Auto dla baby;D

15 Gru 2011, 00:11

Witam wszystkich i proszę o poradę. Muszę kupić samochód, to będzie moje pierwsze autko, do tej pory prawko było używane sporadycznie. I tak - poszukuję auta dla baby, ma być tanie (koszt zakupu), ekonomiczne (no ale silnik 700 odpada, bo mnie ślimak wyprzedzi), ma przeżyć rok, max dwa lata. Chcę coś z instalacją gazową (nie wiem czy to dobry pomysł, ale patrząc na ceny paliw a chyba tak), pojemność max 1,3 (zaniżamy koszty OC, nie mam ulg), nie ma być jakieś tam wypasione czy coś (pierwsze auto, i tak pewnie wyląduje w rowie czy na drzewie), i ma być pojemne, musi tam naprawdę dużo wleźć. Nie chcę do niego nic dokładać, ma być bezawaryjne bo nie będzie mi długo służyć, ma po prostu jeździć i się nie sypać. A jak już się posypie to fajnie by było w miarę tanio to naprawić.
Auto ma być używane codziennie, trasa 70 km.
No i najważniejsze - do 3 tysięcy, ale oczywiście im taniej tym lepiej.
Macie jakieś propozycje?

(od razu mówię, że Fiat 126 p odpada ;] )
UwagaBaba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Gru 2011, 00:39

duze wymagania jakna 3tys pln ;] polece opla corse ciotka ma i jezdzi bezawaryjnie juz 3 rok , tylko olej i klocki sie zmienia, niby pisza ze silnik 1,2 muł straszny ale i 140km/h pojedzie , przy jezdzie po miescie krakow pali max 7l pb wiec jest ok , tyle ze do 3 tys to chyba golas bedzie
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

15 Gru 2011, 02:09

Posłuchaj.... ja lubie takie kobiece auta.
Nad gazem sie zastanów jak to dla kobiety ma być....

Masz tak naprawdę jedno wyjsice bo w rodzinie miałem wszystko tej klasy w dieslu. Załatw ruską ropę i będzie taniej.

Polo nie jest takie oszczędne i marzną drzwi w każdym egzeplarzu o który pytałem i w tym co miałem :mrgreen: Zima = wiadro gorącej wody.

Corsa ma strasznie słaby przód drobna stłuczka = chłodnica. 1,7 isuzu ma bezawaryjny silnik ale bardzo głośno chodzi nawet jak na diesla. Zawsze w tym aucie lecą poduszki pod silnikiem.

golf II i III nie jest zły ale silnik 1,9 = opłaty.

I jedynie słuszne sam posiadam i sie zastanawiam czy pozbyć SAXO 1,5 D. Kupisz za 5 tyś bardzo ładny egzemplarz. Auto taniutkie w naprawie. Cały koplet hamulców z tarczami okladzianmi do tyłu to max 250pln z robotą.

Spala ok 4,5l ON.

Wady słabe światła, słabe hamulce, v max 120km/h potem sie boje :twisted: Ale 140 zdarzyło się jechać. Praktycznie niedostępne z klimą.

Sam szukałem aż w końcu kupiłem takie w okazyjnej cenie. Niestety okazyjna cena jak się okazuje była przez korozje podwozia. Po 4 latach bo tyle go mam Z pod konserwacji wyleciały kawałki podłogi. Ktoś po prostu popsykał bitgumem na rdze.
Ale auto ogólnie ma ocynk. Więc patrz tylko na PODWOZIE. Moje ci mogę za 2 tyś sprzedać jak chcesz :) bo od stycznia mam firmówkę. Ale bez spawacza za rok się nie obędzie. I akumulator pewnie padnie bo ma chyba 7 lat. NIC KOMPLETNIE NIE ROBIŁEM poza wymianą pasków, oleju, pompki spryskiwacza. I stłuczki niestety.

Auto jest zwykłym prostym dieslem pojedzie na frytkach. Po prostu idealne tanie auto. Poza tym składają sie kanapy tworząc równą podłogę i możesz przewieść szafę.

Jeśli tylko trafisz na dobry egzemplarz w kwocie do 5 tyś nie ma lepszego auta. Jak by ktoś chciał sprzedać bo cuda się zdarzają kupię po lifcie z klimą :)

z benzynowców za 3 klocki bałbym się coś brać.... 70 km... Saxo nie ma rewelacyjnych silników benzynowych. Audi 80 nie dostaniesz. Corsa benzyniaki tez takie se. naprawdę wolał bym peenego golfa 2 albo saxo w dieslu.
homman
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

15 Gru 2011, 02:28

Piwo mi wisisz bo wróciłem dopisać :)
saxo to to samo co 106 a widze że te coś tańsze :) A różnią się tylko kierownicą i logo.

Zapomniałem o poprzedniku saxo
CITROEN AX

Jak nie kupisz saxo kupc ax są wersje 1,4 i 1,5D
Różnią się tylko rozwierceniem tłoka. Ten sam silnik masz w micrze ale tej za 3 tys nie dostaniesz.
Micra ma znacznie lepszą blachę.

