Auto - co wybrac ?

09 Cze 2015, 11:11

Witam wszystkich,
mam mały problem, bo nie wiem jakie autko kupić....
Dysponuje kwotą 33 tys. zł
Interesują mnie autka w przedziale od 20 do 33 tys.
Hmmmm... Mieszkam w woj. Opolskim. Pracuje we Wrocławiu (mam 65 km do pracy) Robię 2-2,5 tys km miesięcznie.
Przeglądałem troszkę oferty i w oko wpadły mi:
Audi A4 B7 1.9 TDI kombi 2007-2008 r
VW Passat B6 1.9 TDI sedan lub kombi 2007-2009
Skoda Octavia po 2008 r 1.9 TDI

Jeśli chodzi o teren poszukiwań to 150 km od mojego miejsca zamieszkania (miasto Brzeg woj. Opolskie)

Głównie do pracy jeżdżę autostradą + jakieś wypady za miasto w wolnym czasie. Dodam, że jestem wędkarzem :P

Jeśli chodzi o wyposażenie to tak:
alufelgi, to wszystko co jest już normą to wiadomo, hmmm... kolor, grafit, czarny lub srebrny,

Co możecie polecić?
Może inne marki?
Najbardziej interesują mnie małe koszty utrzymania samochodu i małe spalanie z odrobiną buta :D
damiangrd7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2015, 11:22

Na wstępie odpuść B6, bo jest awaryjne (elektronika) i zaczyna rdzewieć.
B7, czyli B6 FL ok, ale dać 30k za 15 letnie konstrukcyjnie auto? :sly: No nie wiem. Licz się ze słabym zawiasem, ale jak masz jeździć po autobahnie to ok
Octavia jaka jest każdy widzi. W środku trochę tandeta i wg mnie nie warta swojej ceny (podobnie jak Audi)
Ode mnie tradycyjnie Francja, czyli Renault Laguna III (uprzedzając - nie, nie jest królową lawet; bardzo udany model), Citroen C5 (nie, nie ma problemów z zawiasem hydro, które jest trwalsze od zwykłego, a już na pewno od wielowahacza w a4).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Cze 2015, 11:37

Podobnie jak mike polecam Lagunę III 2.0 dCi 150KM - auto tanie w utrzymaniu jak na segment D (belka skrętna z tyłu zamiast typowego dla tych aut wielowahacza, części zamienne w niedrogich cenach, brak problemów z ich dostępnością), fajne, sztywne zawieszenie, przestronne wnętrze, niskie ceny na rynku wtórnym z uwagi na "renomę" poprzednika. Rzuć jeszcze okiem na Accorda VII 2.2 i - ctdi.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

09 Cze 2015, 13:15

Skoda Octavia po 2008 r 1.9 TDI to też solidna konstrukcja i tego nie można jej odmówić,ale gdybym miał wybierać to rozsądek podpowiada Accorda 2.2 który również należy do niezawodnych i bardzo solidnych,na plus ponadczasowa sylwetka.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2015, 13:56

Od siebie mogę dorzucić SAABa np 9-3 1.9 TiD
Opel Vectra C 1.9 CDTI
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

09 Cze 2015, 14:19

Szczerze, nie jestem fanem fracuskich samochodów.

Audi, VW, Skoda te marki najbardziej by mnie interesowały. No i ewentualnie Citroen C5.

Co możecie zaproponować z tych marek?
Model, silnik?
Który by sie najlepiej spisywał?
damiangrd7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...

09 Cze 2015, 15:10

NIe upieraj się na te marki, bo nie ma dobrych silników i przepłacasz za znaczek. Niby 1,9TDI jest ok ale nie jest tak dobry jak poprzednie. Inne marki mają lepsze konstrukcje.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Cze 2015, 21:51

damiangrd7 napisał(a):Głównie do pracy jeżdżę autostradą + jakieś wypady za miasto w wolnym czasie.

