GOLF V vs Focus MK2 FL vs Honda Civic VIII

24 Cze 2015, 16:28

Witam,

nie chciałem zaśmiecać forum, jednak moderator Mike dał mi zielone światło.

Planuję już od 2 miesięcy kupić auto, pierwszym wyborem było Mondeo MK IV, niestety musiałem z niego zrezygnować (za duże gabaryty - a auto będzie głównie dla mojej żony)

Zmniejszyłem trochę budżet, aktualnie wynosi on 30tys złotych.

Auta które mnie interesują to:

Golf 5 1,9TDI 105km
Focus MK2 Fl - nie wiem, który silnik brać - na pewno diesel.
Honda Civic VIII - również diesel.

Użytkowanie to codziennie ok 50 km raczej po trasie. Co 2-3 miesiące wypad do domu i z powrotem (1300km - autostrada, ekspresówki).
W grę wchodzą tylko te 3 auta. Moja prośba do was, to pomoc w wyborze. Szczerze mówiąc, nie miałem kasy na samochód był problem, teraz są pieniądze to nie wiem, co kupić :no:

Co jest dla mnie ważne:
w miarę tania eksploatacja i dość niska awaryjność. Nie ma aut bezawaryjnych, ale gdyby coś się stało, to nie chciałbym żeby 10k mi poszło w serwisie od razu.

Aha, zawsze jeździłem autami niemieckimi (VW, Opel, teraz Audi). Piszę o tym, bo jak gadałem czy to z ojcem, czy bratem, to standardowo (weź Audi, albo VW ewentualnie Skodę) - dlatego jak mówiłem o Fordzie to gdzie itd. Po to piszę na forum, bo wierzę, że są tu ludzie nie uprzedzenie do żadnych marek. Po prostu polecą dobre auto.

To tyle, pozdrawiam
lostDesper
Nowicjusz

Miejscowość: Lbn

24 Cze 2015, 19:32

lostDesper napisał(a):Użytkowanie to codziennie ok 50 km raczej po trasie. Co 2-3 miesiące wypad do domu i z powrotem (1300km - autostrada, ekspresówki).

Jak diesel to w trasę najlepszy z powyższych będzie Ford Focus 2.0 TDCI (ten silnik nie ma nic wspólnego z bardzo awaryjnym 2.0 TDCI z Forda Mondeo Mk 3). Civic najlepszy jest z 1.8, który pali bardzo mało jak na silnik benzynowy, ale nie jest to zbyt wygodne auto w długie trasy. 2.2 to bardzo udany diesel, ale nie wiem czy w tym budżecie znajdziesz zadbanego diesla.

Golf nudny i wolny - przeciętne auto.

Jakbyś jeszcze rozważył większe auta to warto zerknąć na Hondę Accord VII 2.0 (benzyna dobra pod LPG) lub 2.2 (diesel) lub Renault Lagunę III 2.0 (zarówno diesel jak benzyna).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Cze 2015, 19:54

