Sedan za 20-25 tys

29 Gru 2010, 13:29

witam, planuje zmienic samochód obecnie jezdze honda civic z 92r. jestem z tego autka bardzo zadowolony ale chce cos wiekszego i wygodniejszego.moje typy to:
honda accord VI gen
mazda 6
było bmw e39 ale czytajac o kosztach eksploatacji sam juz niewiem czy bmw jest warte kupna
którym autem sie jezdzi najwygodniej? napewno oba japonczyki sa tansze w utrzymaniu niz bmw ale czy koszty utrzymania bmw sa sporo wieksze? auto napewno bede gazował diesel nie wchodzi w gre.
pezeet
Nowicjusz

Miejscowość: brak
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2010, 15:51

Oczywiście E39 będzie najwygodniejsze, jest to auto najwyżej klasy z wymienionych przez Ciebie. Czy japończyki są tańsze w utrzymaniu od BMW? Szczerze wątpię, ceny części często podobne, a jak jakaś rzadzizna to nawet droższe, jak doliczysz robociznę blach co kilka lat (w BMW tego nie ma) to wychodzi w najgorszym razie podobny poziom kosztów. Oczywiście jak się porównuje auto podobnej klasy... bo jak chcesz, żeby budżetowy kompakt (civic) był podobny w utrzymaniu do limuzyny klasy wyższej premium (E39) to faktycznie możesz się na tym przejechać.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Gru 2010, 16:03

To, że części są drogie do japończyków to mit z lat 90. Sam posiadam mazdę 6 i orientuję się w cenach części do niej, i są porównywalne z vw a nawet niekiedy tańsze. Mazda będzie wg mnie lepszym wyborem, bo ma pojemniejsze wnętrze od BMW i hondy, i jest wygodniejsza (BMW i honda są zestrojone bardziej sportowo), a na dodatek bezawaryjna.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

29 Gru 2010, 16:04

To chyba nie jechałeś nigdy BMW ze zwykłym zawieszeniem i na normalnych kołach... "a nawet tańsze" - no niestety ale nie, wystarczy wejść sobie na allegro i porównać podstawowe ceny np. amorków. A nie daj boże jakaś stłuczkę będziesz miał... do VW, czy BMW kupisz bez problemu używane graty, nawet pod kolor nieraz... a jak mój kumpel miał stłuczkę Mazdą to po całej Polsce ją składał pół roku aby jakoś na tym wyjść w miarę...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 16:19

Niestety jeździłem. Sam zastanawiałem się nad kupnem BMW, ale kiedy przejechałem się mazdą to od razu się w niej zakochałem. Teraz do mazdy jest pełno części i nie gorsza dostępność niż do vw, np na allegro: [link do oferty na Allegro wygasł]

Najlepiej niech pezeet przejedzie się obydwoma autkami i sam zdecyduje, w końcu każdy ma inny gust. Dla mnie BMW jest strasznie ciasne.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 16:29

-mazda będzie nowsza,
-mazda będzie tańsza przy ubezpieczeniu,
-mazda będzie się gorzej prowadzić,
-zadbaną mazdę będzie łatwiej znaleźć niż zadbane BMW.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...

29 Gru 2010, 16:33

hesus napisał(a):-mazda będzie nowsza,
-mazda będzie tańsza przy ubezpieczeniu,
-mazda będzie się gorzej prowadzić,
-zadbaną mazdę będzie łatwiej znaleźć niż zadbane BMW.

warto zauwazyc ze mazda jak na fwd prowadzi sie swietnie. ja swoja wiedze opieram na dowiadczeniu, a nie opiach z netu. po prostu mialem to auto. A z poszukiwaniem zadbanej sztuki w tej kasie tez moga byc problemy- to jest POLSKA :roll: czy bmw, czy mazda jak sie nie bedzie ogladac aut cenowo powyzej sredniej mozna sie nadziac :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 16:35

Mazda ma zawieszenie forda a dla niewtajemniczonych mondeo mk3 miał w swoim czasie najlepsze zawieszenie w klasie.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 16:37

nigdzie nie napisałem że szóstka się źle prowadzi, jednak mimo wszystko e39 jest tutaj w innej klasie.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

29 Gru 2010, 17:10

w bmw e39 miałem okazje siedziec i odpowiada mi wnetrze a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia i jak mazda sprawuje sie z gazem? do posiadaczy bmw czy faktycznie te słynne zawieszenie nie wystatcza na długo przy polskich drogach?
pezeet
Nowicjusz

29 Gru 2010, 17:14

pezeet napisał(a):a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia

na mazdy jest duzy popyt obecnie wiec te wnetrza to wyrazny sygnal ze przebieg to raczej wiecej niz 300 000km :smile:
mazda w silniku 2,0 na lancuchu swietnie pracuje z gazem, oczywiscie porzadnym a nie za 1500 zl :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Gru 2010, 17:36

pezeet napisał(a):w bmw e39 miałem okazje siedziec i odpowiada mi wnetrze a w mazdzie niestety nie siedziałem :wink: a jak w mazdzie z jakoscia materiałow? bo z tego co widze dużo aut ma zmęczone boczne trzymania siedzenia i jak mazda sprawuje sie z gazem? do posiadaczy bmw czy faktycznie te słynne zawieszenie nie wystatcza na długo przy polskich drogach?

Ja w swoim przynajmniej połowę elementów zawieszenia mam od nowości i są sprawne, więc sam sobie odpowiedz na to pytanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 17:43

To że e30 ma wytrzymałe zawieszenie to nie znaczy, że e39 ma także trwałe. W mazdzie z benzyniaków najlepsze będzie fordowskie 2.0 na łańcuchu. 147 konny silnik jest mocny, bezawaryjny i idealny pod gaz.
beybe
Początkujący

29 Gru 2010, 17:51

beybe a czy mozesz sie wypowiedziec na temat silnika 2.3 w mazdzie? czy jest równie dobry jak 2.0 ?
pezeet
Nowicjusz

29 Gru 2010, 17:56

Niestety nie jeździłem na tym silniku. Według opinii wszystkie benzyniaki mazdy są bezawaryjne, nie wiem jak ze spalaniem. Tu masz opinie użytkowników o 6 z tym silnikiem:
[link do autocentrum.pl wygasł]
beybe
Początkujący