Auto 9-12 tys, benzyna. Mondeo-Octavia-Accord-Toledo-inne

28 Wrz 2017, 21:51

Nie przeszkadza mi to, że będą jakieś wgniecenia, rysy czy cokolwiek, byle jeździło. Zastanawiałem się tylko, bo raz już miałem powypadkowe auto i nie był to dobry pomysł. Jak w ogłoszeniu tylko drzwi były przejechane i nic poważnego mu nie dolega to mi to nie przeszkadza ;) Gościu nie ukrywał tego, jak zapytałem to powiedział od razu o wymienionych drzwiach.
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

28 Wrz 2017, 23:06

80% aut (jak nie więcej) miało jakieś przygody więc rozumiesz. Wszystko kwestia jak i ile razy :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Paź 2017, 14:37

Na Avensisa przed liftem trochę ciężko mi trafić, już nie ograniczam się do szukania auta w moim województwie, jak auto będzie fajne to wszędzie w Polsce dojadę, to może teraz coś uda mi się znalezc.
Ale jakbym nie znalazł to zastanawiam sie nad corollą. Znalazłem oferty na stronie pewne auto toyota. Za około 13 tys. mogę mieć corolle z 2004 roku. Tylko silnik vvti. W corollach te silniki tez nie są dobrym pomysłem tak samo jak w avensisie? 1.4, 1.6. Auta sprawdzone przez toyotę więc chyba będą dobre(?).
Wolałbym Avensisa ale corolla też może być, auto służy mi tylko do przemieszczania się 2-3 razy w miesiącu po 300 km + miasto. Kilka razy w roku wakacje z pasażerami, a tak to jezdze sam lub w 2 osoby. Corolla byłaby też dobrym wyborem?
Hehe89
Początkujący

01 Paź 2017, 15:41

Hehe89 napisał(a):jak auto będzie fajne to wszędzie w Polsce dojadę
bez sensu, zwłaszcza,że nie szukasz ani klasyka, ani białego kruka, ani auta za duże pieniądze. Skup się na promieniu max 100km, bo dalej naprawdę nie warto.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Paź 2017, 10:38

No może nie warto podróżować daleko, wartość samochodu duża nie jest, a jak pojadę daleko i źle trafię to wrócę z niczym, a bliżej to nie będzie szkoda czasu, najwyżej dłużej poczekam.
A corolla e12 z 2003 lub 2004 roku ma takie same silniki vvti jak avensis po 2000 roku i żłopie olej? Bo e12 widziałem w dwóch wersjach 1.4 i 1.6, obydwa silniki to vvti
Hehe89
Początkujący

02 Paź 2017, 10:53

Hehe89 napisał(a):A corolla e12 z 2003 lub 2004 roku ma takie same silniki vvti jak avensis po 2000 roku i żłopie olej?
Najbardziej piły olej 1.8 VVTi w avensisach T25 o oznaczeniu 1ZZ-FE. Tyle że to głównie przez pierścienie olejowe. Te silniki potrafią wypić nawet pół litra na 1000km ale jak kontrolujesz stan oleju to możesz bardzo długo jeździć i nic nie robić. Po roku 2006 byy poprawione wersje i tam praktycznie już problem z olejem nie występował.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...
    Jak wyczyścić odbłyśniki i przednie lampy od środka?
    Przygotowałem dla Was instrukcję według której można samemu wyczyścić przednie lampy i halogeny wewnątrz razem z odbłyśnikami. Nie jest to trudne zadanie trzeba jednak uważać żeby nie uszkodzić lampy podczas rozbierania, ...

02 Paź 2017, 20:58

Kacper napisał(a):Najbardziej piły olej 1.8 VVTi w avensisach T25 o oznaczeniu 1ZZ-FE. Tyle że to głównie przez pierścienie olejowe. Te silniki potrafią wypić nawet pół litra na 1000km ale jak kontrolujesz stan oleju to możesz bardzo długo jeździć i nic nie robić. Po roku 2006 byy poprawione wersje i tam praktycznie już problem z olejem nie występował.

Ogólnie jest tak :silniki o oznaczeniu zz piły olej do 2005r lub do liftu danego modelu. Pozytywne jest to że bardzo dużo było wymienionych ich na gwarancji a do tego usterka pojawiała się bardzo szybko więc zazwyczaj już dzisiaj są auta po zabiegu wymiany motorowni. Co do przyczyn to nie stwierdzono jednoznacznie winy pierścieni a wymieniano cały short blok.

p.s.

W sumie na szybko źle napisałem bardziej trzeba pilnować wersji FL które występowały w różnych latach dla poszczególnych modeli.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Paź 2017, 07:57

Prosiłbym o ocenę ogłoszenia:

[link do oferty na Olx wygasł]
Auto miało wymienione drzwi po jakimś zdarzeniu i błotnik.
Ogłoszenie wisi już jakiś czas (tydzień albo dwa), podobno nie było chętnych, bo cena niby za wysoka(?)
Ogólnie to planuję się umówić, jeszcze prosiłbym o ocenę, bo mam kawałek drogi tam, auto sprawdzę w ASO. Czy może gdzieś indziej?

Opis ogłoszenia trochę nie zgadza się, bo avensis sol ma chyba 4 poduszki a nie 6?
A sprzedającego szukałem po numerze telefonu na necie i znalazłem 3 stare ogłoszenia aut, to nie wiem czy handluje autami czy co.
Ostatnio edytowany przez Hehe89, 06 Paź 2017, 19:12, edytowano w sumie 1 raz
Hehe89
Początkujący

06 Paź 2017, 17:02

Warto szukać auta 20-letniego? Takie auto nie będzie już zmęczone i będzie się ciągle psuło? Czy jak się będzie naprawiać na bieżąco to i owo to jeszcze 10 lat pojeździ? Bo auto może stare, ale też cena 6 tys. właściwa do wieku. A do starszego jak i do młodszego auta będzie trzeba jakieś pieniądze władować na początku na naprawy.
Może lepiej zwiększyć budżet do 15 tys i kupić coś z wcześniejszego rocznika?
Na Avensisa II nie stać mnie, ale może za rok by zeszedł z ceny 5 tys i wtedy dałoby radę.
20 letni Avensis I wydaje się w porządku, nie pali jakoś bardzo dużo, podobno stary sprawdzony silnik, wyposażenie może nie porywa, ale to nic dziwnego jak 20 lat minęło. Tylko czy warto? Może lepiej jakiś inny samochód młodszy? Co myślicie? Czy wiek nie ma aż tak dużego znaczenia?
Hehe89
Początkujący

06 Paź 2017, 17:55

Albo może mając do wyboru 20 letniego Avensisa i młodszą Vectrę C, który wybór byłby bardziej odpowiedni jeśli oba auta byłyby w miarę podobnie zadbane? Kierować się wiekiem auta?
Hehe89
Początkujący

16 Paź 2017, 12:41

Do vectry który silnik będzie dobry? 1.8 wystarczy do przemieszczania się czy za mały? Nie zależy mi szczególnie na dynamice, wysyarczy ze jedzie normalnie, ale też żeby auto nie męczyło się.
Hehe89
Początkujący

16 Paź 2017, 20:14

Do normalnej jazdy wystarczy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Paź 2017, 19:02

A Passat? Ciężko znaleźć, ale może na forum VW dałoby się znaleźć uczciwą ofertę.
Szukałem benzyny, bo mało jeżdżę. Ale słyszałem dużo dobrego o dieslach. I nie wiem czy pokonywany przeze mnie dystans nie będzie za mały na diesla.
Czy lepiej passaty odpuścić sobie?
Hehe89
Początkujący