Sedan za 20-25 tys

29 Gru 2010, 12:29

witam, planuje zmienic samochód obecnie jezdze honda civic z 92r. jestem z tego autka bardzo zadowolony ale chce cos wiekszego i wygodniejszego.moje typy to:
honda accord VI gen
mazda 6
było bmw e39 ale czytajac o kosztach eksploatacji sam juz niewiem czy bmw jest warte kupna
którym autem sie jezdzi najwygodniej? napewno oba japonczyki sa tansze w utrzymaniu niz bmw ale czy koszty utrzymania bmw sa sporo wieksze? auto napewno bede gazował diesel nie wchodzi w gre.
pezeet
Nowicjusz

Miejscowość: brak
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2010, 14:51

Oczywiście E39 będzie najwygodniejsze, jest to auto najwyżej klasy z wymienionych przez Ciebie. Czy japończyki są tańsze w utrzymaniu od BMW? Szczerze wątpię, ceny części często podobne, a jak jakaś rzadzizna to nawet droższe, jak doliczysz robociznę blach co kilka lat (w BMW tego nie ma) to wychodzi w najgorszym razie podobny poziom kosztów. Oczywiście jak się porównuje auto podobnej klasy... bo jak chcesz, żeby budżetowy kompakt (civic) był podobny w utrzymaniu do limuzyny klasy wyższej premium (E39) to faktycznie możesz się na tym przejechać.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Gru 2010, 15:03

To, że części są drogie do japończyków to mit z lat 90. Sam posiadam mazdę 6 i orientuję się w cenach części do niej, i są porównywalne z vw a nawet niekiedy tańsze. Mazda będzie wg mnie lepszym wyborem, bo ma pojemniejsze wnętrze od BMW i hondy, i jest wygodniejsza (BMW i honda są zestrojone bardziej sportowo), a na dodatek bezawaryjna.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

29 Gru 2010, 15:04

To chyba nie jechałeś nigdy BMW ze zwykłym zawieszeniem i na normalnych kołach... "a nawet tańsze" - no niestety ale nie, wystarczy wejść sobie na allegro i porównać podstawowe ceny np. amorków. A nie daj boże jakaś stłuczkę będziesz miał... do VW, czy BMW kupisz bez problemu używane graty, nawet pod kolor nieraz... a jak mój kumpel miał stłuczkę Mazdą to po całej Polsce ją składał pół roku aby jakoś na tym wyjść w miarę...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 15:19

Niestety jeździłem. Sam zastanawiałem się nad kupnem BMW, ale kiedy przejechałem się mazdą to od razu się w niej zakochałem. Teraz do mazdy jest pełno części i nie gorsza dostępność niż do vw, np na allegro: [link do oferty na Allegro wygasł]

Najlepiej niech pezeet przejedzie się obydwoma autkami i sam zdecyduje, w końcu każdy ma inny gust. Dla mnie BMW jest strasznie ciasne.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 15:29

-mazda będzie nowsza,
-mazda będzie tańsza przy ubezpieczeniu,
-mazda będzie się gorzej prowadzić,
-zadbaną mazdę będzie łatwiej znaleźć niż zadbane BMW.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...
    Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
    Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...

29 Gru 2010, 15:33

hesus napisał(a):-mazda będzie nowsza,
-mazda będzie tańsza przy ubezpieczeniu,
-mazda będzie się gorzej prowadzić,
-zadbaną mazdę będzie łatwiej znaleźć niż zadbane BMW.

warto zauwazyc ze mazda jak na fwd prowadzi sie swietnie. ja swoja wiedze opieram na dowiadczeniu, a nie opiach z netu. po prostu mialem to auto. A z poszukiwaniem zadbanej sztuki w tej kasie tez moga byc problemy- to jest POLSKA :roll: czy bmw, czy mazda jak sie nie bedzie ogladac aut cenowo powyzej sredniej mozna sie nadziac :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 15:35

Mazda ma zawieszenie forda a dla niewtajemniczonych mondeo mk3 miał w swoim czasie najlepsze zawieszenie w klasie.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 15:37

nigdzie nie napisałem że szóstka się źle prowadzi, jednak mimo wszystko e39 jest tutaj w innej klasie.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

29 Gru 2010, 16:10

w bmw e39 miałem okazje siedziec i odpowiada mi wnetrze a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia i jak mazda sprawuje sie z gazem? do posiadaczy bmw czy faktycznie te słynne zawieszenie nie wystatcza na długo przy polskich drogach?
pezeet
Nowicjusz

29 Gru 2010, 16:14

pezeet napisał(a):a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia

na mazdy jest duzy popyt obecnie wiec te wnetrza to wyrazny sygnal ze przebieg to raczej wiecej niz 300 000km :smile:
mazda w silniku 2,0 na lancuchu swietnie pracuje z gazem, oczywiscie porzadnym a nie za 1500 zl :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 16:36

pezeet napisał(a):w bmw e39 miałem okazje siedziec i odpowiada mi wnetrze a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia i jak mazda sprawuje sie z gazem? do posiadaczy bmw czy faktycznie te słynne zawieszenie nie wystatcza na długo przy polskich drogach?

Ja w swoim przynajmniej połowę elementów zawieszenia mam od nowości i są sprawne, więc sam sobie odpowiedz na to pytanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 16:43

To że e30 ma wytrzymałe zawieszenie to nie znaczy, że e39 ma także trwałe. W mazdzie z benzyniaków najlepsze będzie fordowskie 2.0 na łańcuchu. 147 konny silnik jest mocny, bezawaryjny i idealny pod gaz.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 16:51

beybe a czy mozesz sie wypowiedziec na temat silnika 2.3 w mazdzie? czy jest równie dobry jak 2.0 ?
pezeet
Nowicjusz

29 Gru 2010, 16:56

Niestety nie jeździłem na tym silniku. Według opinii wszystkie benzyniaki mazdy są bezawaryjne, nie wiem jak ze spalaniem. Tu masz opinie użytkowników o 6 z tym silnikiem:
[link do autocentrum.pl wygasł]
beybe
Początkujący