REKLAMA
Witam wszystkich na forum,
śledzę je od dłuższego czasu i widzę że naprawdę potraficie fajnie doradzić, a to mi dosyć potrzebne ponieważ przymierzam się powoli do zmiany samochodu i liczę że kupię coś co spełni moje dosyć spore wymagania.
Zacznę od tego że rocznie planuje robić około 15 tysięcy km. Więc nie wiem czy diesel czy benzyna sprawdzi się lepiej. Głównie dojazd do pracy około 20km, raz na miesiąc czy dwa jakaś dłuższa trasa. Zacznę od tego że jeśli chodzi o prowadzenie samochodu to ma spore znaczenie, jeżdżę Golfem iv i mimo zauważalnie za małej mocy to prowadzi się bardzo twardo, pewnie co mi odpowiada. Jeździłem okazjonalnie skodą fabią i taką starszą mazdą i kompletnie mi nie pasuje. Były zbyt delikatne bez poczucia takiej stabilności jak w golfie.
Co do głównych wymagań to oprócz powyżśzych liczy się:
- dobra dynamika jazdy, czyli 1,4 odpada
- brak mulenia, dobre przyspieszenie, sportowy pazur
- wnętrze, koniecznie skóra
- Wygląd, jestem młody i to dla mnie ważne. Hatchback lub seden/limuzyna ewentualnie coupe. Ogólnie taki stylowy samochód z charakterem
- Stosunkowo niska awaryjność
Skrzynia biegów niema dla mnie znaczenia, niemam uprzedzenia do żadnej marki.
Jeśli chodzi o moje typy to bardzo podoba mi się mercedes w211 po lifcie, wyglądowo zdecydowanie numer jeden, niestety podobno duża awaryjność
BMW e90 po lifcie, też spoko chodź mieszane opinie odnośnie silników i wnętrze na minus,
VW passat bardzo fajny, niestety niemal same negatywne opinie.
Generalnie nie oczekuje że ktoś znajdzie mi ofertę, ponieważ to na pewno zajmie mi mnóstwo czasu i auto kupie za 2-3 miesiące, poprostu chciałbym wiedzieć jakich modeli szukać.