Do 12-13tyś, następca Vectry B

12 Lis 2013, 21:34

Witam. Tak jak w temacie, mój budżet to maksymalnie 12-13tyś. Obecnie jeżdżę Vectrą B, posiadam to auto już trochę czasu, i gdyby nie to że sporo mi pali ( zwykła benzyna 1.6 16V ) oraz to że w sumie zamieniłbym ją na coś nowszego, to pewnie bym zostawił, bo ani nie miałem z nią problemów technicznych, a i jeździ się w miarę przyjemnie. Cóż, potencjalny kupiec będzie zadowolony.

Poszukuję czegoś właśnie na styl Vectry, jednakże ostatnio skłaniany też jestem ku temu by ewentualnie kupić coś mniejszego. Z góry mówię, diesle odpadają, moje trasy to najczęściej częste przejeżdżanie odcinków 5km, a codzienne wyjazdy to max 25km w jedną stronę, podróże powyżej 50km raz na miesiąc, albo rzadziej. Stąd też moje pierwsze pytanie - czy opłaca się kupować auto, które już jest w gazie? Moim zamiarem jest kupić po prostu benzynę, a potem samemu montować w niej gaz, by uniknąć problemów przy kupnie.

Moje typy:
BMW E46 - mój główny faworyt, podoba mi się zarówno jej wygląd zewnętrzny jak i wewnętrzny, ale przyznam szczerze - nigdy nie jeździłem, a wielu znajomych narzeka na jej awaryjność.
Ford Mondeo - wszystko fajnie, aczkolwiek przeświadczenie o Fordach nieco mnie powstrzymuje, ale może jednak warto zainwestować w ten model?
Fiat Stilo - nieduże, oryginalna sylwetka, młode - ale czy opłacalne?
Audi A3 - wiele moich znajomych ma i sobie chwalą, jednakże czy nie za stare?

Ewentualnie proszę o dalsze propozycje, z kwestii osobistych odpadają wszelakie VW. No i Alfy Romeo, bo gdyby nie ich awaryjność to wybrałbym 147 i po kłopocie.
Visionist
Obserwowany

Auto: Vectra B
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2013, 02:01

Visionist napisał(a):Moim zamiarem jest kupić po prostu benzynę, a potem samemu montować w niej gaz, by uniknąć problemów przy kupnie.

Racja w zasadzie. Ja tez tak robię (przeważnie). W obecnych realiach zakupowych i w kontekście tego,że teraz wszyscy szukają "auta z gazem",szukanie bez gazu daje lepszą możliwość wybierania w autach. Dziś kupno dobrego auta z lpg wymaga...refleksu i szybkiej decyzji (jeśli auto jest dobre).
Co do zmiany auta . Powód znamy więc nie ma co dyskutować. :)
Co kupić? Moim zdaniem to co znajdziesz w najlepszym stanie i w czym się dobrze będziesz czuł za kierownicą. :)
Z modeli które wymieniłeś sądzę,że E46 może być nieco...zużyte. Samo auto jest naprawdę dobre ale egzemplarze na naszym rynku sporo już "przeszły"... :naughty:
Mondeo ok ,super się jeździ ale dwa minusy...LPG do tych silników (chyba z dodatkową lubryfikacją)..? i Drugi to rdza do 2004 r. :oops:
Stilo ciekawy wybór,fajna sylwetka i...niestety drogie części.
A3 ciasne w środku. Miałem z 97r w TDI. Nie psuło się ale jak dla mnie za małe auto. Miałem wrażenie ,że więcej miejsca w środku jest w Corsie B.

Zastanawiasz się co można jeszcze za tę kasę znaleźć ciekawego..?
Moja propozycja
[link do oferty na Allegro wygasł]
Albo mniejsza siostra w rozmiarze 3. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

13 Lis 2013, 06:46

Na E46 masz troche mały budżet.
Stilo jak przedmówca wspomniał części drogie i ma problemy z elektryką.
Moja propozycja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lis 2013, 12:56

Szukasz następcy Vectry B, piszesz o innych markach a nie bierzesz pod uwagę Vectry C ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

13 Lis 2013, 15:04

krikus napisał(a): nie bierzesz pod uwagę Vectry C ?