I chcesz brać 105-konnego TDIka? Moim zdaniem za słaby silnik do przyjemnej jazdy po autostradzie. Uwaga na wadliwe wersje:
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploat ... M-BXE.html

Ogólnie jak ma być tania eksploatacja to odpuściłbym nowoczesne diesle. Kupisz 7-letnie auto z prawdziwym przebiegiem około 300 tysięcy to zaraz będzie trzeba włożyć parę tysięcy w silnik. Lepszy wybór to jakaś sprawdzona jednostka benzynowa plus instalacja gazowa.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Cze 2015, 11:04

Jak autostrada, to ważne są już konie mechaniczne, a mniej niutonometry. Odwrotnie jest przy miejskim użytkowaniu.

Ja śmigam tym silnikiem w Octavii i powiem, że tyłka nie urywa jeśli chodzi o osiągi ale jak się wstrzeli w zakres użytecznych obrotów (2-3,5tys.) to całkiem przyjemnie się wyprzedza ale z reguły trzeba i tak wbijać w trakcie wyższy bieg nie to co w benzynce po redukcji. Może to błache ale wtedy przy wyprzedzaniu trzymasz dwie ręce na kierownicy o czym się przekonałem, że po naszych zdezelowanych drogach jest to ważne jak się robi ciasno do lewego pobocza :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2015, 11:13

Accord jest ok tylko ma problem z blachą. Jeżeli chodzi o A4 B7 - Passata - Octavię to w sumie niby to samo a jednak spora różnica - chodzi o wielkość i komfort tych aut. Największym problemem A4 B7 w 1.9TDI są duże przebiegi i stosunkowo słabe wyposażenie. Dobrze że w autach grupy VAG tak łatwo zweryfikować przebieg :ok: bez sprawdzenia kilometrów nie kupuj 1.9TDI.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

10 Cze 2015, 12:57

dzida napisał(a):Największym problemem A4 B7 w 1.9TDI są duże przebiegi i stosunkowo słabe wyposażenie. Dobrze że w autach grupy VAG tak łatwo zweryfikować przebieg :ok: bez sprawdzenia kilometrów nie kupuj 1.9TDI.

Tutaj masz racje, gdyż spotkałem się z przypadkiem, gdzie prawie o 140 tys był przekręcony licznik. :D

Napisałem ten post bo naprawdę mam problem z wyborem samochodu...

Nie sztuką jest wydać 30 tys bo to dużo pieniędzy i dlatego chce, aby był to przemyślany wybór.
Chciałbym kilka lat pojeździć autkiem i tak się rozglądam. Czytam opinie i dalej nie wiem...

Brat jeździ Toyotą Avensis 2.0 D4D i muszę stwierdzić, że autko jest spoko - bez zarzutów.

Kolega wyżej pisał o Citroenie C5 - całkiem ciekawe autko, ale nie wiem czy to jest to autko, które bym chciał...
damiangrd7
Nowicjusz

10 Cze 2015, 13:06

Nic Ci nie da odpowiedzi jak się nie przejedziesz jednym i drugim :)
później można mówić o wadach i zaletach danych modeli.
Później dużo zależy od konkretnego egzemplarza :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

11 Cze 2015, 11:31

Myślę, że dobrą ofertę można znaleźć w salonach Skody. Ceny są dobre i tanio można kupić samochód z bogatym wyposażeniem. Możecie sobie ofertę zobaczyć na http://www.auto-wimar.pl/pl . Jest to autoryzowany diler Skody.
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3

11 Cze 2015, 11:48

Sprawdzamy dużo aut przy salonach w komisach - powiem tak - auta jak wszędzie - jedne lepsze drugie gorsze do każdego trzeba mieć podejście podobne. Nie ma reguł - trafiają się auta idealne, a czasami bywa że nie ma na co patrzeć a pracownik ASO wpiera że wszystko jest dobrze.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika