Auto 4x4 Freelander Frontera Cherokee hrv czy inne

13 Lis 2013, 11:40

Witam
Chce kupić auto z napędem 4x4 jako auto do jazdy miejskiej czasami na niewielki teren. Na pewno nie będę topił auta w błocie po dach. Zależy mi na komforcie jazdy (klima, el.szyby, itp) i taniej eksploatacji.
Czytałem wiele wpisów na forum i nie znalazłem odpowiedzi. Każdy jak słyszy 4x4 to wyświetla mu się jazda w terenie i proponują do zakupu np. patrola y60.
Interesuje mnie auto do 20 tyś.
Proszę opisać swoje doświadczenia z autami i dlaczego kupić lub nie. Opisując proszę zaznaczyć czy lepiej benzynę np. z gazem czy diesla.
biggi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 1998
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: carisma
Silnik: 1800
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Lis 2013, 11:53

to od razu sobie cherokee i frote skreśl bo to terenówki, więc tanio nie będzie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Lis 2013, 12:32

pocieszny napisał(a):to od razu sobie cherokee i frote skreśl bo to terenówki, więc tanio nie będzie :mrgreen:

Cherokee i frontera to nie terenówki ;)

Polecił bym freelandera, świetny samochód ale trzeba liczyć się z tym, że w razie awarii może nie być tanio ( np. przekładnia kątowa) ogólnie części tanie nie są ale jest dużo zamienników dobrej jakości więc nie jest źle.
Kupować nie starsze niż 2001, ponieważ wyeliminowane są już w nim choroby wieku dziecięcego.Jeździłem 2 lata freelanderem rocznik 2001 w najbogatszej wersji ES. Samochód idealny na miasto, docenia się go dopiero gdy spadnie śnieg:) Miał webasto więc zapomniałem co to poranne skrobanie szyb, podgrzewane lusterka, podgrzewane skórzane fotele i dużo innych bajerów. Żadna zima mu nie straszna!:D Jak na samochód za mniej więcej 20 tys oferuję wiele. Miałem silnik 2.0 TD4. Jest to jednostka bmw na CR, trochę przerobiona ( wyższy moment, niższa moc względem bmw, miał z tego co pamiętam 112KM) Może nie jest to demon prędkości ale jest baaardzo cichy i super ekonomiczny, powyżej 7 litrów w mieście mi nie spalił. Na wiosnę jak ktoś woli można zdjąć wał, spalanie będzie mniejsze choć pojawiają się problemy z trakcją gdyż cała moc idzie na przód.
Jeżeli chodzi o właściwiości terenowe to brakuję reduktora :( jedyny terenowy bajer to hamulec zjazdowy.
Samochód z pozycji kierowcy wydaje się dużo mniejszy niż jest w rzeczywistości więc jazda w zatłoczonym mieście nie sprawa problemów. Jeżeli miał bym do wydania 16-25 tys zł. i ponownie szukał suva bez zastanowienia kupił bym ,,ferdka" oczywiście po wcześniejszym przebadaniu go na stacji diagnostycznej.

Co do reszty samochodów nie wypowiem się bo nie jeździłem a nie mam w zwyczaju komentować samochodów, z którymi nie miałem styczności.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Lis 2013, 12:37

wg moich subiektywnych informacji ; te 20tys przy suvach też cieniuśko zakładasz,
chyba że jakiś bank da zerowy leasing na pare miesiecy :roll:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

13 Lis 2013, 12:43

Pewnie zależy jak sie trafi. Ja swojego freelandera w idealnym stanie w najbogatszej wersji sprzedałem za 21 tys. zł. W stanie naprawdę idealnym :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2013, 13:00

biggi napisał(a): taniej eksploatacji

Kupując 4x4 jest to ciężkie do zrealizowania. Zobacz chociażby ceny opon. Duża buda większe spalanie. Auta które podałeś są ryzykowne. Freelander ma dość spory problem z wiskoza, silniki benzynowe 1.8 gubią uszczelke pod głowicą bardzo czesto.
Ja bym dozbierał i jak musi być takie auto kupił Honde CR-V.
Trwałe przeniesienie napędu, trwały silnik benzynowy 2.0 vtec bez problemu gazowalny.
HR-V to masakra straszny maluch i do tego kiepskie silniki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...
    Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