Też byłbym za tym ale za 12 k może kupić najstarsze auto i pewnie za te kasę nie będzie to i tak nic specjalnego. Musiałby dołożyć do 15-16k minimum.
:)
artur73
Awatar użytkownika

13 Lis 2013, 15:53

artur73, widzę że wiesz o co mi chodzi. Właśnie "niby" ta e46 wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, a jednak pod każdym względem jest... średnia. Rocznik średni, wygląd średni, spalanie średnie ( porównując wszystkie te 3 cechy z pozostałymi trzema autami ).
Była moim podstawowym wyborem i w ogóle bym tutaj nic nie pisał gdyby nie znajomi którzy coraz gęściej mi ją odradzają. Swoją drogą, mam też dwóch którzy zakupili swoje e46 na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy za niecałe 10k i na ten moment sobie chwalą.

Powiadasz że Mondeo nieźle się jeździ? Byłem tym wożony, jednakże nigdy sam nie prowadziłem. No i słyszałem właśnie o tym że założyć do tego gaz to nie jest tania sprawa. Pragnę tylko jeszcze przypomnieć, że mój roczny przebieg to nie będzie więcej jak 10tyś.

Stilo już nie skomentuję.

Co do A3 mam identyczne odczucia, jednakże żaden posiadacz nie potwierdził mi ich jeszcze. To auto jest... nadzwyczajnie małe, gdy siedziałem za kierownicą. Nie wiem, myślałem że to może dlatego że nie wyregulowałem sobie siedzenia przed jazdą, czy coś...ale po przejściu z Vectry gdy wsiadałem do A3 czułem się jak w...Tigrze. Jakoś tak nisko, ciasno, twardo. Ale może by się człowiek przyzwyczaił? Kiedyś dałem radę przyzwyczaić się do najmniej wygodnego auta świata jakim dla mnie był Scenic...

Mazda 6? Marzenie, niezwykle mi się podoba, ale nie sądzę bym w kwocie do 13 tyś ustrzelił coś co nie jest kombi i w dobrym stanie. Wezmę pod uwagę jeśli wstrzymam się z zakupem kilka miesięcy, ale na ten moment to chyba za mało. Aha, żeby nie było, kasa na auto to właśnie to max 13tyś, na gaz odłożone jest osobno.

Barol, wiesz, wydaje mi się że zależy jak się trafi, tak jak w/w znajomi kupili e46 niedawno i sobie chwalą mimo że dali niecałe 10tyś. Oczywiście czas wystawi je na próbę...
Oglądałem te Seaty, szczerze chyba wolałbym już Ibizę III jakąś ustrzelić.

krikus, myślałem nad Vectrą C, ale tak jak napisał poprzednik na nią musiałbym mieć te 15k chociaż. Ale z ciekawości zapytam, czy to dobry następca Vectry B?

I jeszcze dwie rzeczy.
1.Odrzucamy całkiem Alfę 147?
2.Chcę byście wzięli pod uwagę, że auto nie będzie garażowane. W zimę ( np. ostatnią ) nie raz było na dworze -15, -20 stopni. Chciałbym auto które poradzi sobie z takimi warunkami, bo jak wiemy zima u nas długa i sroga, a nie miałbym czasu/pieniędzy na zepsutą elektrykę oraz wypinanie akumulatora.

edit- Dodam jeszcze, że w sumie to podobają mi się Cordoby z roczników 2002+, jednakże strach mnie obleciał gdy widzę że te auta mają najczęściej 75km... straaasznie mało, obawiam się że byłby to muł niesamowity. To ja chyba wolę lżejszą i mocniejszą Ibizę III.
Visionist
Obserwowany

Auto: Vectra B
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...

13 Lis 2013, 18:10

Reasumując...Na Twoim miejscu przede wszystkim bym się nie spieszył z zakupem. Spokojnie szukałbym E46 ale kupiłbym tylko auto w naprawdę dobrym stanie. Jeśli takowego nie da rady znaleźć i kupić,to kierowałbym się w stronę "rozsądnego wyboru". Mam na myśli takie auto,które przede wszystkim będzie mniejszym złem ale takim co to tanio jeździ,trzyma cenę,jest łatwo odsprzedawalne,nie jest ciasne,ma tanie części,dobrze znosi polskie warunki drogowe i klimatyczne,można je naprawić w każdym warsztacie,ma prostą budowę oraz...dobrze pracuje na lpg. Octavia 1,6 MPI. :)
Nadal zwracałbym uwagę na Mazdy 3 i 6,bo za 13 można kupić bez przeszkód fajne auto.
artur73
Awatar użytkownika

13 Lis 2013, 20:34

Tylko czy Mazda 6 będzie taka fajna,mam tutaj na myśli że auto poprostu rdzewieje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012