Mam do czynienia z każdym z tych aut (przy czym z Fordem i Civiciem w benzynie) i według mnie najtańszy w utrzymaniu będzie...Golf 5 1.9 TDI - o ile oczywiście nie będzie to felerna wersja BXE.
Diesel Hondy jest co do zasady bardzo trwały, ale... Civic ma kilka słabych punktów, które potrafią uderzyć po kieszeni (zdecydowanie najdroższe części z tych trzech samochodów, ceny turbosprężarki czy koła dwumasowego w ASO są kosmiczne), a te sprowadzane będą miały faktyczne przebiegi na tyle zaawansowane, że tego typu naprawa raczej Cię nie ominie. Egzemplarze krajowe z pierwszego roku produkcji nie mają DPF, te sprowadzane będą go raczej miały - to pięta achillesowa tego diesla. Jeśli ważne są dla Ciebie przede wszystkim koszty eksploatacji UFO może niemiło zaskoczyć.
Golf 5 1.9 TDI może nie mieć DPF-a (sprawdź naklejkę w bagażniku albo w książce serwisowej - kod OGG świadczy o tym, że nie ma filtra), koło dwumasowe 2 razy tańsze niż do UFO, turbo można zregenerować już za tysiaka (a i tak jest wyjątkowo trwałe), znakomita dostępność części zamiennych dobrej jakości i serwisu (auto zna każdy mechanik). Dynamika dużo słabsza niż w Civicu (auto raczej do oszczędnego toczenia się z punktu A do punktu B niż do szaleństw), trwałość wnętrza podobna (na plus brak skrzypienia na nierównościach), dużo cichsze zawieszenie, o wiele lepsza zwrotność, przyjemniejsze wspomaganie na postoju. Dobre auto, według mnie niesłusznie krytykowane tutaj na forum.
O dieslach Focusa więcej powiedzą Koniu i mike1735, który użytkuje mk2 z dieslem. Diesle w Focusach w mojej firmie sprawiały sporo problemów już przy niskich przebiegach, ale trudno mi powiedzieć czy to kwestia ich trwałości czy nieprawidłowego użytkowania. Samo auto fajne, świetny układ jezdny (najlepszy w segmencie), zwrotność, nieco słabszy lakier i blachy. Auto słabo trzyma wartość, ale dzięki temu będzie najmłodsze w Twoim budżecie (niewiele jednak odzyskasz przy odsprzedaży).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

25 Cze 2015, 09:33

Ok, Honda odpada, z tego, co się zorientowałem do 30tys ciężko wyhaczyć diesla. Accord czy Languna również ze względu na gabaryty, a szkoda, bo Accord mi się bardzo podoba. Co do golfa, wiem, który silnik brać, natomiast jak to jest z fordami? Na allegro widziałem sporo diesli 1,6 ale 2,0 już tak niekoniecznie. Na którą wersję w moim przypadku się decydować? Ilu konną? Samochód nie będzie służył do wyścigów, ale na trasie nie chciałbym martwić się wyprzedzaniem. A co dnia ma służyć jako dojazd do pracy (22km z czego 20 to trasa)
lostDesper
Nowicjusz

25 Cze 2015, 10:50

W zasadzie każdy silnik w Focusie Mk2 FL jest godny polecenia ale.. za tą kasę nie opłaca kupować się 1.6 TDCI oraz 1.8 TDCI. Najlepiej celować w 2.0 TDCI 136KM w wersji Ghia za max. budżet :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Cze 2015, 11:46

Ok, a któryś z tych silników z tego co wiem nie ma tego DPF (FAP) a któreś je mają tak? czy skoro będę robił taką trasę 1300km raz na 2-3 msce to nie będzie z tym problemu?

[link do oferty na Olx wygasł]

ta oferta wpadła mi w oko.
lostDesper
Nowicjusz

25 Cze 2015, 12:55

Bardzo ładny. Wersja 90 i 115KM nie mają FAP. Jednak przy Twoich przebiegach nie ma co się o to martwić :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

25 Cze 2015, 13:20

Ale mówimy o wersji 1,6 tak?
lostDesper
Nowicjusz

25 Cze 2015, 14:35

90KM to wersja 1.6
115KM to wersja 1.8
Koniu
Forumowicz VIP

25 Cze 2015, 15:12

Jeszcze jedno pytanie, czy lepiej żeby kontrolę zrobił moto-zakup.pl czy wg Ciebie pofatygować się do Olsztyna i zrobić przegląd w ASO?

Bo szczerze mówiąc ten Focus mi się podoba, a sprzedawca mówi, że nie ma problemu z jakimkolwiek sprawdzeniem auta
lostDesper
Nowicjusz

25 Cze 2015, 15:27

motozakup to fachowcy także oni obadają Ci go z każdej strony. ASO też dobre, ale jak trafisz na partaczy? Tacy też tam pracują :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

25 Cze 2015, 15:31

No chyba tak też zrobię, tylko coś telefonu nie odbierają :D w każdym razie sprzedający powiedział, że nie ma problemu, więc niech tam się z nim umawiają.
lostDesper
Nowicjusz

25 Cze 2015, 16:11

Napisz do użytkownika motozakup przez PW :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

27 Cze 2015, 16:59

Auto kupione, przynajmniej problem z głowy :)
lostDesper
Nowicjusz