krzysiek723 napisał(a):Dzida dużo taki lexus pali przy w miare spokojnej jeździe?
Przy normalnej jeździe wskazówka spada poniżej 8l/100km. Na autostradzie przy 150km/h pokazuje 14l/100km. Ale wiadomo jak to jest z komputerami, dlatego
średnie spalanie to 10l. Samochód kusi do wciśnięcia gazu więc mi pewnie więcej wychodzi
krzysiek723 napisał(a):Czy naped klasyczny nie będzie zbyt ambitny dla młodego kierowcy i czy nie miałeś problemu z wrzucaniem jedynki i ręcznego bo z tego co wiem to nie ma tam chyba żadnego zabezpieczenia przed pomyłką?
*chyba wstecznego
Skrzynia chodzi ciasno więc nie ma problemu. Jak wrzucasz wsteczny w środku odzywa się sygnał akustyczny (jak w ciężarówce przy cofaniu) i wiele osób myśli, że ma czujniki cofania.
Problemem skrzyni są wyrabiające się synchronizatory i przy szybkiej zmianie biegów może haczyć. Czasem jęczą łożyska. To takie typowe usterki japońskich aut i dotknęły Lexusa. Nie opłaca się naprawiać, bo używana dobra skrzynia to koszt 400zł.
krzysiek723 napisał(a):I czy samochod wart jest tej ceny?
bez dwóch zdań tak - w gratisie otrzymujesz nietuzinkowość i ciekawość ludzi
krzysiek723 napisał(a):Czy naped klasyczny nie będzie zbyt ambitny dla młodego kierowcy
Jak w zimie nie będziesz szaleć to dasz radę. 155KM i szerokie opony powodują, że nie tak łatwo się obrócić.
krzysiek723 napisał(a):Jak z cześciami, wiem ze są drozsze ale czy wytrzymuja dluzej niz np. Vagów chodzi mi części eksploatacyjne jak tarcze, klocki sprzęgło itp.
sprzęgło AISIN - 600zł
klocki + tarcze TRW przód/tył - 450zł/380zł
dwumasa - 650zł regeneracja / 3000zł nowa AISIN
cewka zapłonowa - 70-100zł używana / 120zł nowa megneti marelli /500zł NGK - cewki czasem siadają, więc lepiej kupić ze 2-4 oryginalne używki na zapas niż kupować NGK
Wytrzymałość klocków, tarcz i sprzęgła zależy w głównej mierze od tego jak się jeździ. Niektórzy zajeżdżają sprzęgła po 5tys. km niezależnie od auta. W mieście też częściej te elementy padną. Ogólnie ja mam 203tys. nalotu i oryginalne sprzęgło. Hałasuje mi łożysko oporowe sprzęgła, dlatego pewnie wywalę cały komplet od razu. Tarcze i klocki TRW mają podobną trwałość dla każdego auta, bo to zamiennik.
W ISie zapiekają się tłoczki hamulcowe w zaciskach. Zestaw naprawczy kosztuje dosłownie 50zł na dwa zaciski. Naprawę można przeprowadzić samemu, bo wszystko jest na forum udokumentowane zdjęciami krok po kroku.
Ogólnie auto jest proste jak cep i łatwo samemu coś porobić. Czasem ASO zaskakuje cenami, bo uszczelka pod pokrywą zaworów kosztuje 92zł oryginał, a na allegro nie dostaniesz za mniej niż 100zł