Tanie w utrzymaniu malo awaryjne autko

14 Maj 2013, 22:22

Witam, w najbliższym czasie zamierzam kupic samochod. Najgorszy problem jest w tym ze nie za bardzo sie znam na autach. Myślałam coś o Puncie II albo Fabi I ale nie jestem pewna czy to "dobre" auta. Interesuja mnie auta do 12 tys najlepiej od 2003 roku. Moga byc tez sprowadzane. Kolejnym wymogiem to zeby byl centralny zamek, elektryczne szyby (moga byc tylko przednie) i wspomaganie kierownicy ale im wiecej bajerow tym lepiej :). Nadwozie (czy jak to sie nazywa:) ) nie ma znaczenia (jedynym wyjatkiem jest kombi nie podobaja mi sie ale jakby bylo super auto to ewentualnie moze byc). Najwazniejszy warunkiem jest zeby bylo tanie w utrzymaniu i malo awaryjne (i z tego powodu tutaj jestem bo na awaryjnosci itd sie nie znam reszte dobiore do siebie tylko nie wiem ktore z aut za taka cene z takich rocznikow bedzie spelnialo to ostatnie kryterium :) ).
W tej chwili mam Skode Felicie chyba 97 - jestem zachwycona tym autem na biezaco naprawiam male usterki i wsiadam i jade gdzie chce :) Jakby miala moja skodzina bajerow to bym nie zamieniala jej na zadne inne no ale niestety nie ma :( Chcialabym zeby nastepne autko tez bylo w takim stanie ze co jakis czas na jeden dzien zobaczy mechanika i potem bede wsiadala i jechala.
Chcialabym zeby w miare malo palilo ale zeby mialo fajnego "kopa" :) lubie czasem szybciej pojezdzic (ale do 1.6 - tylko zapomnialam jak to sie nazywa :) ).
Prosze podpowiedzcie mi jakies autka.:)
Mam nadzieje ze w miare zrozumiale napisalam o co mi kaman :) :D
sylwia9088
Nowicjusz

Auto: Skoda Felicia

15 Maj 2013, 07:22

Toyota Yaris.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Maj 2013, 14:50

TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Maj 2013, 23:19

:no: Zdecydowanie odpada :cry: po pierwsze nie podoba mi sie po drugie za male :P
sylwia9088
Nowicjusz

16 Maj 2013, 06:57

Ale co Yaris czy Seicento?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2013, 13:14

Seicento.

A czy na temat yaris ktoś by mógł mi coś więcej powiedzieć. Wady zalety co sie czesto psuej itd. :D
sylwia9088
Nowicjusz

16 Maj 2013, 13:27

Jeżeli chodzi o sejciento vs yaris to nie ma żadnego porównania na korzyść yarisa.

W yarisie może zepsuć się

- łożysko kół przednich, alternator + jakieś głupotki.
- Spalanie wersja 1,0 miasto 6l-6,5l pb
- Serwis tani
- Polecane silniki 1,3 lub 1,4 d4d ale 1,0 też sobie radzi
- W miarę bezpieczny wpisz sobie na yotubie NCAP i zobacz co zostało z seja a co z yarisa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Maj 2013, 22:17

A moglibyscie cos powiedziec na temat punto i fabi co o nich myslicie :D z gory dziekuje :mrgreen:
sylwia9088
Nowicjusz