Auto dla 3 os rodzinki do 25 tyś

17 Sty 2008, 14:12

Witam
Kilka dni temu zostało rozbite moje auto Opel Corsa 1,7 Diesel z 1997 roku
Jezdzilem kilka lat jako drugi właściciel i oprocz podstawowych napraw nie bylo problemów.
Mam szkode całkowitą, poszukuje auta na kilka kolejnych lat.
Moge wydać do 25 000 zł, nie stac mnie na nowe z salonu.

Napiszę swoje potrzeby.

Jadę codziennie 17 km do miasta, po miescie 20 km i znowu powrót na wies 17 km czyli w sumie 54 km dziennie.
Woże siebie i żonę do pracy a małe dziecko do opiekunki (3 osobowa rodzinka).
Nie przewiduję powiększenia rodziny ;-)

Dłuższe wypady raczej rzadko, 1 raz na kilka miesiecy no i na wakacje co rok/2 lata.

Przede wszystkim zależy mi na ekonomicznym, mało spalającym i bezpiecznym aucie, w ktore od czasu do czasu moge włożyć nieco więcej bagażu (wakacje). Oczywiście bardzo ważnym czynnikiem dla mnie jest dostępność i niska cena części zamiennych.
Mile widziane ABS i poduszki powietrzne oraz wspomaganie kierownicy.
Auto nie musi byc bogato wyposazone, moge sobie stopniowo co nieco dokupic.

Nie zależy mi na szybkim i mocnym samochodzie, raczej preferuję wygodne auto rodzinne (dla 3 osób), którym pojeżdze minimum 3 do 5 lat.
Wg serwisow internetowych dobrym wyborem jest... znowu Corsa z silnikiem diesla.
Moja rozwalona Corsa spalała średnio 6 do 7 litrów na 100km

Prosze o rade co kupić.
Nowicjusz

17 Sty 2008, 15:11

jezeli ci na bez awaryjnosci to polecam Toyote avansis 1.8 - 1.6 duzo nie pali czesci sa nie stety drogie , ale zostanie passat b5 moze po lf znajdziesz bardzo !! wytrzymaly samochodzik duzy tanie czesci w miare 1.9tdi jest do tego auta stworzony mze nei zawraca osiagami ale pali malo i na swiatlach wyprzedzisz "lancera" w calibrze 2.0 hehe
Ledon
Początkujący

17 Sty 2008, 15:20

Co powiesz na VW GOLF Variant TDi hm?
A może skoro miałeś OPLA to może Opel Astra kombi? Rodzinne, tanie i oszczędne auto.
Pozdrawiam, napisz jak coś wybierzesz
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sty 2008, 15:27

Ja bym tak jak wyżej obstwaiał Vw Golfa lub Opla Astre II. Jeśli miałeś Opla i nie sprawiał ci kłopotów to bierz Opla jednak Golf jest to bardzo popularny i dobry samochód.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

17 Sty 2008, 18:23

ale po co golfa , jak mozna passata cena podobna rocznik ceny czesci tylko jest wiekszy i wedlug mnie ladniejszy napewno po lf
Ledon
Początkujący

17 Sty 2008, 18:33

Tak naprawdę większość kompaktowych samochodów, mających kilka lat spełni Twoje oczekiwania.
Nie widzę specjalnie powodu dla którego musisz kupować dużego Passata, czy auto typu kombi.
Gdy powiedziałeś, że auto powinno być ekonomiczne, to przyszedł mi do głowy tylko diesel, ale tak na dobra sprawę, możesz kupić też jakąś benzynę+LPG. Choć ja preferowałbym dieselka.

Ford Focus
[link do oferty na Allegro wygasł]
Opel Astra II
Peugeot 307 (chociaż ceny przeciętnie są pod 30 tys. zł)
Renault Laguna
Skoda Octavia
VW Golf IV (ten egzemplarz może mniej, bo 3-drzwiowy, wygodniejszy dla Ciebie byłby pewnie 5-drzwiowy)
Seat Leon (Leon to w zasadzie to samo co Golf IV)

Ja bym wybrał albo Astrę II, albo Leona. O Leonie słyszałem naprawdę bardzo dużo dobrych rzeczy. Ładny, niezawodny, z silnikiem 1.9 TDI bardzo ekonomiczny, a moc 110 KM to do zwykłej jazdy nawet za dużo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wydostać się z tonącego auta?
    Samochód, który wpadnie do wody znika pod jej powierzchnią w ciągu około 60 sekund, przy założeniu, że drzwi pozostają zamknięte. To czas na wydostanie się z wody pasażerów. Po otwarciu drzwi woda zalewa ...
    Korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię
    Jednym z zagrożeń dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię. Już w czerwcu wejdą jednak w życie przepisy, które tego zakazują. Choć to kierujący pojazdami powodują ...

