Auto 9-12 tys, benzyna. Mondeo-Octavia-Accord-Toledo-inne

30 Sie 2017, 17:36

Budżet: 9-12 tys.
Benzyna
Wymagania: klimatyzacja, wygodne w miarę
Roczny przebieg: 10tys km
Użytkowanie: miasto 60%, trasa 40%
Nie musi być super zrywny, ale chciałbym coś lepszego niż moje aktualne polo 6n2 1.0
Nadwozie: wszystko oprócz kombi.
Rejon: woj. śląskie
Szukać aut z polskiego salonu czy obojętnie? Do jakiego przebiegu? 200tys.km? 250? Auto sprawdzi mi znajomy mechanik. Przy zakupie podjechać jeszcze na stację diagnostyczną albo jeszcze gdzieś indziej?

Kilka aut znalazłem, biorę pod uwagę poniższe, dopiero zacząłem poszukiwania, jak zdecyduję się na jakiś konkretny model, to zawężę poszukiwania, jeszcze troche ciężko mi się zdecydować, inne propozycje też mogą być. Co możecie mi zaproponować? Niżej napisałem ogólnie modele, ale które konkretnie, jaka pojemność? Jeżdżę zazwyczaj w dwie osoby.
Mondeo
Octavia - w środku może skromna, ale jest ok, odpowiada mi. Potrzebuję auta do przemieszczania się.
Honda Accord
Volvo S40 - podobno części drogie (tak tutaj na forum czytałem), spalanie wg raportów na necie trochę duże
Vectra C - nie podoba mi się, odpada.
Rover 75 - podobno części drogie, spalanie też duże wg raportów na necie
Seat Toledo
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

30 Sie 2017, 18:11

Liczy się stan a nie przebieg.

Mondeo

W sumie każdy silnik ok ale celowałbym w 2.0/2.5

Octavia - w środku może skromna, ale jest ok, odpowiada mi. Potrzebuję auta do przemieszczania się.

Dziadkowóz ale jak chcesz, nie porywa, po prostu poprawne auto :mrgreen:
Dlaczego skromna skoro w tej kasie możesz już pogrzebać w laurin&klement?

Honda Accord

Ok, uwaga na rdzę, 1.8/2.0 spoko (bierz tylko pod uwagę, że to v-tec i "żyje" dopiero na wysokich obrotach)

Volvo S40 - podobno części drogie (tak tutaj na forum czytałem), spalanie wg raportów na necie trochę duże

Miałem, polecam, nie wydaje mi się żeby spalanie odbiegało od innych aut tej samej klasy. Unikaj silnika 1.8 gdi/125km, reszta jest ok a ze względu na wagę celowałbym w 2.0/2.0T/T4. Drogie części? Które? Napisane pewnie przez jakiegoś fana golfów serwisującego auta na używkach xd Ceny części są "normalne", porównywalne dla każdego auta podobnej klasy z tych samych roczników, nie odbiegają od vectry, mondeo czy accorda. Szukasz popularnego, kilkunastoletniego auta, żadnego egzotyka, wszystko kosztuje prawie tyle samo. Różnica 20 zł między np. amortyzatorami, które wymieniasz raz na kilka lat to przecież nic.

Vectra C - nie podoba mi się, odpada

Kwestia gustu, auto ogólnie ok.

Rover 75 - podobno części drogie, spalanie też duże wg raportów na necie

Części mogą być trochę droższe ale auto samo w sobie bardzo wygodne i ciekawe.

Seat Toledo

Golf z doklejonym bagażnikiem. Poprawny ale mnie nie porywa

Popatrz na corollę e12, civica 7, grande punto, 307
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2017, 18:14

Nie sugeruj się tak do końca przebiegiem, oczywiście jest to pewien wyznacznik ale nie kluczowa kwestia podczas wyboru auta. Grunt to stan techniczny, to jak zadbany jest dany egzemplarz. Seat Toledo z benzyniakami 1/8 i 1.6 to dobra opcja do miasta, szczególnie planując lpg, to samo Octavia 2.0 i 1.6. czy Mondeo 2.0 Samochód jak najbardziej przed zakupem warto sprawdzić na stacji diagnostycznej wybranej przez Ciebie, nie przez sprzedawcę.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Sie 2017, 18:28

A wybierając między mondeo, volvo s40, corollą i hondam, civiciem 7 i corollą e12 - na których skupić się najlepiej? (omijając kwestię gustu). Skłaniam się ku mondeo, bo mi się podoba, ale gust to nie jedyny wyznacznik. Naprawy robię zawsze na bieżąco, chciałbym odwiedzać mechanika max 2-3 razy w roku.
Rover jest fajny, ładny, cena też ok. Tylko podobno awaryjny i trochę się obawiam, bo nie lubię jak zbyt często coś mi się psuje. Każde auto będzie się psuło, ale zbyt częste naprawy będą zbyt uciążliwe. [link do autocentrum.pl wygasł]
Hehe89
Początkujący

30 Sie 2017, 18:43

Hehe89 napisał(a):chciałbym odwiedzać mechanika max 2-3 razy w roku

To przestań szukać używanego auta, bo możesz jeździć raz na rok, ale równie dobrze 20 razy na rok. Tym bardziej pierwszy rok użytkowania jest najgorszy, zazwyczaj wszystko siada, amorki, tarcze itp. Potem się to normalizuje (bo nikt nie sprzeda Ci auta po pełnym serwisie).

Civic/Corolla wyjdą najtaniej, reszta segment wyżej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

30 Sie 2017, 19:00

Na początku brałem to pod uwagę, że trzeba więcej zrobić. Ok, to teraz zapoznam się bardziej szczegółowo z kilkoma wybranymi autami i coś uda mi się wybrać łatwiej teraz. Dzięki za odpowiedzi.
Hehe89
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

30 Sie 2017, 19:10

A w razie wypadku wszystkie auta będą podobne czy te segment wyżej bardziej wytrzymalsze? Chodzi o to, żeby całe auto od razu się nie pogięło przy niewielkiej stłuczce. Np. w moim polo po uderzeniu, cały bok przesunął mi się do przodu, a temu co mnie uderzył miał tylko rysę na zderzaku.
Hehe89
Początkujący

30 Sie 2017, 20:22

Chcesz zwykłe poprawne auto do przemieszczania się to uderzaj w Mondeo lub Octavię bedziesz miał sporo miejsca i tanie części, można by też namierzać focusa MK2 1.6 lub 2.0. coś z pierwszych roczników może się trafić. Ogólne typy miałeś dobre i jak najbardziej można się ich trzymać bierz to co będzie w lepszym stanie, nie skupiaj się na jednej marce.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sie 2017, 14:28

Gdzie najlepiej szukać samochodów i od kogo? Szukałem mondeo, volvo, focusa na allegro i olx, ofert jest bardzo mało z mojego rejonu. A jak już są to od handlarzy, sprowadzane z niemiec, włoch czy holandii. Śmiało można oglądać? Czy lepiej szukać od prywatnych osób?
Hehe89
Początkujący

31 Sie 2017, 15:02

No wiadomo że najlepiej od osob prywatnych, przynajmniej ten ktoś wie cos o tym aucie. Od handlarzy można bylo by ogladac jakby bylo wiadomo ile licznik jest skrecony. Jeden cofnie 50k a inny bezczelnie 150k jak nie wiecej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sie 2017, 15:46

Dokładnie tak, najlepiej zacznij od ofert prywatnych aut już zarejestrowanych w PL, dopiero potem szukaj sprowadzanych których jest zdecydowana większość. Zawsze przed zakupem postaraj się dokładnie sprawdzić auto pod względem technicznym, znajomy mechanik/stacja diagnostyczna.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Wrz 2017, 21:51

Jakie auta jeszcze mogę brać pod uwagę? Szukałem mondeo, volvo, w moich okolicach nie ma ofert. Nie spieszy mi się, ale chciałbym w tym roku kupić auto ;)
Hehe89
Początkujący

01 Wrz 2017, 23:18

Accord, Avensis
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Wrz 2017, 23:39

No Avensis fajny. A który? II? I? Który silnik proponujesz?
Accord też ok.
Dzięki
Hehe89
Początkujący

02 Wrz 2017, 08:12

Na Avensisa II masz za mały budżet, wiec pozostaje szukać zadbanej I, silnik 1.8 lub jak trafisz to 2.0
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika