Auto dla 20 latka

21 Kwi 2009, 12:31

własnie
Loosmo
Początkujący

21 Kwi 2009, 22:33

jeśli to jest twój pierwszy samochód w zyciu to nie pchaj sie w diesla

To nie jest mój pierwszy samochód, jeżdżę ponad rok benzyniakiem 1,6. Samochód co prawda jak chyba w większości głównie do miasta, ale lubię podróżować.

Ciekawi mnie dlaczego nie diesel?, czy chodzi ci o to, że diesle nie lubią "agresywnej" jazdy? :wink:
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

21 Kwi 2009, 22:50

Czego mu diesla odradzacie??

Jak by diesel nie był do agresywnej jazdy to bym musiał się ograniczać w 3 biegach :P, nic nie daje takiej frajdy z jazdy jak silnik z turbo.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Kwi 2009, 15:01

czy każdym turbo dieslem mającym 90km lepiej sie wyprzedza i bezpieczniej niz benzyną wolnossącą mającą 120-140km?
piotrauto
Stały forumowicz

22 Kwi 2009, 16:14

generalnie jak barc diesla to raczej wtedy gdy rob isz wieksze trasy, lub wogole wyjezdzasz poza miasto... jesli chodzi o jazde na krotkich dystansach to diesel gdy zimny nie jest strasznie oszczedny, a w takiej sytuacji jesli sie bawic w oszczednosc to proponuje pb + lpg
cayman9
Początkujący

22 Kwi 2009, 18:32

Co do diesli chodzi o to, ze sa drozsze od benzyniakow. Konstrukcja jest bardziej skomplikowana wiec zle uzytkowane bywaja bardziej awaryjne. Zazwyczaj maja tez wieksze przebiegi. Ja bym sie nie bal diesla, szczegolnie jesli to niesmiertelny TDI. Roznica w cenie pewnie wypadnie na poziomie kosztow montazu instalacji gazowej.
Ad cayman9 - w miescie lepiej z gazem ? Od poznej jesieni do wczesnej wiosny jest na tyle chlodno, ze dosc sporo sie przejezdza na benzynie, a o wadach instalacji LPG tez warto pamietac. Osobiscie aktualnie mam benzyniaka 1.6 + lpg (vectra b) i przy aktualnej cenie gazu jest faktycznie taniej, ale tesknie do diesla - przyjemnosc z jazdy jednak wieksza i nie trzeba wozic wielkiego kola w kufrze. Poza tym diesel jest najbezpieczniejszym paliwem (oprocz pradu)
piss out
zegrin
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

22 Kwi 2009, 18:37

niektóre diesle ciezko znoszą ostra jazde.szczególnie ruszanie z piskiem opon.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

22 Kwi 2009, 20:31

ja nie twierdze ze nie warto inwestowac w diesla. sam mam 1,9 tdi ^^ ale chodzi mi o to ze w przypadku krotkich tras warto sie zastanowic czy jest sens inwestowac w "klekota" :)
wszystko ma swoje + i -.
skoro kolega ma 20 lat to auto moze traktowac jako srodek transportu na uczelnie np.
chce wiekszego samochodu a co za tym idzie bedzie mial wiecej miejsca w srodku. jak znam zycie wieksza paczka sie jezdzi sporadycznie wiec nie powinien odczuc butli z gazem.
powiedzmy szczerze, ze przed zakupem trzeba przemyslec wszystkie za i przeciw
cayman9
Początkujący

23 Kwi 2009, 08:52

cayman9 napisał(a):generalnie jak barc diesla to raczej wtedy gdy rob isz wieksze trasy, lub wogole wyjezdzasz poza miasto... jesli chodzi o jazde na krotkich dystansach to diesel gdy zimny nie jest strasznie oszczedny, a w takiej sytuacji jesli sie bawic w oszczednosc to proponuje pb + lpg

a kto to jezdzi wyłącznie po mieście?
mówisz ze diesel w mieście na trasach każdorazowo 1-2km nie jest oszczędny? ale chyba bardziej oszczędny niz benzyna
piotrauto
Stały forumowicz