Auto 9-12 tys, benzyna. Mondeo-Octavia-Accord-Toledo-inne

02 Wrz 2017, 11:03

Ludwa10 napisał(a):wiec pozostaje szukać zadbanej I, silnik 1.8 lub jak trafisz to 2.0

spokojnie 1,6 też ogarnie temat :mrgreen: :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Wrz 2017, 12:06

Do zakupu jestem w stanie dołożyć jeszcze tak +2000zł, mój budżet nie jest sztywny, tylko oszczędny, bo pieniądze na auto mam, tylko też zbieram na mieszkanie, dlatego chcę zaoszczędzić na aucie. Jedynie mi zależy, żeby wygodnie było w środku. Nie wiem czy lepiej kupić auto starsze i pieniądze zainwestować w naprawy, czy może nieco młodsze w ładniejszym stylu.
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

02 Wrz 2017, 12:23

A któreś audi? Albo Focus?
Hehe89
Początkujący

02 Wrz 2017, 12:44

Prosiłbym o ocenę tego auta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niewiele o nim pisze, sprowadzony ze szwajcarii.
Sprzedający na necie ma niezbyt dobrą opinie, tutaj np. info o kręceniu przebiegu [link do bez-wypadkowe.net wygasł]

Warto obejrzeć to mondeo?

A może passata w moim budżecie dostanę?
Hehe89
Początkujący

02 Wrz 2017, 13:55

Ja osobiście stawiam na starszą technologię tak około 2000 roku. Nowsze silniki są już mocno związane z elektroniką i często jest problematyczna dlatego np laguny zapracowały sobie na opinie "królowej lawety" francuskie auta dobrze się sprawują do przebiegów średnio 250k potem już zaczynają się problemy, zaraz ktoś się wychyli z krzykiem mówiąc że ma lagunę czy Megane z przebiegiem ponad 300. To się cieszę i życzę żeby tak się utrzymało ale ja mówię o średniej. Ważne jest żeby kupić auto w dobrym stanie, sprawdzone auto z wyglądem do historii warto za takie auto zapłacic więcej niz jest warte ale będziesz miał pewność. Handlarze Ci tego nie zapewnią ( zapewnią ale tylko ustnie lub na lewej książce serwisowej) dlatego od nich proponuje trzymać się z daleka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Wrz 2017, 14:39

Znalazłem jedno mondeo z moich okolic od prywatnej osoby. Tylko takie jakby trochę tanie w porównaniu do innych ofert. Prosiłbym zerknąć:
[link do oferty na Olx wygasł]
Hehe89
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

02 Wrz 2017, 15:20

Jaki stan taka cena, auto brudne mocno poplamione fotele z przebiegiem około 300 (patrząc na kierownicę) początek produkcji modelowej 1.8 benzynka to ile można krzyczeć za takiego???? Cena jest adekwatna do stanu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2017, 15:24

Poza tym, że jest niezadbane to mogę śmiało obejrzeć? Czy jak właściciel nie dbał o wnętrze to podobnie może być z dbaniem stan techniczny?
Hehe89
Początkujący

02 Wrz 2017, 16:41

Obejrzeć możesz nic cię to nie kosztuje jak masz blisko. Z tym dbaniem to różnie więc nie zgadniesz jeden prowadzi do mechanika bo coś pstryka puka potem nawet nie wie co miał naprawione tylko płaci i jedzie a inny nie zwraca na to uwagi i jedzie aż się rozpadnie. Jedz obejrzyj jak znajdziesz kilka poważniejszych usterek to odpuść bo znaczyło to będzie drugi przykład. Z reguły jak ktoś dba o auto to o całe włącznie z wnętrzem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2017, 17:01

Ok, to przedzwonię do gostka i sprawdzę auto u mechanika, bo sam nie znam się.
No właśnie obawiam się, że jak zaniedbał w środku to czekał aż wszystko się rozleci a jak już naprawiał to może byle jak. Choć sam o wnętrze mojego samochodu niezbyt dbam, raz zdarzyło mi się, że zainwestowałem w firmę, która doprowadziła mi auto do porządku, ale technicznie to od razu wszystko naprawiałem na bieżąco, bo nie ma na co czekać, prędzej czy później coś się rozleci, a chyba lepiej jeździć sprawnym autem. Dobra, obejrzę i zobaczę ;)
Hehe89
Początkujący

02 Wrz 2017, 18:21

No widzisz sam po sobie że różni ludzie są i różnie podchodzą do tematu. Także każdemu warto dać szansę, nie można odrazy skreślać auta bo np brudne lub podrapane bo ładne to tylko u handlarzy a od prywaciaka może być brudne i podrapane a za to doinwestowane mechanicznie. Blachę zawsze można sobie zrobić ale jak jednostka napędowa i jej osprzęt jest już blisko końca życia to już nic z tym nie zrobisz i cały czas będzie się coś sypało
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2017, 12:10

Avensisa I podobno są dwie wersje - jedna przed liftingiem, druga po. Od którego roku są poliftowe? Podobno starszy silnik przed liftingiem jest lepszy, a nowszy po, bardziej zawodny?
Hehe89
Początkujący

04 Wrz 2017, 19:04

Hehe89 napisał(a):Avensisa I podobno są dwie wersje - jedna przed liftingiem, druga po. Od którego roku są poliftowe? Podobno starszy silnik przed liftingiem jest lepszy, a nowszy po, bardziej zawodny?

Po lifcie jest fajniejszy wygląd i hamowanie + detale wnętrza ale silniki są pierwszym wypustem serii ZZ czyli jedne są ok drugie nie ok. Do tego w wersji 2,0 był bezpośredni wtrysk d4 więc nici z LPG.
Szukaj avena1 ale przed lifta wszystkie benzyny są ok. mało palą i przyjmują lpg. Najbardziej ceniona opcja to 2,0 ale pozostałe też normalnie jadą.
szybki
Moderator - Tuning

04 Wrz 2017, 20:56

Ok, będę szukać. Póki co bardzo mało ofert jest, nie ma ani avensisa ani mondeo. Wszystko sprowadzane albo od handlarzy. Każde auto z komisu lub czy jakiejś giełdy będzie złe? Nie śpieszy mi się jakoś bardzo, wolę poczekać na pewniejsze auto od prywatnej osoby, no ale nie wiem czy się doczekam.
Hehe89
Początkujący

04 Wrz 2017, 21:29

Hehe89 napisał(a): no ale nie wiem czy się doczekam.

Musisz pilnować w przypadku avena1 wskazany jest pośpiech bo zazwyczaj sprzedaje się na pniu chyba że jest cena zawyżona. Chociaż jak tu widzę że za normalne uważa się a4b5 1,8 za 8k to chyba nawet 10k za ave1,6 nie jest ceną zawyżoną :D
Co do sprowadzanych to jest o tyle kiepsko że w takich krajach jak CH/BE/DE jest w chorych cenach bo jest uniwersalny i się nie psuje. Już nie wspominając o 2,0.
szybki
Moderator - Tuning