Auto dla 5-cio osobowej rodziny do 15 tyś zł

16 Maj 2013, 17:08

Witam. Mój tata sam szuka samochodu patrząc tylko i wyłącznie na rok i przebieg. Chciłem mu pomóc w wyszukiwaniu tego "jedynego" i w trakcie przeszukiwania for itp. patrzę, że ludzie nie patrzą na rok i przebieg (chyba, że jest totalnie zjechany). No ale do sedna. Poszukuję:

- auto do 15 tyś zł
- w miarę duże
- ładnie się prezentujące
- diesel
- tanie części
- do jazdy raczej po mieście, ale czasem (2 razy w roku) w trochę dłuższe trasy (100-200km w jedną stronę)
- mało palące

I to chyba wszystko, co nasuneło mi się na klawisze.. Jak macie jakieś pytania walcie śmiało. Poproszę również o porady dotyczące kupna samochodu. Wielkie dzięki.
Qmixu
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Maj 2013, 19:49

W tej cenie można znaleźć już naprawdę zadbanego Opla Zafirę, np. takiego [link do oferty na Allegro wygasł], choć akurat ten dostał w przód. W rodzinie jest jeden z 99r. i na tą chwilę sprawuje się bez zarzutu, brak jakichkolwiek awarii, ale wiadomo, jak się dba, tak się ma. Z innych propozycji to może coś z trio sharan/galaxy/alhambra?
znafca
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Auto: Nie mam

16 Maj 2013, 22:58

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]

Bierz te 3 auta pod uwagę.
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

17 Maj 2013, 00:34

znawca44 napisał(a):1. [link do Otomoto wygasł] ... 88069.html
2. [link do oferty na Allegro wygasł] ... 28952.html
3. [link do oferty na Allegro wygasł] ... 54357.html

Scenica bym odrzucił. Ludzie baaardzo narzekają na awaryjność tego samochodu. Niestety...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

17 Maj 2013, 13:19

Czyli nie patrzeć na przebieg? Mój tata patrzy tylko na takie auta, które mają po 120 tyś przejechane... A takie są dużo droższe. Jak mu to przetłumaczyć? :)
Qmixu
Nowicjusz

Auto: nie mam

17 Maj 2013, 13:49

Przebieg jest wazny, ale realia są takie, że mało który samochód ma ponizej 120tys przebiegu w Twoim budżecie. Tym bardziej auta sprowadzane z zachodu.
Tam się jezdzi i tam przebiegi 250tys sa normalne i nikt z tego powodu nie skresla auta skoro stan i serwisowanie jest ok.
Jak chcesz miec dość niski przebieg kup auto które bylo sprzedane w polskim salonie od pierwszego właściciela lub z salonu przy aso. Wybór marki też ma znaczenie.
Samochód który może spełnić Twoje oczekiwania to Opel Meriva z silnikiem na benzyne 1.6 ewentualnie Peugeot 307SW jak wygodnie Fiat Croma.
Zazwyczaj auta z silnikiem na benzyne maja nizszy przebieg i nie kupuj auta które juz ma gaz założony. Takie auta sa juz zazwyczaj na wykończeniu...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004