Auto na dojazdy do szkoły 3-5 tysięcy

11 Gru 2019, 21:02

Witam. Z racji że mam dość Polskich kierowców, którzy już nie pierwszy raz obili mi samochód na parkingu (i to nie tylko drzwiami, bo raz miałem pęknięty zderzak i zarysowany bok) postanowiłem zakupić sobie jakieś autko na dojazdy do uczelni jakieś 70km w dwie strony. W miesiącu wyjdzie z 1500-2000KM

Jedyne kryterium to LPG i w miarę prosta konstrukcja, żeby móc sobie grzebać przy tym w domowym warsztacie.

Myślałem wstępnie nad jakimś A3 1.6 lub 1.8 lub od biedy Lupo, ale jest troszkę małe. Ewentualnie trochę dołożyć do 406 Coupe 2.0 (miałem takie, 3.0 V6 też już miałem), których konstrukcje znam już chyba na wylot.

Póki co mam czym jeździć (CLK W209), więc mogę sobie powoli szukać i coś oglądać.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Gru 2019, 22:52

Moim zdaniem w takim przedziale cenowym trzeba szukać czegoś co będzie we w miarę dobrym stanie i pozwoli na zrobienie jeszcze trochę km bez większych awarii. Ja bym patrzył też na Ibizę III, Fabię, Punto. Tanich samochodów jest sporo ale trafić taki w zadowalającym stanie będzie ciężko.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Gru 2019, 22:54

Zacznij parkować w innych miejscach. Kupno taniego strucla robienia tych 20-25kkm rocznie to taki średni pomysł, czyt. prędzej czy później skończysz na lawecie i raczej się to nie opłaci
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2019, 09:12

Skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Gru 2019, 16:03

Sokołów Podlaski

Z całym szacunkiem dla Punto i innych biodegradowalnych już aut - bałbym się chyba tym jeździć patrząc na stan tych aut jakie widuje na drogach
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Rok produkcji: 2001

12 Gru 2019, 18:30

Zastanów się czy przy takich przebiegach warto isć w PB+lpg, ja bym szukał starych dobrych diesli typu 1,9 tdi 90 albo Peugot 307 hdi..
Jak szukasz A3 to też Golfa IV może Octavię? bo to jest to samo a lepiej mieć większy zakres aut do oględzin
Może Astra G np 1,4 90km? tutaj pod lpg
W przypadku Vagów nie szukaj raczej za mniej niż 5k chyba że Octavia bo taki Golf 4 czy A3, trzymają nieco cenę a potem będziesz żałować.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...

12 Gru 2019, 23:58

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - masz na miejscu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - w tym setupie bardzo rzadki widok na naszych drogach.
[link do oferty na Olx wygasł] - zrobiony remont silnika i hamulce,prawie nowe opony a mankamenty no cóż wymagać za te pieniądze (błotniki można zrobić po zimie).
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012