Auto 4-5k dla świeżego kierowcy

08 Gru 2010, 23:45

Witam,
jestem nowy na forum, planuje zakup pierwszego auta i zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jako 18latek uzbierałem trochę pieniędzy, które chciałbym przeznaczyć właśnie na zakup auta. Prawo jazdy oczywiście już mam od ok. miesiąca ;)

Do sedna, mam skromną sumkę 5tys. złotych. Na auto chciałbym przeznaczyć do 4tys., ponieważ raczej spodziewam się włożyć w auto ~1000zł jak to w przypadku
zakupu używanych aut bywa - zawsze jest coś do zrobienia, nawet jeśli nie to dobre zimówki się przydadzą. Od razu mówię, że nie chce bmw serii 3, które często jest polecane młodzieży mającej 5tys do wydania.
Chciałbym dosyć ekonomiczny silnik może to być diesel - benzyna, bez różnicy jednak najlepiej b+g. Na mocy mi nie zależy aczkolwiek chciałbym aby istniała pewna dynamika np. przy wyprzedzaniu, także raczej 70km+. Co do samej bryły auta to nie chciałbym takiego maluszka jak seicento ale od dużego kombi też bym stronił. Tak więc coś pomiędzy - hatchback, coupe, sedan dobrze aby był w miarę nowoczesny tzn. doza nieco większego polotu stylistycznego niż kwadratowe uno mojego dziadka ;) Póki co rozglądałem się trochę po allegro i w tej cenie widziałem ibizy, rovera z 2 na początku, fiata brava, mazdy - 323, 626, meganki też coupe, stare laguny, vectrę, nissany jakieś.

Generalnie żaden ze mnie mechanik a zależy mi aby auto się nie psuło, ponieważ nie pracuje i nie mam póki co stałych dochodów a znowu nie chce co raz naciągać staruszków. Autem będę robił codziennie minimum 30km (do szkoły 15 w jedną stronę niestety) + w okresie zimowy jakieś narty (dlatego przydałoby się coś gdzie je zmieszczę chociaż zawsze jest bagażnik na dach) w Czechach raz na 2-3-4 tygodnie a w lecie to wiadomo - jeziorko, morze - raz czy dwa. To chyba wszystko co mogłem powiedzieć o moich wymaganiach względem oczekiwanego auta. Podsumowując - dobry wygląd, ekonomia, bezawaryjność za ~4k (śmiesznie brzmi to zdanie ale liczę na pomoc :) Powiem jeszcze, że przez dobry wygląd nie rozumiem jakiś stuningowanych bajerów, wręcz przeciwnie.

pozdrawiam,
Kuba

p.s. - klimatyzacja bardzo mile widziana
p.s. 2 - jakbyście mogli to coś więcej o roverze 2XX bo bardzo mnie się spodobał
jakub.b
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Gru 2010, 00:06

Ford Mondeo mk2:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fiat Siena:

Mazda 323F:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2010, 11:51

Też bym był za Sieną.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Gru 2010, 15:52

Siena raczej srednio mnie sie podoba. Co z bravą ? Albo roverem ? Czy to bez sensu kupować rovera za 5k ? Ewentualnie jeszcze ten mondeo jest całkiem, całkiem tyle, że to kawał samochodu.
jakub.b
Nowicjusz

09 Gru 2010, 16:50

Za te pieniądze Brava to tylko z silnikiem 1.6 ale odrazu mówie że swoje wypić musi (ok 10l/100km) no chyba że zagazujesz.No chyba że jakieś Punto??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2010, 16:58

Nie baw się w Rovera. Części jest mało, a jeśli są, to drogie. Jeśli nie masz stałego dochodu, Rover to zły pomysł.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2010, 17:17

I wogóle ciężko też dostać dobry egzemplarz bo strasznie mało tego u nas jest.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2010, 18:01

[link do oferty na Allegro wygasł]
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

10 Gru 2010, 20:55

james00796 napisał(a):http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-kombi-1-8-klima-grzane-fotelezniemiec-i1341404607.html

Co Ty mu kurna pokazujesz ? po 1 chłopak nie chce kombi to mu kombi nie polecaj. Po drugie pokazujesz jakieś sprowadzane z niemiec z 1998 za 4700, prosze Cie. I jeszcze do opłat :roll:
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

10 Gru 2010, 22:07

Jakieś inne propozycje ?
Co sądzicie o seatach ? Ibiza, cordoba, toledo.
Co z tym fiatam brava ?
Da rade znaleźć meganke w tej cenie ? Coupe, hatchback.
Czy dla Rovera definitywne nie ? Chyba najbardziej mnie się podoba szczególnie w 5cio drzwiowym nadwoziu. Znajomy ojca miał właśnie 200 i chwalił sobię nawet jeśli chodzi o serwis czy części.
Mazda 323 ? Dużo dobrego słyszy się o japońskich autach.
jakub.b
Nowicjusz

10 Gru 2010, 22:21

Mój znajomy miał Rovera w sedanie, władował w niego chyba niecałe 2 tysiące, a to problemy z głowicą a to coś innego. Nie polecam. Megane fajne auto, nikt się szczególnie nie skarżył na nie. Mazda 323 ma trochę droższe części od pozostałych, poza tym raczej mało awaryjne, ale sporo pali ( silnik 1.8 ). Ja bym się skłonił ku Megance
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

10 Gru 2010, 22:38

A Laguna ? Bo widze, że przy cenowym zestawieniu wygląda to podobnie.
jakub.b
Nowicjusz

10 Gru 2010, 23:19

Możesz sie nią zainteresować.
Barol
Awatar użytkownika

15 Gru 2010, 06:16

co wy mu za glupoty opowiadacie?
moj brat jezdzi 4 rok roverem 200 z silnikiem 1,4
zagazował i jezdzi dynamicznie i ekonomicznie..
dynamicznie iz w swoim przedziale pojemnosciowym cięzko o konkurenta.

wazne abys przy kupnie myslal rozsadnie i nie napalał sie na pierwsze auto. obejrzyj wszystko dokladnie.... wez mechanika ze soba lub jedz na jakas stacje diagnostyczną....
pozdrawiam
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

15 Gru 2010, 09:03

Rover to przeca pochodna Japończyków. Jak trafisz na utrzymany egzemplarz to będziesz jeździł i grosza nie dołożysz. Fakt że części nie są takie tanie jak np, do golfa3 czy astry F ale jazda zupełnie inna a i rdzawka tak nie bierze
Przykładowo bo ten ma rejestrację ze śląska a nad morzem stoi także odpicowany od handlarza
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki