Auto 6-8 tysięcy dobre pod LPG

13 Maj 2015, 13:16

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy przy wyborze auta za plus minus 6-8 tyś które dobrze współpracowałoby z gazem. Oczywiście gaz ja założę będe miał pewność bo potrzebuję pewnej instalacji. Mam parę typów i proszę żeby wypowiedział się ktoś kto posiadał te auta:

- Peugeot 406 2.0
- Skoda Octavia I
- Ford Focus
- Ford Mondeo
- Mazda 626
- Volkswagen Passat B5
- Subaru Forester
- Renault Scenic

Autem przede wszystkim dojeżdżałbym do pracy poza miasto do 30 km oraz w trasę dwa razy w miesiącu 200 km. Jeśli kierowałbym się sercem byłby to któryś z Fordów lecz opinie o gazie w tych samochodach są różne i ta korozja. Sercem jestem również za Subaru ponieważ czasami muszę pojechać gorszą drogą a nawet polną gdzie Forester sprawdziłby się. Auto musi być też przestronne dla 4 -5 osób i mieć duży bagażnik. Rozsądek podpowiada mi Scenica bo mam Renault Megane z silnikiem 1.6 110KM. Ten samochód niczym by mnie nie zaskoczył i jest doceniony przez kierowców. Ale niechętnie chce pchać się w tą samą markę.

Jak wyglądają ceny części i na co zwrócić uwagę. Jakie są ich słabe strony. Częściowo wiem jakie są ich wady ale jeszcze raz proszę o pomoc byłych i obecnych właścicieli powyższych aut bo będzie to samochód na parę lat. Z góry dziękuję.
19szymon91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 16v 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

13 Maj 2015, 13:22

- Peugeot 406 2.0 - bardzo dobry wybór
- Skoda Octavia I - odpuściłbym, bo w tym budżecie będzie tylko paliwożerne 1.6, a w dodatku jest mało miejsca na tylnej kanapie
- Ford Focus - odpada ze względu na kiepską współpracę z LPG
- Ford Mondeo - j.w.
- Mazda 626 - bardzo dobry wybór, uwaga tylko na rdzę, w tym budżecie szukaj przedlifta np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Volkswagen Passat B5 - w tym budżecie będzie dużo zajeżdżonych egzemplarzy, ale może znajdziesz ładne 1.8
- Subaru Forester - wydaje mi się, że trochę za mały budżet na ładny egzemplarz
- Renault Scenic - ok, ale ja wolałbym Renault Lagunę po liftingu - 1.6, 1.8 lub 2.0 16V
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Maj 2015, 14:36

Co do Mazdy to pierwszą rzeczą co bym w niej zrobił to zabezpieczenie podwozia na zimę.

Laguny też fajne autko, dobrze wyposażone i dobre w trasy. Tylko nie orientuję się jak z usterkami elektroniki bo te pierwsze miały tym problem i przylgnęło do nich nazwa "królowa lawet". Laguna miał mój sąsiad i dwa razy na takiej lawecie przyjechał. Natomiast u mnie w rodzinie ma wujek to który przesiadł się z Peugeota 406 sobie chwali. Dorzucam ten samochód do zastanowienia.
19szymon91
Nowicjusz

13 Maj 2015, 15:04

19szymon91 napisał(a):Tylko nie orientuję się jak z usterkami elektroniki bo te pierwsze miały tym problem i przylgnęło do nich nazwa "królowa lawet"

Królowa lawet to druga generacja Laguny, a ja mam na myśli pierwszą. Tam nie ma za dużo elektroniki, więc nie ma za bardzo co się psuć. Chyba, że elektryczne szyby. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

13 Maj 2015, 15:22

Wolałbym jednak coś większego jakiś minivan czyli Scenic i może Opel Zafira. Mam dwa metry wzrostu i zależy mi na czymś większym i dużym bagażnikiem. Tylko jak właduję butlę to z bagażnika dużo nie zostanie. Z sedanów to chyba tylko Mazda wchodzi w grę . Jest tania i jeszcze dużo jest zadbanych egzemplarzy. A przede wszystkim już legendarnie niezawodna. Tutaj butlę wstawić można w koło zapasowe. Peugeot też fajny ale ciężko jakikolwiek znaleźć do kupienia.
19szymon91
Nowicjusz

13 Maj 2015, 16:22

[link do oferty na Allegro wygasł] - a Mazda Xedos np?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ROVER'ek?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Więcej o ROVER'ach może Ci powiedzieć bodajże Kirin88 (a jak się mylę to proszę mnie poprawić bo dobrze nie pamiętam :) )
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Maj 2015, 18:02

Rover odpada. Z zewnątrz fajny. Linia nadwozia niestarzeję się ale środek nie dla mnie. W podobnym guście to wolalbym Mercedesa "okularnika" lub Bmw e46. Bmw to moje marzenie ale kosztowne żebym miał w tej chwili. Niestety co zaoszczędził na gazie to wydałbym u mechanika. Xedos niczego sobie samochodzik. Rzadko spotykane można się wyróżnić. Wiesz coś więcej o nich. Bo ja wiem tyle, że korozja już bierze nieźle ale to jak każdą Mazdę i to że mają przystępne części.
19szymon91
Nowicjusz

13 Maj 2015, 20:15

Japończyk i przystępne części, a zwłaszcza xedos :lol: Chłopie jak kupisz E46 za 6 - 8 tysi to na pewno będzie tak jak piszesz... ale E36 w tej kasie to niegłupi pomysł i na pewno wyjdzie taniej w utrzymaniu niż jakiś ksedos, czy inne wynalazki...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Maj 2015, 20:58

A może poliftowa Vectra lub Toyota Avensis?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

13 Maj 2015, 23:35

Znajoma ma Opla Astrę F z LPG. Kupiła używaną już zamontowaną instalacją i jeździ bez problemów od kilku lat. Więc ważne na samochód w jakim stanie się trafi.
Kgut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Citroen Xsara

14 Maj 2015, 08:20

Za e46 trzeba 10 tyś dać i wiem o tym. Chodziło mi o wygląd środka. E36 nie podoba mi się. Wiele zajechanych egzemplarzy już jest.

Co do Vectry niedawno się przymierzałem o mało co bym kupił. Ale w kiepskim był stanie i dużo rdzy. Fajnie się tym jeździ ale z Opla wolałbym Omegę. Kawał auta i dobrze wyposażone oraz tanie części.
Toyota fajna też rozważałem. Niezawodna, części w miarę dostępne. Tylko nie wiem jak funkcjonuję z gazem bo opinie różne słyszałem.

P.S.
Ceny części dla mnie jakimś problemem nie jest. Jeśli samochód mało się psuję i niektóre części są droższe to nie problem. Ale jak co chwilę trzeba grzebać i do tego części są drogie to już nie dla mnie. Ja o samochody dbam. Zaoszczędzić chce wyłącznie na paliwie.
19szymon91
Nowicjusz

14 Maj 2015, 11:26

Masz dobre typy aut, teraz nie zrobisz kroku naprzód dopóki nie przymierzysz się do każdego z nich. 406 jest sporym i komfortowym autem, może być ok. Omega tak samo, nie wiem czy w tej kwocie znajdziesz poliftową, bo te mniej gniły. Ewentualnie jeszcze BMW E34.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

14 Maj 2015, 12:10

Jeszcze myślałem o Volvo s40/ v40 jeśli któryś z ww. aut znajdę w pobliżu mojej miejscowości to sprawdzę go.

E34 w dobrym stanie to 10 tyś trzeba mieć. Fajny wóz ale raczej na drugi samochód jako youngtimer.
19szymon91
Nowicjusz

14 Maj 2015, 19:01

Jeden z naszych forumowiczów sprzedaje swoje E34 bmw-e34-2-5-benzyna-lpg-vt84820.htm
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

15 Maj 2015, 08:48

Barol wcześniej podał Ci bardzo dobre propozycje Opla Vectry B oraz Avensisa,tutaj w szczególności polecam szukać silnika 2.0 i sprawdzić czy progi nie korodują,ewentualnie Astra G 1.6 8v.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2000