Auto 5-7tys / Almera

10 Gru 2013, 21:35

Witam, chciałbym poznać Wasze zdanie na temat Nissana Almery. Roczniki ok. 2000 można kupić już za 5-7 tys. Czy to dobry wybór Waszym zdaniem? Jak z awaryjnością i cenami części? Ewentualnie prosiłbym o Wasze typy w tym przedziale cenowym, ale nie ukrywam że Nissan Almera odpowiada mi najbardziej :)
Pozdrawiam
bangerk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Gru 2013, 07:07

Mówisz o wersji N16? Jeśli tak to ja bym odpuścił temat bo masz troche mały budżet,za tą kase fakt faktem może i kupisz ale na starcie włożysz w nią troche a i blacha będzie napewno do poprawek gdyż lubi sobie czasami pordzewieć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Gru 2013, 09:47

Od bidy przy n16 coś podłubiesz tylko mocno na styk,
Będziesz walczył z rdzą, więc na wstępie szukasz bez rdzy, kiepski napęd sypie sie 3ci bieg, do tego lubi być kapryśna elektromechanika. n16 jakością już bliżej do reni niż do japońca.

Jak JDMa szukasz to nie to auto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Gru 2013, 20:43

No własnie jak na japońca to szału nie ma niestety.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 21:09

Dołączam się do tematu... :) Co możecie powiedzieć o Almerze ale N15 w gazie bo akurat rozglądam się za tym wozidełkiem? :naughty: :naughty:
ViGoR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2013, 21:37

ViGoR napisał(a):Dołączam się do tematu... :) Co możecie powiedzieć o Almerze ale N15 w gazie bo akurat rozglądam się za tym wozidełkiem? :naughty: :naughty:

Z n15 jest o tyle lepiej że jest Japońska. Silniki są fajne ( stara szkoła nissana), o ile się nie myle to z łańcuchem rozrządu, polecam 1,6. Dobrze się prowadzi ale to pewnie zasługa zawiasu.
Wady to rdza, rdza i jeszcze raz rdza... poszukiwania zacznij od auta bez rdzy :)
No i jeszcze w testach zderzeniowych baaardzo źle wyszła co w połączeniu z rudą może dać kiepski efekt.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czarna skrzynka w samochodzie będzie obowiązkowa
    Czarna skrzynka, znana także jako rejestrator danych zdarzeń (EDR - Event Data Recorder), to urządzenie instalowane w pojazdach samochodowych, które zbiera i przechowuje dane dotyczące pewnych zdarzeń, takich jak kolizje ...

11 Gru 2013, 21:45

A jak z ceną części w porównaniu do np. Opla Astry I. Jakie częste usterki, na co uważać oprócz rdzy przy kupnie? Rozglądam się za 1.4/1.6
ViGoR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2013, 21:54

Raczej wielkich różnic opel vs n15 nie spodziewałbym się może są jakieś detale ale traktowałbym to jako folklor, wypadek przy pracy.
szybki
Moderator - Tuning

11 Gru 2013, 23:41

Rozumiem. A co będzie lepszym rozwiązaniem, kupić Lanosa za 3000/4000 czy takiego Nissana za ok. 6000? Z którym będzie mniej problemów?
bangerk
Nowicjusz

12 Gru 2013, 05:53

Lanos ma tanie części,nie rdzewieje,silniki dobrze znoszą gaz ale dużo pali.
bangerk skąd jesteś? Bo może miałbym coś dla Ciebie.
Barol
Awatar użytkownika

12 Gru 2013, 13:39

Z Łodzi ;)
bangerk
Nowicjusz

12 Gru 2013, 14:02

Jeździłem trochę lanosem i uważam że jest ok. jak na to co kosztuje.
Co do n16 vs lanos jednak wybrałbym nyskę
szybki
Moderator - Tuning

12 Gru 2013, 18:38

To troche daleko bo mam namiary na ładnego Lanosa ale auto stoi w Krakowie.
Barol
Awatar użytkownika

12 Gru 2013, 20:19

Trochę za daleko ;)
Czy ktoś jeszcze mógłby wypowiedzieć się w sprawie Lanos vs Almera? Będę wdzięczny :)
bangerk
Nowicjusz

13 Gru 2013, 21:17

Almera 1.4 N15 na gazie przejechane ponad 100tyś. Zakładany przy 130 u dobrego gazownika.
Problemy to rdza - progi, klapa bagażnika, nadkola. Miałem prawie full wersję i nie było z nią kłopotów. Standardowe wymiany eksploatacyjne. Koszta jakoś nie były wielkie. Zresztą niewiele z nią trzeba było robić. Jak ktoś pisze, że bez rdzy to albo poprawiona, albo podpicowana.
Gufi
Aktywny