Auto benzynowe do 80-100k

22 Mar 2023, 11:58

Witam wszystkich!
Zaczynam poszukiwania nowego auta, bo przez poprzednie przeszedłem na Ty z moim mechanikiem... :D
Sam jednak nie wiem w co celować dlatego też znalazłem się tutaj. Moje założenia na chwilę obecną są takie:
- budżet to 80-100tys. które będę finansował leasingiem na firmę
- rocznik chciałbym jak najmłodszy (chyba że uda się trafić coś fabrycznie nowego z placu), tak by po okresie leasingu spokojnie móc jeszcze trochę pojeździć tym autkiem bądź przekazać rodzicom (rocznie robię max 10 tys. km więc nawet po kilku latach nie będzie zbyt zajeżdżone)
- nadwozie jest mi w sumie obojętne, choć jestem raczej "większym" facetem więc fajnie byłoby mieć dość miejsca w środku i jakoś zawsze lepiej jeździło mi się większymi autami i takie też preferuję
- w grę wchodzi tylko benzyna, gdyż 90% przebiegów robię po mieście (w poprzednim dieslu DPFa zapchałem w mniej niż pół roku), i to taka żeby jakoś sensownie się zbierała, więc raczej "tradycyjne" jednostki
- jeśli się zmieścimy w budżecie, to fajnie byłoby znaleźć coś ze skrzynią automatyczną
- wyposażenie to kwestia już konkretnego egzemplarza, aczkolwiek takie minimum to duży ekran z CarPlay/AndroidAuto, tempomat, dwustrefowa klima, BT, może grzane stołki
- wiem, że to może być tylko pobożne życzenie, ale chciałbym żeby to było auto jak najmniej awaryjne, bądź jak najłatwiejsze/najtańsze w naprawie - głównym powodem, dla którego zmieniam auto jest fakt, że praktycznie przez 5 lat nie było miesiąca, aby auto nie odwiedziło mechanika, w większości były to jakieś pierdoły, ale strasznie to utrudniało życie i sprawiało, że nigdy nie miałem pewności czy jadąc na zakupy uda mi się wrócić bezproblemowo do domu - a na tym spokoju i dyspozycyjności auta mi właśnie najbardziej zależy.

Po pierwszych rozmowach z mechanikiem polecone zostały mi Hyundai i30 oraz Kia Ceed, a z drugiej strony odradzono mi takie auta jak Octavia III, Superb, Mazda 6, Karoq czy Opel Insignia II. Jeśli chodzi o auta, które gdzieś tam brałem pod uwagę to właśnie wspomniana wcześniej Mazda 6, Peugeot 508 II, Mazda CX-30, Astra K - jestem świadomy tego rozstrzału, ale nie jestem w stanie wybrać czegoś sensownego.

Da się znaleźć coś sensownego, co spełniałoby moje założenia? Czy może jednak konieczne byłoby pójście na ustępstwa w niektórych kwestiach? Czekam na propozycje i pozdrawiam!
bass789
Nowicjusz

Auto: Dodge Journey 2.0 CRD

22 Mar 2023, 14:01

bass789 napisał(a):Po pierwszych rozmowach z mechanikiem polecone zostały mi Hyundai i30 oraz Kia Ceed, a z drugiej strony odradzono mi takie auta jak Octavia III, Superb, Mazda 6, Karoq czy Opel Insignia II.

Gość ma rozsądne podejście

bass789 napisał(a):Mazda 6

Technicznie jest ok tylko pytanie po co ci auto tej klasy, które automatycznie będzie droższe/starsze do jeżdżenia po mieście i to tylko 10k rocznie? Mazda 3 ma już więcej sensu

bass789 napisał(a):508 II

Brak wartego polecenia benzyniaka, reszta to samo co przy mazdzie

bass789 napisał(a):Mazda CX-30

Jeśli nie przeszkadza Ci "podatek od suva" to spoko

bass789 napisał(a):Astra K

Rynkowy średniak pod każdym względem

Poszukałbym sobie hybrydowej toyoty, model już sobie sam dobierz bo kilka ich jest. Będziesz miał sprawdzony, oszczędny napęd i automat w. Do miasta nie ma nic lepszego
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Pathfinder wybrany przez polską Policję
    Nissan Sales Central & Eastern Europe sprzedał kolejne samochody dla polskiej Policji. W wyniku wygranego przetargu przeprowadzonego przez Komendę Wojewódzką Policji w Radomiu firma dostarczy 7 kolejnych samochodów ...
    Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...