Auto bez karty pojazdu

28 Paź 2015, 19:39

Mam zamiar kupić auto. Właściciel zgubił kartę pojazdu. Ostatnio wyrobił jakieś jakieś zaświadczenie. Twierdził że z tym papierem będę mógł zarejestrować auto i dostane duplikat karty pojazdu. Jak to z tym jest? Ponieważ auto zarejestrowane jest na drugim końcu Polski to wolałbym załatwić wszystko w swoim mieście. Będę musiał jechać do urzędu w którym zarejestrowany jest pojazd czy będę mógł załatwić wszystko u siebie?
Enum
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1994
Auto: Nie mam

28 Paź 2015, 20:36

Zgadza się jest taka możliwość :) Jeśli sprzedający przekaże Ci takie zaświadczenie przy zakupie nie będzie potrzeby wizyty w dotychczasowym WK kupionego pojazdu.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

28 Paź 2015, 20:49

A do ubezpieczenia muszę coś dopłacać teraz jak jest ważne jeszcze parę miesięcy? Poprzedni właściciel miał zniżki a ja nie mam.
Enum
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1994
Auto: Nie mam

28 Paź 2015, 20:54

Po zakupie najlepiej od razu zadzwoń do ubezpieczyciela i poproś o rekalkulację. Są przeważnie 3 opcje:
- ubezpieczyciel może nie robić rekalkulacji, więc wtedy korzystasz z OC do końca i kupujesz nowe OC dopiero ostatniego dnia trwania polisy
- wykona kalkulację i nie będziesz musiał dopłacać lub będzie to niewielka kwota wtedy też warto zostawić sobie OC do samego końca
- okaże się, że musisz dużo dopłacić, bo masz małe zniżki, albo nie została opłacona rata itp. Wtedy najlepiej przeliczyć sobie OC na porównywarce (zapraszamy :) ) i zobaczyć ile kosztuje najtańsze jeśli wychodzi lepiej to wypowiadasz otrzymane OC i tego samego dnia kupujesz nowe :)

Jeśli nie skontaktujesz się z ubezpieczycielem może zrobić rekalkulację i wezwać Cię do zapłaty nawet gdy OC się już skończy. Wtedy nie masz wyjścia i musisz zapłacić różnicę.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Paź 2015, 14:14

Enum napisał(a):Właściciel zgubił kartę pojazdu. Ostatnio wyrobił jakieś jakieś zaświadczenie. Twierdził że z tym papierem będę mógł zarejestrować auto i dostane duplikat karty pojazdu
Nie zawsze jest prawdą to co mówi wlaściciel ktory chce sprzedać samochód.Musisz dowiedzieć się w swoim WK/niech Ci prześle ksero tego dokumentu faksem/lub zadzwonic do WK w ktorym ten pojazd jest zarejestrowany /nich poda nr.rej.pojazdu/i wyjaśnią Ci o co biega z tym"świstkiem"... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Paź 2015, 10:23

Jedna święta zasada - nie kupuje się samochodu bez kompletu dokumentów. Dlaczego ów właściciel nie wyrobi duplikatu KP, tylko ty masz go wyrabiać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...