18 Sty 2008, 14:13

Dzieki za odpowiedzi.
Zgodnie z Waszymi radami co do samochodów, rozeznałem sie dzisiaj na pobliskim rynku (komisy) i oto co wyczaiłem.

Ford Focus 1.9, 27 tys zl, 2002 rok, 170 tys przebiegu

Ford Focus 1.9, 33 tys zl, 2004 rok, 135 tys przebiegu

Ford Focus 1.9, 21 tys zl, 1999 rok (wymieniony cały silnik), 210 tys przebiegu

Opel Astra II 1.7, 25 tys zl, 2002 rok, 145 tys przebiegu

Opel Corsa 1.4, 27 tys zl, 2004 rok, 100 tys przebiegu

Peugot 307, 30 tys zl, 2004 rok, 165 tys przebiegu

Peugot 307, 29 tys zl, 2004 rok, 150 tys przebiegu

Renault Clio 1.4, 24 tys zl, 2004 rok, 28 tys przebiegu

VW Passat 1.9, 33 tys zl, 2002 rok, 185 tys przebiegu

Zastanawiam sie nad Corsa, Astra i Focusem za 27 tys zl.
Clio wzglada zachecajaco ale nie znam opinii na jego temat. Hmm, ma chyba za maly przebieg...

Kusi mnie ta Corsa, a z kolei Astra jest wieksza i wygodniejsza.
Focus sie prezentuje wspaniale, prowadzi sie b. dobrze, nie wiem czy czesci drogie.

Wszystkie przeze mnie wymienione sa z silnikiem diesla.
Co myslicie ?
Nowicjusz

18 Sty 2008, 14:22

Na tym forum o Fordzie nie ma zbyt dobrych opinii. Mam kolegę, który też narzeka na Fordy, aczkolwiek sam nigdy nie miałem bezpośredniego kontaktu z tymi samochodami.

Wybór między Astrą, a Corsą jest łatwy - Astra, przebiegu może ma i więcej, ale jest większa i będzie się lepiej prowadzić. W Corsie będziesz rodzinę upychał nogą ;) A w Astrze spokojnie wszyscy z bagażami się pomieszczą. Silnik ma przyzwoitą moc i jest ekonomiczny. Jeżeli trafisz na w miarę zadbany model, to większych problemów mieć nie powinieneś.

Chociaż spróbuj poszukać jakieś Astry z mniejszym przebiegiem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2008, 16:21

Zdecydowanie Astre II!!!
Moze takze byc Honda Civic Vi generacji z jakims młodym rocznikiem
rozejrzyj sie za nia.
Golf IV tez dla Ciebie jest bardzo dobra propozycja.
Widze ze gustujesz w małych samochodach ale warto obejrzec takze passata b5 i accorda
passek b5
Początkujący

18 Sty 2008, 17:06

ja bym tylko koledzie nie radzil kupywac auta w komisie,bo jednak mozna wpasc na mine!
a i ceny w komisie sa rowniez wysokie
lepiej poszukac cos w niemczech i zlecic komus sprowadzenie (takich ludzi jest duzo, biora tylko za transport)
jesli masz na auto 25k to mozesz w Niemczech szukac za ok 6000-6500 E
za ta cene beda to juz naprawde niezle diesle
golf IV to juz z max 2000r. wyrwiesz, passata z 99, a astre to juz hoho z naprawde ladnym wypasem i rocznikiem
jeszcze audi a4 mozesz wziac pod uwage
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

18 Sty 2008, 17:47

Ledon napisał(a):jezeli ci na bez awaryjnosci to polecam Toyote avansis 1.8 - 1.6 duzo nie pali czesci sa nie stety drogie , ale zostanie passat b5 moze po lf znajdziesz bardzo !! wytrzymaly samochodzik duzy tanie czesci w miare 1.9tdi jest do tego auta stworzony mze nei zawraca osiagami ale pali malo i na swiatlach wyprzedzisz "lancera" w calibrze 2.0 hehe

Nooobku pokaż do zdjęcie ferrari po kture niby pojechałeś hahaha o tamtym temacie juz zapomniałeś auto za 1mil
dareg
Początkujący

18 Sty 2008, 18:16

Pawlo napisał(a):lepiej poszukac cos w niemczech i zlecic komus sprowadzenie (takich ludzi jest duzo, biora tylko za transport)

Ta... robią sobie wycieczkę za granicę po kosztach transportu... .
Koleś policzy za co tylko będzie mógł.

Ale na komisy również radzę uważać. W ogóle na każdego kto zawodowo trudni się sprzedażą samochodów. Tacy znają się na rzeczy i potrafią sprzedać samochód. W końcu to ich fach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lis 2010, 16:56

Widziałem Forda Mondeo 2005 173 tys km przebiegu po 24,5 tys. zł
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

08 Lis 2010, 18:57

A ja 2 i co z tego?
Kubuch
Stały forumowicz