13 Lis 2013, 13:08

Co do wisko w freelanderze to potwierdzam niestety. Ale nie znajdziesz ekonomiczniejszego niż freelander TD4 suva w tych pieniądzach. Choć fakt faktem suvy generalnie palą więcej niż osobówki. Są cięższe, wyższe tak, że opory toczenia są znacznie większe.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2013, 14:28

swojego freelandera w idealnym stanie w najbogatszej wersji sprzedałem za 21 tys. zł. W stanie naprawdę idealnym :)
naprawdę ?
Twój powyższy post o wiskozie chyba temu przeczy, coś wiesz o kosztach całościowej naprawy eksploatacyjnej- od których uciekłeś sprzedając auto
w zdejmowanie wału dla ...ekonomiczniejszej jazdy też już mało osób wierzy

powyżej 7 litrów w mieście mi nie spalił.
?? może mu nie chciałeś dać ani kropli więcej
jak sobie przypomnę to puste Berlingo 1,9 99'/salonPL/ po mieście musiał dostać koło 8 ltr ropy
korki były wtedy dużo mniejsze, znałem skróty, a auto jeździło na 175/70R14 Michelina Energy- cóż może mam temperament gorący
i
właściwiości terenowe to :( jedyny terenowy bajer to hamulec zjazdowy
-
to może niech Docent Pocieszny skomentuje,
ja raczej wspomniałbym o "krótkiej jedynce" i zawieszeniu o długim skoku i dużo bardziej masywniejszej budowie niż w CRV czy XTrailach tych mniejszych suwików nie wspominam
ps Berlingiem parę razy wywoziłem po 2kubiki metrówek/legalnie z asygn./
po leśnych,ale drogach dawaliśmy radę nawet bez wsparcia i bez zdejmowania wydechu :)
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

13 Lis 2013, 14:56

kirin88 napisał(a):Cherokee i frontera to nie terenówki
a o ile chcesz się założyć?? :mrgreen:
i frota i cherooke to terenówki i to o dość dobrych właściwościach terenowych,
ogólne kryterium terenówki
-reduktor
-co najmniej jeden sztywny most
-blokada, lub brak mechanizmu różnicowego (międzyosiowego)
jeden i drugi spełniają te kryteria, do tego frota ma rame (pełną), cherokee (XJ) 2 sztywne mosty, w obydwu występują blokady mostów,
w USA SUVem określa się wszytko co ma budowe odbiegającą od zwykłego plaskacza :mrgreen: w europie SUV to taka namiastka terenówki posiadająca wszytkie wady terenówki i płaskiego nie posiadając większości zalet, wot taka moda
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Lis 2013, 15:17

Panowie szukam tz. "miejskiej terenówki" wiem że takie auto pali więcej niż auto osobowe. Tylko czy bardziej oszczędna będzie jazda na gazie czy diesel?
Proszę o większe konkrety a nie przepychanki słowne.
biggi
Nowicjusz

13 Lis 2013, 15:58

Budzet jest za cienki.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Do tego instalacja gazowa która się zwróci w ok rok. Na instalacje 2400zl trzeba liczyc.
Znalezc tylko sprawdzonego instalatora.
Diesel w tym budżecie to większa loteria na ucelowanie miny.
SIlniki Hani są trwałe 300tys nie robi im wrażenia przy terminowym serwisowaniu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lis 2013, 04:50

A co sądzicie o Scenicu RX4 konstrukcja podobna do freelandera też nie ma reduktora i stały napędy na 4 koła. Miał ktoś z was takie auto i może coś o nim powiedzieć?
biggi
Nowicjusz

14 Lis 2013, 09:16

chcesz dobrą srawdzoną konstrukcje?
-RAV4 (najstarsza z benzynowym 2.0)
-X5 (też najstarsza z 3.0TD)
-Forester (benzyna)
-Rexton
-ML
-Gran Vitara
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Lis 2013, 09:33

Poszukaj w necie http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=14& ... ead#unread 2.0 benzyna najmniej problemowa.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika