Auto- czyszczenie szyb

02 Paź 2010, 15:33

Witam.
Jest to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc. A mianowicie, chcialbym, a wlasciwie szukam porady dotyczącej czyszczenia szyb. Płyn mam dosyć dobry, i wydaje mi sie, ze w nie tym tkwi problem. Gdy wycieram szmatką to na kolejny dzien mam okropne smugi. I nie wiem w jaki sposób mam wycierac szybe, w sensie czy zaokrąglając czy tez nie. Prosze o porade w jaki sposob mam czyscic szyby, by nie było smug.

PS Jesli to nie odpowiedni dzial, mrosze moderatora o przeniesienie.
damiannn
Nowicjusz

Miejscowość: inowrocław

03 Paź 2010, 07:42

Może nie koniecznie znam się na autach, ale jako kobieta na pewno wiem co nie co o sprzątaniu ;) Coś mi się wydaje że "problem" może tu tkwić w szmatce, jeśli nie wytrzesz szyby do sucha smugi i tak ci wylezą. A jak szmatka jest wilgotna to siłą rzeczy do sucha nie wytrzesz :) Osobiście do wycierania szyb po umyciu używam ręcznika papierowego, a jeśli szmatki to tylko jednego rodzaju. Są do kupienia w zwykłych sklepach AGD albo na rynkach takie (chyba niemarkowe) zestawy 4 szmatek (czerwona, zielona, żółta i niebieska). Po niczym szyby, czy lustra nie są tak czyste jak po niebieskiej szmatce, czy to w domu czy w samochodzie :)
Ruda

03 Paź 2010, 11:40

Dokładnie jak koleżanka napisała - szybę trzeba po jej umyciu wytrzeć do sucha najlepiej szmatką papierową. Moja żona używa do tego zwykłych ręczników papierowch. Takich kuchennych, w rolkach, dostępnych w każdym markecie za parę groszy.
Ważne jest jeszcze, żeby szyb samochodowych nie myć płynem do szyb w oknach - szyba samochodowa jest całkiem inna niż ta w oknie. Po umyciu szyby samochodowej takim płynem często okazuje się, że po przetarciu szyby wycieraczkami na szybie pozostają na kilka sekund smugi, które utrudniają widoczność - szyba robi się jakby matowa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...