REKLAMA
Witam,
jestem nowy na forum, planuje zakup pierwszego auta i zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jako 18latek uzbierałem trochę pieniędzy, które chciałbym przeznaczyć właśnie na zakup auta. Prawo jazdy oczywiście już mam od ok. miesiąca
Do sedna, mam skromną sumkę 5tys. złotych. Na auto chciałbym przeznaczyć do 4tys., ponieważ raczej spodziewam się włożyć w auto ~1000zł jak to w przypadku
zakupu używanych aut bywa - zawsze jest coś do zrobienia, nawet jeśli nie to dobre zimówki się przydadzą. Od razu mówię, że nie chce bmw serii 3, które często jest polecane młodzieży mającej 5tys do wydania.
Chciałbym dosyć ekonomiczny silnik może to być diesel - benzyna, bez różnicy jednak najlepiej b+g. Na mocy mi nie zależy aczkolwiek chciałbym aby istniała pewna dynamika np. przy wyprzedzaniu, także raczej 70km+. Co do samej bryły auta to nie chciałbym takiego maluszka jak seicento ale od dużego kombi też bym stronił. Tak więc coś pomiędzy - hatchback, coupe, sedan dobrze aby był w miarę nowoczesny tzn. doza nieco większego polotu stylistycznego niż kwadratowe uno mojego dziadka Póki co rozglądałem się trochę po allegro i w tej cenie widziałem ibizy, rovera z 2 na początku, fiata brava, mazdy - 323, 626, meganki też coupe, stare laguny, vectrę, nissany jakieś.
Generalnie żaden ze mnie mechanik a zależy mi aby auto się nie psuło, ponieważ nie pracuje i nie mam póki co stałych dochodów a znowu nie chce co raz naciągać staruszków. Autem będę robił codziennie minimum 30km (do szkoły 15 w jedną stronę niestety) + w okresie zimowy jakieś narty (dlatego przydałoby się coś gdzie je zmieszczę chociaż zawsze jest bagażnik na dach) w Czechach raz na 2-3-4 tygodnie a w lecie to wiadomo - jeziorko, morze - raz czy dwa. To chyba wszystko co mogłem powiedzieć o moich wymaganiach względem oczekiwanego auta. Podsumowując - dobry wygląd, ekonomia, bezawaryjność za ~4k (śmiesznie brzmi to zdanie ale liczę na pomoc Powiem jeszcze, że przez dobry wygląd nie rozumiem jakiś stuningowanych bajerów, wręcz przeciwnie.
pozdrawiam,
Kuba
p.s. - klimatyzacja bardzo mile widziana
p.s. 2 - jakbyście mogli to coś więcej o roverze 2XX bo bardzo mnie się spodobał