Auto do dojazdów ok 35 tys. km rocznie do 40 tys. zł

13 Paź 2017, 19:49

Cześć, bardzo potrzebuję waszej pomocy i rady w zakresie wyboru auta.
Na czym mi zależy:
1. Minimum 2012 rocznik
2. Niski przebieg
3. Możliwość instalacji LPG
4. Większy prześwit
5. Średniej wielkości samochód z w miarę pojemnym bagażniki, hatchback lub małe kombi, ale rozważe każdą możliwość

Dojeżdżam do pracy 50 km w jedną stronę, dziennie jest to 100 km plus inne wyjazdy. W ostatnie dwa lata zrobiłam 70 tys km. Potrzebuję auta, którego utrzymanie nie będzie dużym kosztem ponieważ moje zarobki są średnie. Nie mam innej alternatywy dojazdu do pracy dlatego każda awaria auta wiąże się z urlopem. Obecnie jeżdżę Peugeotem 206 SW 1.4 benzyna, jestem jego pierwszym właścicielem, gabarytowo samochód mi odpowiada, moc mogłaby być większa, ale nie ma tragedii, jest za niski dlatego parkowanie na krawężnikach jest problematyczne i w nowym aucie chciałabym tego uniknąć. Aktualnie na liczniku mam 150 tys. km i stan samochodu jest słaby chociaż wykonuje wszystkie niezbędne naprawy i wymieniam części na nowe, stąd mój strach do większych przebiegów, może nie słusznie? Nie mam dużej wiedzy na temat samochodów przeglądam różne ogłoszenia: skoda rapid, kia ceed, hyundai i30, opel astra 4, a także nowy Fiat Tipo.

Z góry dIeki za jakieś rady i typy.
tartufa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2006
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Peugeot 206 SW
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2017, 19:57

A nie chcesz Peugeota?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2017, 20:06

No właśnie nie wiem. Mam mieszane uczucia co do Peugeota, ale nie wykluczam. Masz jakiegoś konkretnego na myśli?
tartufa
Nowicjusz

13 Paź 2017, 20:22

Problem w tym, że do tych nowszych Peugeotów nie za bardzo zamontujesz gaz, podobnie jak do Skody Rapid. Reszta Twoich propozycji jest ok, ale nie wiem gdzie w tych autach większy prześwit :sly:

Może Dacia Duster 1.6?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

13 Paź 2017, 20:41

Instalacja gazowa to priorytet, dwa lata temu zainstalowałam ją w moim peugeotcie i to bardzo odciążyło mój portfel.

A co do prześwitu, jadąc w 4 osoby moim autem zawiesiliśmy się na progu zwalniającym, a nadkola pourywałam zjeżdżając z krawężnika, chodzi mi o to żeby to było więcej niż te 15 cm.
tartufa
Nowicjusz

14 Paź 2017, 17:15

tartufa napisał(a):A co do prześwitu, jadąc w 4 osoby moim autem zawiesiliśmy się na progu zwalniającym

W takim razie amorki albo spręzyny nie były sprawne, a nawet powiem, że do wyrzucenia. Żaden samochód ze sprawnym zawieszeniem nie ma prawa zawiesić się na progu zwalniającym. Chyba, że próg jest niezgodny z rozporządzeniem.
tartufa napisał(a): a nadkola pourywałam zjeżdżając z krawężnika

Tu też coś nie tak - prędzej zostawisz zderzak na chodniku, niż urwiesz nadkole. Krawężniki mają od 9 do 12 cm. Peugeot 206 ma prześwit 11cm.
Ale to podejrzewam przeszłośc, do której nie ma co wracać.
tartufa napisał(a):chodzi mi o to żeby to było więcej niż te 15 cm.

Tutaj może inaczej - nie będę się rozpisywał. Zerknij sobie tutaj
Masz p[odane samochody z p[rześwitem i z rocznikiem. Potem szukasz sobie np. na allegro jak te samochody wyglądają i coś sobie wybierzesz. A jak coś znajdziesz co ci się spodoba, to napiszesz i my coś doradzimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

20 Paź 2017, 19:08

Dalej analizuje i czytam, ale na razie skupiam się na oplu. Myślałam nawet o kupnie auta nowego, tylko że z instalacją LPG jest tylko astra sedan, a nie do końca mi to pasuje.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podczas poszukiwań znalazłam takie ogłoszenie, cena kusi, co myślicie? Jak kosztowna będzie napraw? Opłaca się? Autko jest 5 km ode mnie, nie wiem czy angażować jakiegoś mechanika żeby ze mną jechał na oglądanie.
tartufa
Nowicjusz

20 Paź 2017, 19:18

Nigdy bym nie kupił samochodu, w którym wystrzeliły poduszki za więcej niż 1500 zł. Ale to tylko moje zdanie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2017, 19:25

tartufa napisał(a):Dalej analizuje i czytam, ale na razie skupiam się na oplu. Myślałam nawet o kupnie auta nowego, tylko że z instalacją LPG jest tylko astra sedan, a nie do końca mi to pasuje.

No jest jeszcze Corsa z fabryczną instalacją i to w bardzo atrakcyjnych cenach. Zawieszona jest chyba dosyć wysoko jak na normalne auto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

20 Paź 2017, 19:35

Corsa troszkę za mała, mam dwie starsze babcie które czasem muszę przewieźć z laska mi czy z balkonikiem, więc mógłoby być mało wygodnie, a co myślicie o nowym Oplu Meriva? Nie jest to do końca coś co mi się podoba, ale mam drogi gust więc może trzebaby liczyć siły na zamiary?
Cały czas wracam do Astry IV i wizualnie najbardziej mi się podoba, 4 latek z małym przebiegiem kosztuje ok 40 tys.? Iść w tą stronę?
tartufa
Nowicjusz