Ale ax jest dla ciebie idealny. Blacha ocynk jak w saxo za 2 tyś kupisz spokojnie. 1,4 = niższe opłaty. Spalanie miał nawet 4l a nie 4,5. Tyle że wygląd :D
homman
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

15 Gru 2011, 08:37

Chcesz kupić auto za 3tysiące i nic do niego nie dokładać?Haha dobre sobie :mrgreen: takie rzeczy tylko w erze.
homman co Ty za głupoty piszesz,pierwsze słysze żeby w Polo marzły drzwi,wśród moich znajomych są dwie Polówki i jeszcze nigdy o czymś takim nie słyszałem :shock:
Corsa z Isuzu głośno chodzi,miałem taką i jakoś głośno nie chodziła więc ja niewiem skąd Ty to bierzesz.
Za te pieniądze trzeba szukać auta w jak najlepszym stanie a nie konkretny model,ponieważ uprzesz sie na jeden model,potem go kupisz i zacznie sie dokładnie do niego.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Gru 2011, 10:09

Citroen Saxo w moich okolicach najtańszy kosztuje 2 900. Najtańszy. Więc taki w dobrym stanie to będzie z 4 najmniej. Z tego co tak się patrzyłam.
AX - no taniej, ale jakieś takie składaki. Strach się bać. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Corsa - bardzo małe, zgrabne i ładne (heh, jak to baba), ale małe... a z kombi nie jestem pewna czy bym sobie poradziła, w końcu to się chyba inaczej jeździ. Mi się podoba fiat palio weekend. Normalnie miłość mojego życia, w miarę tani, no i fiat - czyli każdy i wszędzie to naprawi no i części tanie. Ale kombi... ech.

Dobra, tu mam pytanie: czemu gaz nie dla baby? Aż tak inaczej się jeździ? Bo jeśli mam sobie nie radzić z jazdą na gazie to nie ma sensu kupować czegoś 1,3 z LPG ale no 1,1 (chociaż dostęp do ruskiego paliwa mam). Woźnica z koniem mnie prześcignie, ale co tam;D

TFSI - wiadomo, że do auta trzeba dokładać, ale żeby nie było tak, że jadę jadę a nagle przede mną jedzie moje przednie koło. Albo że nagle zacznę szorować nogami po drodze jak Flinston. O to mi chodziło.
UwagaBaba
Nowicjusz

15 Gru 2011, 11:22

Ja bym punciaka poszukał np taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

15 Gru 2011, 11:48

TFSI ma racje,homman niewiem skąd masz takie brednie ale ja też mam styczność z Polóweczką i żadnego zamarzania drzwi nie ma i nie było.
Oszczędne nie jest?To musiałeś trafić na wytyrany egzemplarz,ponieważ tą Polowke co znam jeżdzimy do szkoły i jeśli by nie była oszczędna to nam by sie nie opłacało nią jeżdzić do szkoły bo w weekend robimy nią spokojnie około 40km dziennie.

UwagaBaba powiedz mi skąd jesteś to coś znajde w Twojej okolicy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2011, 11:52

Małe pytanko do was koledzy,o jakiej polówce mowa o III czy II,no bo jak o III to wtedy możliwe że za 3tys mogła by byc nie ekonomiczna :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2011, 12:36

No własnie :oops: mi po głowie chodzi III ale za te pieniądze to napewno ekonomiczna nie będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2011, 12:57

Witam. Poszukuje samochodu właśnie dla baby czyli dla mnie ;) Do teraz jeżdżę fiatem seicento, ale nadszedł czas na zmiany. :) A więc co powiecie o Opel Corsa C 1.2 benz sprowadzona w 2007 rocznik produkcji 2004 przebieg 78 tys za 11.900 zł ? Nissan Almera 1.8 benz 2001 rok za 10.000 zł ? Lub sami polecajcie jakis fajny samochodzik do 13-14 tysięcy. Bardzo ważne i pilne. Pozdrawiam Hania :)
Hanna1992
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 07 2011
Auto: Seicento Young 899 benz

15 Gru 2011, 13:46

Saxo ma bardzo dobre benzynowe silniki, co to za bzdury w ogóle!
Takie 1.1 60KM lepiej jedzie niż 1.4 60KM w VW Polo.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

15 Gru 2011, 14:10

Warmia i mazury powiedzmy. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a co myślicie o tym?
UwagaBaba
Nowicjusz

15 Gru 2011, 14:18

No niewiem czy saxo 1.1 lepiej idzie niż polo,wujek miał i w porównaniu do polo to niezaciekawie to jezdziło,w dodatku tylna belka sie sypie i jest droga w naprawie
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2011, 14:54

Chociaż jak mam kupować punciaka za 2500 to chyba lepiej corsę za 2800 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
UwagaBaba
Nowicjusz