Które auto wybrać

06 Cze 2015, 19:03

Szukam pierwszego auta w granicach 15 tys. Jestem z województwa świetokrzyskiego, szukam auta typu hatchbag albo sedan. Zastanawiam się pomiędzy kilkom autami Mazda 3 bk sedan, lexus is 200, saab 9-3 II i corolla e12. Przebieg około 10tys. głównie miasto czasem trasa. Szukam auta oryginalnego dającego frajdę z jazdy i w miarę bezawaryjnego przebieg i rocznik mnie nie interesują. Znalazłem kilka sztuk, które mógłbym w najbliższym czasie obejrzeć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Cena chyba za niska, do tego lpg, dostał chyba w przód i lewe tylnie drzwi mnie sie nie podobają.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to samo co w lexie tania, przedni zderzak w innym kolorze do tego klapa bagażnika chyba b6ła wymieniana no i już trochę sie sprzedaję. Wstawiełem bo mam dosłowniee10km do tego auta.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dostała chyba w przód i tył. Ale wy lepiej ocenicie.
No i foka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] poza przednim zderzakiem chyba ok. Które auto wybrać z tych czterech. Moim faworytem mazda i lexus.
krzysiek723
Początkujący

Prawo jazdy: 08 07 2014
Auto: Nie mam

06 Cze 2015, 19:20

Lex za tani, focus chyba dostał w przód, podobnie jak corolla i mazda. Ogólnie nie za ciekawe te auta wybrałeś :D Ja najszybciej z nich bym chyba spojrzał jednak w stronę mazdy
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

06 Cze 2015, 19:27

te Lexusy z Buska z reguły mają coś do ukrycia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2015, 08:35

Znalazłem takiego lexus a 60 km ode mnie. Warty uwagi? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krzysiek723
Początkujący

10 Cze 2015, 09:32

Ja za swojego z rocznika 2000 z takim samym przebiegiem dałem ponad 18tys. i był od prywatnego właściciela. Ten jest od handlarza więc, trzeba doliczyć zarobek dla niego. Ogólnie źle nie wygląda i istnieje szansa, że ktoś przy okazji malowania zacisków zregenerował je. Prosta sprawa, którą sam zamierzam zrobić własnoręcznie i wiele osób tak robi przy okazji je lakierując.

Na forum lexusa jest do sprzedania miedziany IS 200

Tutaj jest forumowy IS200 z pakietem TTE :cry:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Cze 2015, 10:47

dzida specjalnie zarejestrowałem się na forum lexa aby śledzić Twoje mody :mrgreen:
Możesz podesłać na priv linka do tej miedzianej sztuki?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kosmetyki samochodowe - niezbędnik każdego kierowcy
    Dbanie o samochód to nie tylko kwestia troski o jego stan techniczny. Kosmetyka auta jest równie ważna i wpływa nie tylko na samą jego prezencję, ale pozwala też na przedłużenie jego żywotności. Każdemu, nawet ...

10 Cze 2015, 10:51

właśnie zobaczyłem, że się sprzedał, bo temat zniknął już :D wczoraj jeszcze był :mrgreen:
ogólnie warto zerkać w dział giełdy, bo się pojawiają albo śledzić nowe tematy :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Cze 2015, 21:51

W przypadku zakupu samochodu ze szwajcarii jakie dokumenty musze zalatwic I jakie koszty zwiazane z Mimi musze poniesc. Bo nie za bardzo wiem co zrobic z takim autem po zakupie. Dzida dużo taki lexus pali przy w miare spokojnej jeździe? Czy naped klasyczny nie będzie zbyt ambitny dla młodego kierowcy i czy nie miałeś problemu z wrzucaniem jedynki i ręcznego bo z tego co wiem to nie ma tam chyba żadnego zabezpieczenia przed pomyłką? I czy samochod wart jest tej ceny? Jak z cześciami, wiem ze są drozsze ale czy wytrzymuja dluzej niz np. Vagów chodzi mi części eksploatacyjne jak tarcze, klocki sprzęgło itp.
krzysiek723
Początkujący

11 Cze 2015, 10:53

krzysiek723 napisał(a):Dzida dużo taki lexus pali przy w miare spokojnej jeździe?

Przy normalnej jeździe wskazówka spada poniżej 8l/100km. Na autostradzie przy 150km/h pokazuje 14l/100km. Ale wiadomo jak to jest z komputerami, dlatego średnie spalanie to 10l. Samochód kusi do wciśnięcia gazu więc mi pewnie więcej wychodzi :D

krzysiek723 napisał(a):Czy naped klasyczny nie będzie zbyt ambitny dla młodego kierowcy i czy nie miałeś problemu z wrzucaniem jedynki i ręcznego bo z tego co wiem to nie ma tam chyba żadnego zabezpieczenia przed pomyłką?

*chyba wstecznego
Skrzynia chodzi ciasno więc nie ma problemu. Jak wrzucasz wsteczny w środku odzywa się sygnał akustyczny (jak w ciężarówce przy cofaniu) i wiele osób myśli, że ma czujniki cofania.
Problemem skrzyni są wyrabiające się synchronizatory i przy szybkiej zmianie biegów może haczyć. Czasem jęczą łożyska. To takie typowe usterki japońskich aut i dotknęły Lexusa. Nie opłaca się naprawiać, bo używana dobra skrzynia to koszt 400zł.

krzysiek723 napisał(a):I czy samochod wart jest tej ceny?

bez dwóch zdań tak - w gratisie otrzymujesz nietuzinkowość i ciekawość ludzi :D
krzysiek723 napisał(a):Czy naped klasyczny nie będzie zbyt ambitny dla młodego kierowcy

Jak w zimie nie będziesz szaleć to dasz radę. 155KM i szerokie opony powodują, że nie tak łatwo się obrócić.

krzysiek723 napisał(a):Jak z cześciami, wiem ze są drozsze ale czy wytrzymuja dluzej niz np. Vagów chodzi mi części eksploatacyjne jak tarcze, klocki sprzęgło itp.

sprzęgło AISIN - 600zł
klocki + tarcze TRW przód/tył - 450zł/380zł
dwumasa - 650zł regeneracja / 3000zł nowa AISIN
cewka zapłonowa - 70-100zł używana / 120zł nowa megneti marelli /500zł NGK - cewki czasem siadają, więc lepiej kupić ze 2-4 oryginalne używki na zapas niż kupować NGK

Wytrzymałość klocków, tarcz i sprzęgła zależy w głównej mierze od tego jak się jeździ. Niektórzy zajeżdżają sprzęgła po 5tys. km niezależnie od auta. W mieście też częściej te elementy padną. Ogólnie ja mam 203tys. nalotu i oryginalne sprzęgło. Hałasuje mi łożysko oporowe sprzęgła, dlatego pewnie wywalę cały komplet od razu. Tarcze i klocki TRW mają podobną trwałość dla każdego auta, bo to zamiennik.
W ISie zapiekają się tłoczki hamulcowe w zaciskach. Zestaw naprawczy kosztuje dosłownie 50zł na dwa zaciski. Naprawę można przeprowadzić samemu, bo wszystko jest na forum udokumentowane zdjęciami krok po kroku.

Ogólnie auto jest proste jak cep i łatwo samemu coś porobić. Czasem ASO zaskakuje cenami, bo uszczelka pod pokrywą zaworów kosztuje 92zł oryginał, a na allegro nie dostaniesz za mniej niż 100zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika