzyna albo JTD tak jak pisze kolega wyżej. Bravo to naprawdę udany samochód. Honda też fajna, ale myśle, że Fiata łatwiej w dobrym stanie znaleźć. A jeśli chodzi o Civic to o której my gen mówimy właściwie ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2009, 16:27

Wszystko zależy od gotówki jaką kolega chce przeznaczyć :P
Powiem tak, wybór jest ciężki :P
Kumpel ma Bravo, komfort podróżowania jest fajny jak na kompakt i dość tanie autko. Jeździłem też Civic'kiem VI drugiego kolegi(, który nota bene jest przyjacielem tego pierwszego :P) (Ty chyba w V mierzysz?) i w sumie komfort też jest OK, ale tutaj jednak przeważa Fiat. Bravo i Civic oba z silnikami 1.4 (Hondy zwykły 1.4), w obydwu przypadkach moc porównywalna, z tym, że spalanie raczej nieznacznie na korzyść Hondy. Silniki diesla przemawiają za Fiatem lecz benzynowe V-Tec'ki za Hondą. Kwestia postrzegania wyglądu autka to sprawa indywidualna, ze swojej strony jednak dodam, iż zewnątrz oba ładnie sie prezentują, wewnątrz natomiast stylistyka Fiata jest ładniejsza :) Ceny części i ich dostępność opowiadają się za wyborem Bravo. Tak jak już pisałem - wybór ciężki, jakbym to ja miał wybierać opowiedziałbym się po stronie Bravo :) Hondy co prawda to wytrzymałe autka, lecz podobnie jak VW mogę być zajechane z kręconymi licznikami...
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków