Auto 45-55 tys zł - benzyna, raczej miasto

10 Gru 2019, 09:45

Temperatura silnika to temperatura płynu bo jakby nie patrzeć to w nim przepływa :wink: a trwałość jednostki teraz jest tak ograniczona że możesz sobie olej rozgrzewac przez 20 km a finalnie w niczym Ci to nie Pomoże
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2019, 18:15

Już bez jaj z tymi 2km.
U mnie, insignia b z dieslem, na dzień dzisiejszy czyli powiedzmy w granicach 0 stopni, ciecz osiąga te 90 mniej więcej w momencie wjazdu na ekspresówkę. Niby 6 km, które mnie od niej dzieli da się przejechać w 2 min i wszystko by się wtedy zgadzało ale nie można tego nazwać miejską jazdą.

Poprzednia skoda (prod 2013) w "środku polskiej, miejskiej zimy", do momentu, kiedy z kratek poleciało ciepłe powietrze potrzebowała ok. 10 min jazdy - momentu, kiedy wstawała wskazówka temperatury nie mogłem zarejestrować bo jej nie było :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Gru 2019, 19:09

dobra, 2-5 km 3-7 min to chyba nie są jakieś wielkie różnice. Każda konstrukcja jest inna i nie wszystkie auta będą się nagrzewały tak samo ale głównie chodziło mi o to że współczesne diesle nagrzewają się praktycznie tak samo jak benzyna, to już nie te czasy gdy dieslem musiałeś jechać 10 km żeby wskazówka coś tam ledwo skoczyła i optymalna temperaturę łapał jak juz dojechałeś do celu. Kolejna sprawa ile masz teraz tej zimy i jakie tempertatury. Nie popadajmy w skrajność
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2019, 19:48

Odpaliłem sobie link od Ossy z poprzedniej strony i gdzieś tam wyskoczył podobny test dla diesla
http://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewa-sie-silnik-diesla/
W skrócie, octavia rs tdi
do rozgrzania cieczy 13 min 10 sek (10,3km)
do rozgrzania oleju 19 min 9 sek (19,7 km)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2019, 14:26

Obecnie przeglądając otomoto natrafiłem na wyprzedaż Skody Octavii z silnikiem 1.4 150KM z 2018r przebieg 32 tys.przy salonie. Fakt. Trzeba dopłacic ale auto na gwarancji. Nie wiem czy jest sens wydać ok 55 tys na auto typu crossover , a w tych pieniądzach to max 2014r z przebiegiem 70-90tys km i więcej i silnikami 1.6 GDI, które nie dość, że są powolne w tamim aucie to jeszcze swoje pala. No może Mokka 1.4 140 dała by radę bo jednak turbo. Tyle, że Mokka , jak ktos wcześniej napisał to corsa na sterydach, a za nowy model (taki znalazłem 2016r full 40 tys km) trzeba dac 60tys zł. Za 60 to mam ww Skode z gwarancją i jednak sporo wieksza pod każdym względem. Tylko , że niżej się siedzi niż w suwach. Co myślicie? Full wypas ix35, Mokka w rocznikach 2014-16 za 51-60tys czy może prawie nówka Skoda?
gregorcr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...
    Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...